Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anbudsprotokoll avslører:

Havnedirektøren ga millionkontrakt til styrekollega

Rekrutteringsfirma ble valgt foran 22 konkurrenter fordi havnedirektøren ga styrekollegaen ekstrapoeng på kriteriet «personlig egnethet».

STYREKOLLEGER: Havnedirektør Anne Sigrid Hamran og Hodejeger-partner Åge Petter Christiansen hadde sittet sammen i styret til Kirkens bymisjon Oslo i to år da de gjorde avtale om en leveranse verdt 1,5 millioner kroner. Foto: Agnete Brun / Torbjørn Katborg Grønning.
STYREKOLLEGER: Havnedirektør Anne Sigrid Hamran og Hodejeger-partner Åge Petter Christiansen hadde sittet sammen i styret til Kirkens bymisjon Oslo i to år da de gjorde avtale om en leveranse verdt 1,5 millioner kroner. Foto: Agnete Brun / Torbjørn Katborg Grønning. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo Havn ved havnedirektør Anne Sigrid Hamran ga i 2013 rekrutteringsfirmaet Hodejegerne AS et oppdrag verdt 1,5 millioner kroner.

En sentral del av oppdraget som Hodejegerne fikk av havnedirektøren var å hjelpe henne med å rekruttere så godt som hele havnas toppledelse på nytt.

Avgjorde konkurransen

Flere konkurrerende leverandører fikk bedre score på både kriteriene pris og kvalitet.

Det avgjørende for at Hodejegerne likevel vant, var at havnedirektør Anne Sigrid Hamran ga selskapet plusspoeng for «personlig egnethet».

«På subkriteriet personlig egnethet har havnedirektøren valgt kontaktperson hos Hodejegerne AS som den personen som egnet seg best for oppgaven», heter det i anskaffelsesprotokollen som Dagbladet har fått innsyn i.

Kontaktpersonen hos Hodejegerne AS, Åge Petter Christiansen, hadde sittet i styret til Kirkens bymisjon i over to år med havnedirektøren før selskapet hans fikk oppdraget. Christiansen var styreleder.

Har du tips om Oslo Havn? Send en e-post til Dagbladets journalist eller trykk her for å lese mer om hvordan du kan tipse anonymt.

Konkurrenter fikk stryk

I anbudskonkurransen kunne rekrutteringsselskapene få mellom 0 og 2,0 poeng på kriteriet «personlig egnethet». Alle fikk 0,2 poeng bortsett fra Hodejegerne, som fikk 2,0 poeng.

Her er de 22 andre leverandørene fikk 0,2 poeng, og i praksis stryk-karakter av Oslo Havn på kriteriet om «personlig egnethet»: Adecco Norge, Link International Norge, Assesio Norge, Experis, Assesit, Extra Personell Norge, Raadgiverhuset, Technogarden Engineering Resources, Ambire, Mercuri Urval, Prime People HR Solutions, Top Temp Holding, Habberstad, Proffice, Headvisor, De4 Search & Consulting, Soler Executive, Personalhuset Staffing Group, Hammer & Hanborg og Visindi.

Året etter at Hodejegerne AS jobbet hos Oslo Havn gjorde Anne Sigrid Hamran et opprykk i Kirkens Bymisjon, først fra å være et ordinært styremedlem til styrets nestleder, og deretter styreleder fra juli i fjor.

Stiller spørsmål ved tildelingen

- For utenforstående kan det se ut som at havnedirektøren her har gått inn og overstyrt med henhold til evalueringen av dette kriteriet, sier advokat Marianne Dragsten. Hun har på Dagbladets forespørsel vurdert anbudsprotokollen, og reagerer på det hun ser.

- Her har man altså funnet personen hos Hodejegerne som meget godt egnet, mens alle andre har fått en poengsum som i realiteten tilsier at de er svært dårlig egnet til oppgaven. Dette er noe jeg egentlig tviler på, ut fra firmaene som har gitt tilbud, sier hun til Dagbladet.

Dragsten regnes som en av landets fremste eksperter på regelverket om offentlige anskaffelser og er partner i advokatfirmaet Berngaard/Sandbek AS.

- Sett på bakgrunn av at havnedirektøren har en relasjon til personen hos Hodejegerne, er det grunn til å stille spørsmål om konkurransen har blitt gjennomført basert på kravene til blant annet likebehandling og gjennomsiktighet.

- Jeg mener at havnedirektøren burde ha erklært seg som inhabil i denne situasjonen selv om det ikke er åpenbart at hun faktisk var inhabil etter forvaltningslovens regler, konkluderer Dragsteen.

REAGERER. Advokat og ekspert på offentlige anskaffelser, Marianne Dragsten. Foto: Emilie Solem.
REAGERER. Advokat og ekspert på offentlige anskaffelser, Marianne Dragsten. Foto: Emilie Solem. Vis mer

- Ingen private relasjoner

Anne Sigrid Hamran avviser at hun som havnedirektør hadde personlige relasjoner til Åge Petter Christiansen.

- Jeg har ikke hatt og har ingen personlige eller private relasjoner til Åge-Petter Christiansen. Vi har bare møttes i forretningsmessig sammenheng, skriver Hamran i en e-post til Dagbladet.

Hamran har fått spørsmål fra Dagbladet om hun fikk sin habilitet vurdert, men dette svarer hun ikke på. Hamran har heller ikke ønsket å bli intervjuet av Dagbladet om denne saken.

Visste ikke om poengene

Åge Petter Christiansen i Hodejegerne sier at det er første gang han hører at han fikk toppscore på kriteriet om «personlig egnethet» når Dagbladet ringer.

BEST EGNET: Åge Petter Christiansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BEST EGNET: Åge Petter Christiansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det visste ikke jeg at vi hadde fått. Jeg visste bare at vi fikk oppdraget. Men jeg har ikke sett eller hørt om noen score, sier Christiansen.

Han ønsker ikke å kommentere det forhold at alle de 22 andre konkurrentene fikk bunn-score.

- Vi kommenterer ikke andres begrunnelse for å velge oss.

- Har du og Anne Sigrid Hamran også hatt en privat relasjon?

- Svaret er nei. Vi har sittet i styret sammen i Kirkens bymisjon. Også har jeg det oppdraget i Oslo havn. Det er de to tingene.

Eks-styreleder ikke bekymret

Anskaffelsen av Hodejegerne og Åge Petter Christiansen skjedde mens Bernt Stilluf Karlsen var styreleder i Oslo Havn KF.

Han viser til at omorganiseringen av ledergruppa i Oslo Havn var et ansvar som ligger under havnedirektøren, og i utgangspunktet ikke en styresak. Vurderingene havnedirektøren gjorde av de ulike tilbyderne var han derfor ikke orientert om, sier Stilluf Karlsen.

- Den problemstilingen du nå tar opp har jeg faktisk aldri hørt om, sier han, men understreker samtidig:

- Jeg tror ikke jeg ville blitt søvnløs av den grunn. Det er mange ting som vil bekymre meg mer enn dette. Men nå er jeg heller ikke veldig lett å bekymre, dét må jeg innrømme, sier Stilluf Karlsen.

Den tidligere styrelederen i Oslo Havn viser til at havnedirektøren skulle løse en krevende prosess.

SOVER GODT: Tidligere styreleder i Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen. Foto: Tommy Ellingsen / NTB.
SOVER GODT: Tidligere styreleder i Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen. Foto: Tommy Ellingsen / NTB. Vis mer

- Om ledergruppen i Oslo Havn ikke ble snudd opp ned, så ble den i alle fall restrukturert. Dette er en oppgave som ligger til havnedirektøren å gjøre. Da må man være helt sikker på at vedkommende man gjør dette sammen med. er en person man føler seg komfortabel med og som er kompetent, sier Stilluf Karlsen.

Dagbladet har spurt Anne Sigrid Hamran om relasjonen til styrekollegaen Christiansen på noen som helst måte påvirket hennes beslutning om å gi han toppscore på kriteriet «personlig egnethet», mens alle andre fikk stryk. Hamran har ikke svart på dette spørsmålet.

Hamran sluttet som havnedirektør i februar i år. Hun gikk da over til en stilling som mobilitetssjef i Oslo kommune i byrådsavdelingen for miljø og samferdsel. Der har hun ansvaret for oppfølging av Fornebubanen, Oslopakke 3, Ruter AS, Oslo Sporveier AS og Oslo Vognselskap AS, ifølge en pressemelding fra Oslo havn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media