BEKLAGET: Anne Sigrid Hamran fortalte i Oslo tingrett at hun har beklaget sin oppførsel som havnedirektør overfor de ansatte.Til venstre i bildet advokat Jon Sverdrup Efjestad fra Kommuneadvokaten i Oslo og Åsa Nes, tidligere fungerende direktør for Oslo Havn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKLAGET: Anne Sigrid Hamran fortalte i Oslo tingrett at hun har beklaget sin oppførsel som havnedirektør overfor de ansatte.Til venstre i bildet advokat Jon Sverdrup Efjestad fra Kommuneadvokaten i Oslo og Åsa Nes, tidligere fungerende direktør for Oslo Havn. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Oppvask i Oslo Havn:

Havnedirektør beskyldes for hevnaksjon etter kritisk granskingsrapport: - Jeg beklaget at jeg hadde sagt «hold kjeft»

Toppsjef i Oslo kommune, Anne Sigrid Hamran, uttaler seg for første gang offentlig om varslingssaken mot henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En leder i Oslo Havn hevder at stillingen hennes ble lagt ned av daværende havnedirektør Anne Sigrid Hamran, som en gjengjeldelse for hvordan hun ble gjengitt i en granskingsrapport fra det anerkjente selskapet KPMG.

Lederen har saksøkt Oslo kommune for å få kjent oppsigelsen ugyldig, og denne uken gikk saken for Oslo tingrett.

Avviser hevn-beskyldning

Hamran ønsker ikke å kommentere søksmålet overfor Dagbladet, men i Oslo tingrett har Oslo kommune avvist at lederens stilling ble fjernet som gjengjeldelse.

Dagbladet er kjent med at det ikke er bestridt mellom partene at Hamran har kunnet identifisere lederen som kilde i granskingsrapporten. Hun er dermed kjent med hva slags kritikk saksøker fortalte KPMG om i granskingsrapporten.

Under arbeidsrettssaken har likevel flere vitner, blant annet styreleder Roger Schjerva, avvist at de tror at havnedirektøren la ned stillingen som en hevn for at lederen uttalte seg kritisk i KPMG-rapporten.

Hamran begynte tidligere i år i stillingen som mobilitetssjef i Oslo kommune. Her tjener hun 1,1 millioner kroner årlig, har personalansvar for fem, med blant annet ansvar for oppfølgingen av Ruter, kollektivtrafikkselskapet i Oslo og Akershus, og utbyggingen av Fornebubanen.

- Ikke mottatt

Flere vitner har i løpet arbeidsrettssaken fortalt at det skal være kjent for flere sentrale personer i Oslo Havn hvem varsleren som utløste granskingen er.

Hovedtillitsvalgt i Oslo Havn, Ola Laskemoen, var en av vitnene i arbeidsrettssaken som gikk i Oslo tingrett denne uken.

Han fortalte om et møte han hadde vært på med daværende havnedirektør Anne Sigrid Hamran. Dette var et møte i havnens medbestemmelsesutvalg, hvor omorganiseringen som rammet saksøker var et tema.

- Jeg sa at jeg i behandlingen av saken tiltrådte forslaget til vedtak med en kommentar om at «jeg oppfordrer arbeidsgiver om å behandle de berørte ansatte på en god måte», forteller Laskemoen til Dagbladet.

VITNET: Hovedtillitsvalgt Ola Laskemoen vitnet denne uken i Oslo tingrett. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
VITNET: Hovedtillitsvalgt Ola Laskemoen vitnet denne uken i Oslo tingrett. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Han fortalte i retten at havnedirektøren hadde svart han med følgende kommentar:

«Oppfordring ikke mottatt».

På spørsmål fra dommeren bekreftet Laskemoen at han opplevde at kommentaren var myntet på lederen som nå har saksøkt Oslo kommune.

- Jeg var kjent med at det over lengre tid hadde vært en konflikt mellom dem, sa Laskemoen.

Vil ikke kommentere

Hamran ønsker ikke å kommentere beskyldningen fra saksøker, eller beskrivelsen fra tillitsvalgt Laskemoen.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, skrev KPMG at hennes lederstil hadde vært «utilbørlig». I granskingsrapporten står det også:

«Videre synes det å være generelt et tøft miljø ved Oslo Havn KF, og slik fakta er beskrevet er ikke avdelingsledernes integritet tilstrekkelig ivaretatt av arbeidsgiver. Vi noterer oss at tonen skal ha blitt mildere med årene, men det synes fortsatt å være en lang vei å gå».

ETTER FORKLARING: Tidligere havnedirektør Anne Sigrid Hamran forklarte seg om sine tjenestehandlinger i Oslo tingrett denne uken. Etter rettsmøtet ønsket hun ikke å bli fotografert, og ble fulgt ut av advokat Jon Sverdrup Efjestad. Til venstre sitter styreleder Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTER FORKLARING: Tidligere havnedirektør Anne Sigrid Hamran forklarte seg om sine tjenestehandlinger i Oslo tingrett denne uken. Etter rettsmøtet ønsket hun ikke å bli fotografert, og ble fulgt ut av advokat Jon Sverdrup Efjestad. Til venstre sitter styreleder Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I Oslo tingrett forsøkte Oslo kommunes advokat å lukke dørene under den tidligere havnedirektørens forklaring, men ble avvist av dommeren. Dermed uttalte hun seg for første gang offentlig om rapportens innhold:

- Jeg må først si at jeg synes den konklusjonen i rapporten ikke var veldig negativ. Jeg konstaterer at konklusjonen var slik den er. Jeg deler ikke den oppfatningen, men jeg har virkelig gått inn i den, og tatt til meg de kritiske punktene de har kommet med, sa hun i Oslo tingrett denne uken.

- Beklaget

Hamran fortalte i Oslo tingrett at hun ble gjort kjent med KPMG-rapporten før julen i 2015, og at hun i etterkant av dette tok opp rapporten på et lederseminar for avdelingsdirektører og seksjonsledere.

- Alle var intervjuet. Så det jeg gjorde da jeg traff dem, var å ta opp rapporten i plenum. Jeg beklaget blant annet det at jeg hadde sagt «hold kjeft» en gang.

- Vi snakket sammen. Det var kommentarer i rommet og det var en måte å prate om det på. Jeg beklaget at jeg hadde såret folk, fortalte hun under sitt vitnemål.

Eks-direktøren, som nå er mobilitetssjef på Oslo rådhus, fortalte at det samme høst ble gjennomført en arbeidsmiljøundersøkelse.

- Jeg erfarte at den scoret bra på veldig mye. Da var alle enhetene undersøkt, og vi satte ned tiltak for å opprettholde og forbedre arbeidsmiljøet, sa Hamran.

Ble spurt ut om oppslag

Da Dagbladet stilte Anne Sigrid Hamran spørsmål om KPMG-rapporten i mai, svarte hun følgende på mail:

«Tidligere og nåværende leder i havnestyret har til enhver tid meldt at de har full tillit til meg, Styreleder Bernt Stilluf Karlsen bidro i etterkant av de framsatte påstander om min lederstil til en bred vurdering av disse, verken han eller styret i Oslo Havn KF fant et materielt grunnlag for de generelle påstandene om min lederstil, det ble imidlertid identifisert en personalkonflikt mellom undertegnede og en leder, som deretter ble håndtert på en korrekt måte».

I Oslo tingrett måtte hun forklare hva hun egentlig mente med denne uttalelsen.

- Hvordan harmonerer det du sier i retten i dag om at du har tatt innover deg kritikken fra KPMG-rapporten, med det du sa til Dagbladet i mai 2017, ville advokat Ulset vite.

- Jeg kommenterer ikke mine synspunkter på rapporten i Dagbladet.

- Du er vitne i en domstol, så du må svare på spørsmål, sier Ulset.

- Det som er viktig for meg, er hva min overordnede mener om dette. Min overordnede har hatt full tillit meg, gjentok Hamran.