Havnå innrømmer løgn

Kickbokseren Erling Havnå (46) skal ha fått 150 000 kroner i betaling etter Stavanger-ranet for å ha skaffet utstyr. 46-åringen innrømmer nå at han har løyet for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter klokka 08 mandag 5. april starter norgeshistoriens største ran: Opptil 12 maskerte og bevæpnede menn tar seg inn i NOKAS-sentralen midt i Stavanger. Utenfor oppstår det en voldsom skuddveksling med politiet. To personer blir tatt som gisler, og operativ uteleder Arne Sigve Klungland blir skutt og drept. Ranerne kommer seg unna med 60 millioner kroner fra Norges Bank-bygget.

20. juli blir Erling Havnå pågrepet på en pub i Oslo. Etter først å ha forklart at han var i Stavanger da ranerne slo til, innrømmer han nå at dette var løgn. Nå hevder 46-åringen at han var i Arendal under ranet, og at han sa noe annet for å beskytte en annen mann - som Havnå nekter å navngi.

Erling Havnå har vært i fem politiavhør, det siste denne uka. Dagbladet kjenner detaljer i Havnås forklaringer. De forteller en utrolig historie om en mann som ville tjene raske penger, men som endte opp med å bli siktet for dødsranet i Stavanger. Havnå skylder på den ikke navngitte mannen - som skal ha vært hans oppdragsgiver.

-  Jeg vil ikke kommentere detaljer i Dagbladets opplysninger om hva min klient har sagt i avhør. Men forutsatt at det han forklarer er riktig, så er han ikke straffskyldig. Han har opptrådt på en dum og klossete måte, men det gjør ham ikke til ransmann, sier advokat John Christian Elden, som forsvarer Havnå.

Leide leilighet

Havnås DNA-profil er sikret på deler av en finlandshette som ble funnet i en av de utbrente bilene etter Stavanger-ranet, og på ei slegge som ble brukt under ranet på Postens Brevsenter.

Historien om kickbokserens tilknytning til ransmiljøet starter imidlertid for minst halvannet år siden:

Havnå hevder han ble kontaktet av en ukjent mann som ville ha hjelp i forbindelse med et pengekrav, og han ville også at Havnå skulle leie en leilighet i Oslo. Erling Havnå sjekket Aftenpostens aftenutgave, og fikk til slutt leid en leilighet litt utenfor sentrum. Han skal ha bodd der noen dager, og fikk deretter 20 000 kroner for oppdraget.

Den ukjente mannen skal etterpå ha tatt kontakt med Havnå. Han skal ha bedt om hjelp til å skaffe spader, slegger og sag. Det første møtet skal ha funnet sted på Café Fiasko i Oslo sentrum, men overleveringen av verktøyet fant ifølge Havnå sted ved Mosseveien utenfor Oslo. Dette skal ha skjedd før ranet av Postens Brevsenter.

Kjørte til Stavanger

Havnå hevder at han like etter nyttår 2004 igjen ble kontaktet av den samme mannen, og at han da ble forespurt om å kjøre en bil til Stavanger. Havnå og den ukjente skal ha møttes på et øde sted ved Kongeparken i nærheten av Sandnes.

Havnå skal ha kjørt flere turer til Stavanger, men kickbokseren sier at han enkelte ganger måtte vente alene på et øde sted om natta - og at den ukjente ikke dukket opp.

Helga før dødsranet, 3.- 4. april, ble det arrangert NM i kickboksing i Arendal, der Havnå var dommer. 46-åringen forklarte i de første avhørene at han kjørte til Stavanger etter å ha vært på bankett, og med seg i bilen hadde han en sixpack med øl, pluss vodka. Ifølge Havnå skulle han møte den ukjente mannen ved midnatt søndag 4. april ved Kongeparken. Bilen var leid hos et firma i Arendal.

Havnå hevdet i de første avhørene at den ukjente oppsøkte ham på natta/morgenen 5. april, og at han tok med seg bilen. Ved 09-tida, like etter at ranerne hadde flyktet med 60 millioner kroner fra NOKAS, hevder Havnå han fikk bilen tilbake - og at han kjørte tilbake til Arendal.

Havnå vil ikke si hvor han møtte den ukjente mannen, men han har forklart i detalj om det han mener er hans kjørerute hjemover.

-  Jeg stoppet blant annet for å kjøpe kjøttboller på IKEA, sa Havnå i de første avhørene. Politiet fant imidlertid ut at IKEA ikke selger kjøttboller i restauranten før klokka 11.30.

-  Havnå var i Arendal

I et dramatisk politiavhør denne uka innrømmet Havnå at han hadde løyet til politiet om at han var i Stavanger da ranet fant sted. Han trakk forklaringen ovenfor, og forteller nå at han ikke var i oljebyen mandag 5. april. Bilen Havnå leide i Arendal, er imidlertid observert i Stavanger ransdagen.

-  Hvorfor har han løyet for politiet?

-  Han forklarte feilaktig at han kjørte til Stavanger. Dette gjorde han for å dekke over personen som bilen ble overlevert til. Min klient sier at han var i Arendal, ikke i Stavanger, da ranet fant sted, noe som politiets etterforskning viser, sier Havnås advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Erling Havnå har i avhør også forklart til politiet at han overleverte seks eller sju madrasser og soveposer til den ukjente mannen ved tidligere anledninger. Madrassene skal ha vært kjøpt på IKEA. Med seg på en av turene skal han også ha hatt to finlandshetter, som han hadde kjøpt fordi han skulle på seiltur til Danmark.

-  Kom som ei bombe

Havnå har forklart at han hørte om ranet på nyhetene samme dag, og at en bekjent av ham også ringte for å fortelle hva som hadde skjedd. Kickbokseren sier at siktelsen for Posten-ranet kom som et sjokk for ham, men at han skjønte at han kunne bli trukket inn i Stavanger-ranet.

-  Jeg var da nærmest sikker på at jeg hadde deltatt i ranet i en eller annen form, forklarer Havnå til politiet. Når Dagbladet konfronterer Elden med Havnås uttalelser, sier advokaten:

-  Dette er en ettertidsslutning på bakgrunn av at han hadde vært i Stavanger med gjenstander, og at det seinere blir begått et ran.

Sov med finlandshette

46-åringen hevder han på nytt ble oppsøkt av den ukjente mannen noen uker etter dødsranet.

-  Jeg fikk 150 000 kroner for det jeg hadde ordnet, hevder Havnå, som sier han ble truet av mannen til å holde kjeft.

-  Jeg spurte om han hadde noe med Stavanger-ranet å gjøre, og han nikket. Etterpå fikk jeg beskjed om ikke å si et ord, fortsetter Havnå, som også innrømmer at han fikk penger av den ukjente mannen til å kjøpte slegge og øks. Dette kjøpet skal ha skjedd før ranet av Postens Brevsenter.

46-åringen mener hans DNA-profil er funnet på finlandshetta og på ei slegge fordi han har vært i kontakt med begge gjenstandene før han ga dem videre til den ukjente mannen. Havnå hevder han også ved en anledning sov i bilen med finlandshetta på seg, fordi det var kaldt.

Erling Havnå hevder at han bare har møtt, og kjenner til, en av de siktede i Stavanger-ranet før, nemlig David Aleksander Toska, alias «Mesterhjernen».

Havnå har innrømmet at han var på seiltur sammen med Toska på Lanzarote i mai 2003, og at han kan ha møtt ham på en pub ved SAS-hotellet i Oslo. I fjor høst, før ranet mot Postens Brevsenter, hevder Havnå at han ble plukket opp av en bil på Mosseveien utenfor Oslo. 46-åringen hevder han hadde vært på fest, og at han bestemte seg for å gå hjem. Han hevder at David Aleksander Toska satt i bilen, sammen med to andre tilknyttet ransmiljøet.

-  Skaffet ransutstyr

Politiet mener Erling Havnå har snakket seg solid inn i saken gjennom sine forklaringer. Etterforskerne mener Havnå har skaffet til veie en del av utstyret som ble brukt i forbindelse med ranet.

-  Har ikke Havnå snakket seg til medvirkning av ranet gjennom disse politiforklaringene?

-  Medvirkningsspørsmålet blir selvsagt et tema videre i denne saken, sier advokat Elden.

Politiinspektør Bjørn Andersen vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om Havnås forklaringer.

SIKTET: Kickbokseren Erling Havnå er en av dem som er tatt for Stavanger-ranet.
12 RANERE: Politiet mener minst 12 ranere deltok under dødsranet i Stavanger. Ransutbyttet var på rundt 60 millioner kroner.