Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havnå nekter for postran i Oslo

Men DNA knytter ham til slegga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Nokas-dømte Erling Havnå mener det får være nok at han blir dømt for ett ran, Nokas-ranet. Han nekter for å ha vært med på ranet av Postens brevsentral i Oslo 27. oktober 2003

Men Havnås DNA-profil er funnet på ei slegge som ble benyttet under postranet. Og det er dokumentert at Havnå fikset en leilighet som knyttes til dette ranet. Han leide leiligheten i falskt navn.

- Nei, jeg leste om ranet i ei avis på kafe hjemme i Arendal, eller jeg fikset badet hos min søster i Risør da ranet skjedde, forklarte en presset Havnå i Gulating lagmannsrett i formiddag.

Havnå har en forklaring på hvordan hans DNA kan ha havnet på slegga.

- Sammen med en annen var jeg innom en låve og hentet noen redskaper. Jeg vet at jeg tok på slegga, forklarte Havnå.

Han vil ikke opplyse retten hvem den andre personen var. Havnå sier han ble bedt av andre om å ordne en leilighet i Oslo.

- Jeg fikk beskjed om at den skulle brukes til å skjule noe i. Det var noe muffens, sa Havnå.

Han utstyrte leiligheten med litt møbler, en PC og satte mat i kjøleskapet. Ellers hadde han ifølge sin egen forklaring lite å gjøre med leiligheten, før han etter noen uker avviklet leieforholdet.

RANSBILEN ETTER POSTRANET:  Ved Rundtjern i Østmarka ble Audien etter postranet funnet totalt utbrent. Foto: Arne V. Hoem
RANSBILEN ETTER POSTRANET: Ved Rundtjern i Østmarka ble Audien etter postranet funnet totalt utbrent. Foto: Arne V. Hoem Vis mer

- Jeg har et stort hjerte

Det er opplagt at Havnå i det minste har hatt kontakt med personer som koples til ranet av Postens brevsentral. Han forklarte at han blant annet var mekler i et pengeoppgjør.

- Jeg var ikke sånn torpedo, men det dreide seg om å få ting ned på et realistisk nivå, sa Havnå.

Han framstilte også seg sjøl som en litt dumsnill person som gjerne inviterer folk hjem på besøk og overnatting.

- Jeg har et stort hjerte, og gir til mange. Jeg har et stort hus med mange senger. Og jeg viser gjerne fram sommerbyen Arendal til andre, fortalte Havnå.

Aktor Arild Dommersnes konfronterer Havnå med alle hans løgner i politiforklaringer og i tingretten. Havnå bare rister på hodet og kan ikke forklare hvorfor han diktet opp så mange løgner, samtidig som han gjentar at han ikke har noe med postranet å gjøre.

<B>BLÅNEKTER FOR POSTRANET: Men DNA-sporene knytter Erling Havnå til nok et bruktalt ran.
SKJØT MOT POLITIET: </B> Som i Nokas-ranet løsnet ranerne flere skudd mot politiet da de flyktet.