Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havnå nektes innsyn

NOKAS-siktede Erling Havnå får ikke utlevert opptak av telefonsamtaler politiet avlyttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Erling Havnå, som er siktet etter ranet av tellesentralen til NOKAS i Stavanger, ba Høyesterett pålegge politiet å utlevere opptak og dokumenter i forbindelse med at han er blitt telefonavlyttet.

Vil se alt

Hans advokat, John Christian Elden, begjærte at alt materiale som foreligger etter den omfattende telefonavlyttingen skulle utleveres. Det gjalt også telefonsamtaler de andre siktede i saken hadde foretatt.

Kravet er tidligere avvist av tingretten og lagmannsretten. I Høyesterett har spørsmålet om utlevering skapt splid.

To av de tre høyesterettsdommerne mener Havnås begjæring må tas til følge, mens flertallet mener lydopptak og dokumenter må hemmeligholdes.

- Det er svært sjelden at man ser en slik skarp uenighet mellom dommerne i Høyesterett. Det resultatet mindretallet kom til var helt klart for dem, mens flertallet på tre var klart helt uenig, sier Havnås advokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

Frykter spolert etterforskning

Hovedargumentet for fortsatt hemmeligholdelse er at materialet fra kommunikasjonskontrollene ikke er framlagt i avhør eller ved varetektsfengslinger i NOKAS-saken.

Et annet argument er at innsyn i opptakene kan ødelegge mulighetene for eventuell telefonavlytting av andre siktede i saken som ennå ikke er pågrepet.

Styrke for rettssikkerheten

Elden ønsker innsyn for å kunne vurdere og gjøre undersøkelser for sin klient.

- Etter min mening står ikke kommunikasjonskontroll i noen særstilling i forhold til andre bevismidler og saksdokumenter, sier Elden.

Han sier at avgjørelsen i Høyestrett likevel er et framskritt for rettsikkerheten til siktede i straffesaker.

- Retten legger til grunn av de som er telefonavlyttet skal ha innsyn i alt materiale når tiltale er tatt ut, selv om påtalemyndigheten ikke vil bruke det i en straffesak, sier Elden.

FÅR IKKE VITE:</B> Erling Havnå har kommet med flere innrømmelser i NOKAS-saken, men mye av bevismaterialet mot ham holdes hemmelig av politiet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media