Havmonsteret

Pål Branæs (41) traff selve storålen under dykking sør for Ålesund.

KAMP PÅ LIV OG DØD: Etter en hard kamp mot den gigantiske havålen kan endelig Pål Branæs (41) vise seierstegnet til fotografen.Foto: JANNE PEDERSEN
KAMP PÅ LIV OG DØD: Etter en hard kamp mot den gigantiske havålen kan endelig Pål Branæs (41) vise seierstegnet til fotografen.Foto: JANNE PEDERSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pål Branæs fra Drammen fikk en fangst utenom det vanlige da han dykket etter steinbit utenfor Kalvåg i Bremanger torsdag.

På 17 meters dyp så han plutselig inn i et par øyne og skjønte at noe stort var på gang.

— Jeg var egentlig på vei opp etter å ha jaktet etter steinbit da jeg la merke til noe som rørte seg inne i en steinur. Av bevegelsene skjønte jeg at det var noe digert. Jeg rettet harpunen mot den og skjøt inn imot steinura, forteller Branæs.

Havål
Seinere skulle det vise seg at han hadde truffet en gigantisk havål på 178 centimeter.

— Fortsatt visste jeg ikke hva det var, jeg trodde kanskje det var en lange. Men jeg hadde ikke tid til å tenke, jeg hang nå fast i den og det var heftig. Den var voldsomt sterk, og slynget meg rundt. Heldigvis fikk den ikke bitt meg. Etter litt kamp klarte jeg å få kjørt en kniv inn i skallen på den, men den ga seg ikke. Den forsøkte å kveile seg rundt meg og jeg ble dratt med rundt i en salto, forteller han.

Kampen tømte nesten drammenseren for oksygen og han måtte også opp for å dekomprimere. Men havålen viste ingen tegn til å gi seg. Til slutt klarer han å sette den fast i steinura slik at han kunne komme seg til overflaten.

— Jeg var på land i noen timer før jeg dykket ned igjen. Da var den ikke så sterk lenger, forteller Branæs. Samboeren Janne Pedersen ble med ned for å ta bilder. Sammen klarer de å dra med seg ålen opp på land, men selv her måtte de slå den i hode flere ganger før den til slutt avgikk med døden.

PÅ VEI OPP: Både harpun og kniv ble brukt for å få drept undervannsmonsteret.Foto: JANNE PEDERSEN
PÅ VEI OPP: Både harpun og kniv ble brukt for å få drept undervannsmonsteret.Foto: JANNE PEDERSEN Vis mer

Har tatt liv
— Fiskerne i området påstår at havålene der har ødelagt båter og at det også er gått med menneskeliv. De sa også at dette var den største havålen de har sett, forteller Branæs.

Han har drevet med dykking på hobbybasis i 23 år. Samboer Janne Pedersen var derimot med på sitt tredje dykk etter å ha fullført begynnerkurs.

Mens Branæs jobber som fastlege, er Pedersen ansatt i Pasientombudet med ansvar for å kontrollere at leger og sykehus gir riktig behandling. Etter hendelsen i Bremanger er hun litt usikker på hvilken behandling Pål gir pasientene — i alle fall når hun ser den behandling han utfører på vesener han treffer på havets bunn.

— En ting er sikkert. Han får ikke lov å ha med seg harpunen jeg har kjøpt til ham på jobben, den skal bare brukes langt under overflaten, sier Pedersen.

SÅÅÅÅÅÅ STOR: Pål Branæs på kaia med byttet etter tøffe tak under vann.Foto: GEIR NYBØ
SÅÅÅÅÅÅ STOR: Pål Branæs på kaia med byttet etter tøffe tak under vann.Foto: GEIR NYBØ Vis mer