Oslo Havn

Havnedirektør fikk ny jobb og ny kjæreste: Nå får han også dobbel lønn

Han gikk til sjefen og sa han ville flytte til Oslo. Nå får Ingvar Mathisen over 2 millioner kroner i lønn fra to norske havner.

DOBBEL LØNN. Den nye havnedirektøren i Oslo, Ingvar Mathisen, får også lønn fra Bodø Havn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DOBBEL LØNN. Den nye havnedirektøren i Oslo, Ingvar Mathisen, får også lønn fra Bodø Havn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter 11 år som havnedirektør i Bodø Havn, sa Ingvar Mathisen i mai fra om at han hadde søkt på den ledige jobben som havnedirektør i Oslo Havn.

- Søknaden på denne stillingen er et resultat av min avgjørelse tatt for noen tid siden om å flytte til Oslo og inn sammen med min kjæreste Agnes som er bosatt der, skriver han i en epost til toppledelsen i Bodø kommune den 16. mai.

På dette tidspunktet hadde han allerede inngått en sluttavtale med Bodø Havn, som sikret han full lønn uten arbeidsplikt i perioden 1. juli 2017 til 30. juni i 2018. I avtalen står det at han slutter «etter eget ønske».

Avtalen er alene verdt nærmere en million kroner for Mathisen, og gir også rett til «karriereveiledning» for inntil 50.000 kroner på Bodø Havns regning.

Det var avisen Bodø.nu som først omtalte sluttavtalen, som ble signert 20. april i år.

Ville flytte til Oslo

I midten av august ble Mathisen ny havnedirektør i Oslo Havn.

Her har han en årslønn på over 1,2 millioner kroner, pluss en årlig transportgodtgjørelse på 20 000 kroner for «jobbreiser innen Oslo kommune», i tillegg til dekning av mobil, bredbånd og inntil to aviser etter eget ønske.

Styreleder Adelheid Kristiansen i Bodø Havn bekrefter overfor Dagbladet at prosessen som førte til sluttpakken startet før Mathisen søkte på jobben i Oslo Havn.

- Ingvar Mathisen signaliserte vinteren 2017 at han av personlige årsaker ville flytte til Oslo, og begynne å orientere seg mot nye muligheter der, skriver hun i en kommentar til Dagbladet.

Kristiansen forteller videre at beskjeden fra Ingvar Mathisen om at han ville flytte til Oslo grunnet hans nye familiesituasjon kom på et tidspunkt der styret i Bodø Havn så at flere forhold i havna gjorde omstillinger nødvendig.

- I en slik prosess diskuteres det naturlig nok om det er på tide med lederskifte. Dette ble forsterket ved at styret ikke syntes det ville være hensiktsmessig for Bodø Havn å ha en havnedirektør bosatt i Oslo, skriver Kristiansen.

- Bodø Havn var rause

Dagbladet har spurt Ingvar Mathisen om det er riktig at Bodø Havn har betalt han nærmere én million kroner fordi han fikk seg ny kjæreste og ønsket å flytte til Oslo.

I en kommentar svarer han:

- Nei. Sluttavtalen gjenspeiler at jeg skulle trekke meg fra stillingen uten å vite om jeg hadde ny jobb, slik at Bodø Havn straks kunne gå i gang med å finne min erstatter.

- Ifølge sluttavtalen med Bodø Havn og arbeidskontrakten du har med Oslo Havn, vil du i over 10 måneder motta dobbel lønn. Synes du selv at dette er rimelig?

- Jeg forholder meg til avtalen jeg har. Men Bodø Havn var rause som ikke stilte krav om avkorting hvis jeg fikk ny jobb. Jeg var heldig som fikk ny jobb, men det visste jeg jo ikke på avtaletidspunktet, skriver Mathisen.

Fra havnedirektørens sluttavtale

  • «Partene er enige om at de ansatte i Bodø Havn vil bli informert om at arbeidstaker slutter etter eget ønske».
  • «Partene er enige om at arbeidstaker ikke har arbeidsrett eller plikt fra og med 01.07.17.
  • «Ordinær lønnsplikt løper frem til 31.12.17 (opphørstidspunktet) og i tillegg får arbeidstaker 6 måneders etterlønn gjeldende fra og med 01.01.18 t.o.m. 30.06.18, estimert til kr. 481 552»
  • «Dersom arbeidstaker tar nytt arbeid før opphørstidspunktet skal det ikke foretas avkortning av lønn».

- Hvorfor skal egentlig Bodø Havn betale deg lønn for arbeid du ikke utfører der, samtidig som du mottar full lønn fra Oslo Havn?

- Jeg forholder meg til avtalen jeg har. Men Bodø Havn var rause som ikke stilte krav om avkortning hvis jeg fikk ny jobb. Jeg var heldig som fikk ny jobb, men det visste jeg jo ikke på avtaletidspunktet.

- Informerte du på noe tidspunkt ansettelsesutvalget i Oslo Havn om sluttavtalen du hadde inngått med Bodø Havn? Når skjedde eventuelt dette?

- Jeg informerte ansettelseskomiteen om sluttavtalen. Både styreleder i Oslo Havn og rekrutteringsfirmaet snakket med styreleder i Bodø Havn om temaet. Jeg var åpen om dette under hele ansettelsesprosessen.

Spiste eller drakk 56 ganger

Den nye kjæresten til Ingvar Mathisen heter Agnes Mathiesen, og jobber som prosjektleder for cruise i VisitOslo, som eies av reiselivsbedrifter i Oslo.

Her skal hun blant annet samarbeide tett med Oslo Havn.

«Agnes leder cruisesatsningen i Oslo, som er et samarbeid mellom Oslo kommune, VisitOSLO og Oslo Havn. Målet er å øke antall cruiseanløp til hovedstaden, i tett samarbeid med Oslo Havn og besøksnæringen i byen», heter det i VisitOslo sin presentasjon av Mathiesen.

BLE PÅSPANDERT. Bodø Havn har betalt for en rekke middager som Agnes Mathiesen og havnedirektøren i Bodø, Ingvar Mathisen hadde på tomannshånd. Nå er de to et par. Foto: Visit Oslo.
BLE PÅSPANDERT. Bodø Havn har betalt for en rekke middager som Agnes Mathiesen og havnedirektøren i Bodø, Ingvar Mathisen hadde på tomannshånd. Nå er de to et par. Foto: Visit Oslo. Vis mer

Da avisen Bodø.nu gjennomgikk hennes kjærestes reiseregninger fra 2015 til i dag, fant avisen at de to har spist og drukket på Bodø Havns regning hele 56 ganger.

18 av av de 56 reiseregningene som Bodø Havn har betalt, skal ifølge Bodø.nu ha vært etter besøk på bar eller restaurant der de to var alene.

Avisen hevder på bakgrunn av sin gjennomgang av reiseregningene, at «det er liten tvil om at Agnes Mathiesen er den gjesten som hyppigst nyter godt av Bodø Havns representasjon i 2015, 2016 og 2017».

Dagbladet har vært i kontakt med Agnes Mathiesen. Hun ønsker ikke å kommentere saken. På spørsmål fra Dagbladet om det private forholdet til Oslos havnedirektør i noen grad påvirker arbeidet i VisitOslo, svarer hun «nei».

- Har lært mye

Havnedirektør Ingvar Mathisen opplyser til Dagbladet at Oslo Havn og VisitOslo dekker halvparten hver av lønnsutgiftene til prosjektstillingen som kjæresten innehar.

- Agnes ble tilbudt stillingen som prosjektleder Cruise før jeg tiltrådte min stilling som havnedirektør i Oslo, og jeg har ikke vært involvert i hennes ansettelse på noen måte. Jeg understreker at arbeidsgiveransvaret for prosjektlederstillingen Cruise tilligger VisitOslo. Prosjektet har også en styringsgruppe bestående av administrerende direktør i VisitOslo og markedssjef i Oslo Havn.

Ingvar Mathisen forsikrer overfor avisen Bodø.nu at alle reiseregningene refunderer utgifter som kun var jobbrelaterte.

– Ingen av disse besøkene hvor vi var alene skjedde etter vi ble et par og alle besøkene har vært jobbrelatert. Jeg var meget bevisst på dette hvor da siste regning for oss alene var 13. september 2016 og vi ble et par november samme år, sier Mathisen til avisen.

– Bakgrunnen til at Agnes figurerte så relativt ofte på mine reiseregninger er at hun er en av de i Norge som jeg kjenner til som har størst kjennskap til cruisebransjen og med det aller største nettverket innen denne. Jeg har lært utrolig mye fra Agnes og blitt introdusert til utallige personer i cruiseindustrien, noe som har medført konkrete resultater i form av økt cruisetrafikk til- og inntjening for Bodø Havn, sier Mathisen til avisen.

Samarbeidet om rapport

I en kommentar til Dagbladet forklarer Ingvar Mathisen at han og kjæresten Agnes Mathiesen har samarbeidet om å utarbeide en rapport på oppdrag fra Den europeiske havneorganisasjonen, om god praksis for cruise- og ferjehavner.

– De fleste representasjonsregningene der vi var alene var i forbindelse med utarbeidelsen av rapporten, skriver Mathisen. Han forklarer at de to satt i en av flere grupper, og at alle møtene var på kontinentet.

– Derfor måtte vi nordmenn komme til møtebyen dagen i forveien, for å rekke møtestart. I tillegg var det en god del arbeid med rapporten mellom disse møtene.

– Som leder av gruppen dekket jeg som vert lunsj og middag. Det gjaldt også for Agnes, som var medlem i min gruppe. Hun brukte også sin fritid og kompetanse om cruise inn i dette viktige arbeidet. Det var ikke naturlig at hennes daværende arbeidsgiver skulle dekke dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer