Havisen rundt Svalbard har aldri vært mindre

Gir fiskerne mulighet til å utforske nye områder, mens isbjørnen får færre isflak å jakte fra.

SMELTER BORT: Det har aldri vært mindre havis rundt Svalbard enn det er nå. Foto: NTB Scanpix
SMELTER BORT: Det har aldri vært mindre havis rundt Svalbard enn det er nå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Havisen rundt Svalbard har aldri vært mindre på denne årstiden enn den er nå, melder Istjenesten på Twitter.

Istjenesten er del av Meteorologisk institutt og holder hus ved værvarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

Ferske målinger viser at havisen i området nå begrenser seg til en utbredelse på 274,485 kvadratkilometer. Forrige bunnotering var i 2007 da isen på samme tidspunkt hadde en utbredelse på 329,551 kvadratkilometer.

Varmere hav - Bunnoteringen skyldes en kombinasjon av at havtemperaturen er høyere og at vinden ikke har ført så mye is inn i området, sier leder Nick Hughes i Istjenesten til Dagbladet.

Lite is kan gi nye muligheter for lokale fiskere.

- På denne tida av året, er det mange fiskere ute. De har nå mulighet til å komme seg til nye områder, sier Hughes.

Seksjonsleder Sebastian Gerland ved Norsk polarinstitutt påpeker at havis har stor sesongvariasjon. Isen er på det minste i midten av september.

- Det blir spennende å se hvordan rekordlite havis i Arktis nå vil innvirke på resultatet for isutbredelsen i Arktis i september, sier Gerland som mener lite is kan gi ulike konsekvenser.

- Når det er lite havis i et område, blir mindre sollys reflektert av overflaten. De øvre vannmassene tar opp mer varme, noe som fører til at varmere hav blir enda varmere, sier Gerland.

Dette vil kunne påvirke livet i havet.

- Relevant for isbjørnen - Det er liv både i og under havisen som vil få endrede forhold. Isbjørn bruker isflak som plattform når de jakter sel, så det er relevant for isbjørnen om det er havis i et område eller ei, sier haviseksperten.

Gerland sier at dersom man ser på utbredelsen av havis over en lengre tidsperiode, så ser man nå at år med lite is inntrer oftere enn før.

- Forskerne er opptatt av å finne ut mer om årsakene til de observerte endringer, hvor mye av dette som er knyttet til klimaendringer, og hvor mye som er knyttet til naturlige svingninger. Det er mye som tyder på at klimaendringene gir et vesentlig bidrag til dette.
 

STADIG MINDRE: Figuren viser utbredelse av havis rundt Svalbard. Foto: Istjenesten
STADIG MINDRE: Figuren viser utbredelse av havis rundt Svalbard. Foto: Istjenesten Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer