Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havneopprør mot Slobos marine

Over 2000 arbeidere i Montenegros viktigste havneby Bar truer med å ta over militærfartøyene til Jugoslavias marine. Arbeiderne sier at de vil entre fartøyene dersom marinen ikke forlater den sivile havnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAR i Montenegro (Dagbladet): En konfrontasjon mellom arbeiderne og marinen kan få den spente politiske situasjonen i Montenegro til å eksplodere i ukontrollert vold.

Borgerkrig

Faren for statskupp eller borgerkrig mellom Serbia og Montenegro, de to gjenværende republikkene i Jugoslavia, er allerede overhengende.

- Dette er en første advarsel. Hvis skipene ikke drar, vil vi gå til ytterligere skritt. Det innebærer at vi vil ta over fartøyene med makt, sier Zoran Ostojic til Dagbladet.

Han er president for havnearbeiderne, som tirsdag møtte til et meget velorganisert og disiplinert møte inne i et stort havnelager i Bar.

Arbeiderne er rasende over at flere krigsfartøy fra den jugoslaviske marinen søndag satte sikkerheten deres i fare ved å skyte mot NATO-fly på bombetokt over Montenegro territorium.

- Vi er ikke her for å synge. Vi har ingen grunn til å feire, sier Ostojic, med henvisning til de pro-serbiske konsertene og demonstrasjonene i hovedstaden Podgorica.

Bombemål

Fartøyene lå i dekning inne i havnen da de skjøt, og er klare bombemål for NATOs fly.

Ute i Adriaterhavet vil de jugoslaviske krigsskipene være sjanseløse mot den amerikanske marinens sjette flåte. Etter delingen med Kroatia forsvant storparten av Jugoslavias flåte til kroatene.

De alvorlige arbeiderne inne i havnelageret er ikke et øyeblikk i tvil om at de er i stand til å fullføre truslene sine.

- Er dere sterke nok til å kapre marinens fartøy?

- Ja, svarer Ostojic.

- Er du ikke redd for at dette kan utløse en borgerkrig?

- Vi er opptatt av å bevare gode og korrekte relasjoner til føderale myndigheter. Det er galt av marinen å skyte mens de ligger i havn. Det gjør oss til et mål for bombene. Marinen må isteden handle i åpent farvann, sier Ostojic.

Storparten av havnearbeiderne i Bar støtter det vestligorienterte og reformvennlige regimet til Montenegros president Milo Djukanovic.

- Hele den politiske situasjonen i Montenegro er vanskelig. Vi vil gi vår støtte til arbeidet for å bevare fred, stabilitet og politisk dialog i Montenegro, sier Ostojic.