Havnås narrespill

Erling Havnå fortalte og tegnet løgner etter at han ble pågrepet. Dette er et utvalg av Havnås illustrasjoner som skulle støtte opp om hans troverdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Kickbokseren Erling Havnå gråt, slo morsomheter og erkjente delaktighet i NOKAS-ranet i retten.

Havnå var i flere politiavhør etter at han ble pågrepet. I retten innrømmet Havnå at han har løyet til etterforskerne. Tegningene Dagbladet trykker i dag, er laget av Erling Havnå i avhør. De er brukt for å underbygge hans tidligere forklaringer.

En av tegningene viser hvordan utstyret lå da Havnå i et avhør forklarte at han skaffet madrasser og finlandshetter. En annen tegning viser veien han skal ha kjørt til Stavanger.

-  Fikk panikk

Havnå har skiftet hovedforklaring tre ganger. Han innrømmer nå å ha skaffet til veie bil og noe utstyr. Han hevder han sto på post ved Sørmarka, der han skulle «holde plassen ren for folk». Der skulle han medvirke til bilskifte og videre flukt etter ranet. Men hvorfor stadig ny forklaring?

-  I siste avhør fikk jeg panikk. Jeg hadde prata folk inn. Hadde ødelagt alt. (...) Jeg blir livredd for unga mine. Da får jeg panikk. Alle roper «farlig - farlig». Hvem er da dum? Hvem er kynisk? Det er jeg, forklarte Havnå om sine løgner.

I sin siste politiforklaring, i fjor høst, hevdet for eksempel Havnå at han ikke var i Stavanger da ranet fant sted.

Røpet oppdragsgiver

 STRAFF MEG:   -    Jeg er skyldig. Straff meg, sa Havnå i tingretten i går. Kickbokseren hevder nå at han sto på post ved Sørmarka der fluktbilene ble brent opp. Påtalemyndigheten mener imidlertid at Havnå deltok i ranshandlingen. Foto: Hans A. Vedlog
STRAFF MEG: - Jeg er skyldig. Straff meg, sa Havnå i tingretten i går. Kickbokseren hevder nå at han sto på post ved Sørmarka der fluktbilene ble brent opp. Påtalemyndigheten mener imidlertid at Havnå deltok i ranshandlingen. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

-  Ja, så klønete er jeg. Jeg ljuger på ting som 100 prosent sikkert vil bli oppdaget, sa Havnå fra vitneboksen. For første gang røpet Havnå navnet på sin «oppdragsgiver»: David Toska, som stadig stirret på ham.

Flere forsvarsadvokater er sjokkert over forklaringen til den tidligere europamesteren i kickboksing. Mange mener han virket dårlig forberedt og har tapt troverdighet, selv om han framsto sympatisk.

-  Det er nok å ha hørt dagens avhør av Havnå for å forstå at det ikke er noe sjakktrekk å forklare seg til politiet. Når du hører hvordan påtalemyndigheten herser med tiltalte, og radbrekker deres forklaringer, så er det kanskje like greit å la første forklaring være for retten, sier Ellen Holager Andenæs, advokaten til Thomas Thendrup.

-  Du må ikke ljuge

Seinere vil trolig et vitne hevde at medtiltalte Metkel Betew har pekt ut Havnå som deltaker i selve ranet. Dommer Helge Bjørnestad undret på hvorfor han skulle tro at Havnås forklaring nå var sann.

-  Det er den riktige. Jeg har prøvd å legge meg så tett som mulig inntil sannheten - uten å tråkke på folk. Advokaten sier til meg at «Du må være ærlig. Du må aldri ljuge. Du har ikke tjangs. De plukker deg i stykker», svarte Havnå.

Hvite løgner

-  Problemet med sånne avhør er at de begynner med små hvite løgner, så bærer det helt på ville veier, fortalte Havnå. Plutselig var det dikt og løgn at han hadde fått beskjed om å grave ned en kjølebag med penger, slik han har forklart politiet. Da hans kjøttkakemåltid på IKEA etter ranet ikke kunne ha funnet sted, kom «kaffe og et horn seilende» i hukommelsen. Og hvordan klarte han å rote sitt DNA borti slegger både ved ranet av Postens brevsenter og NOKAS? undret sorenskriver Bjørnestad.

-  Hvis jeg ser en spade, så løfter jeg den opp. Sånn er jeg. Jeg tar i ting, forklarte Havnå.

Vil bli straffet

Havnå erkjente at han tok imot 400 000 kroner fra ranet, trass i at han var pasifist og visste at en politimann var skutt, fordi han «ønsket å få noe igjen for det».

-  Jeg er skyldig. Straff meg, sa Havnå. Han erkjenner skyld, sier han, for å forklare seg for ungene sine og foreldrene.

-  Jeg får stå for hva jeg har gjort!

Dagbladet følger NOKAS-saken time for time.

b> NARRESTREKER: Erling Havnå tegnet og forklarte om møteplasser, leiligheter og utstyr i politiavhør. Han hevdet blant annet at han hadde skaffet både madrasser og finlandshetter, og at overleveringen fant sted i god tid før ranet.