Uønsket fremmedart:

«Havnespy» har spredd seg nordover

Den uønskede og giftige fremmedarten, som i verste fall kan overta havbunnen, har spredd seg nordover på Vestlandet. Det konkluderer NINA og Miljødirektoratet med, etter å ha analysert over 100 nye vannprøver.

HAVNESPY: Den uønskede og giftige arten «havnespy» fortsetter å spre seg som et tykt teppe på den norske havbunnen. Video: Leif Bruntveit/Havforskningsinstituttet. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den er fryktet, uønsket og er klassifisert til «svært høy risiko» i Norge, ettersom den har god spredningsevne og kan medføre store økologiske konsekvenser.

Den japanske fremmedarten «Didemnum vexillum» omtales som «Sea vomit» på engelsk. På norsk har den derfor fått kallenavnet «havnespy».

I 2020 ble den for første gang påvist i Norge - nærmere bestemt ved Engøyholmen i Stavanger.

I september i fjor opplyste Havforskningsinstituttet at mye tydet på at fremmedarten hadde utvidet sitt territorium - og nå viser over 100 vannprøver at fremmedarten har spredt seg lenger nord enn hittil kjent.

Det opplyser Miljødirektoratet overfor Dagbladet.

- Alvorlige funn

Vannprøvene, som Norsk institutt for naturforskning (NINA) har utført på vegne av Miljødirektoratet, er tatt mellom Stavanger og Sognefjorden.

Det nordligste funnet av havnespy er gjort i Fensfjorden like nord for Mongstad. Dette er et område med mye industri og flere oppdrettsanlegg i nærheten. Funnene er gjort ved Skipevika, Sløvåg og litt lenger nord i Brandangersundet.

- Disse industriområdene har mye skipstrafikk, og funn av havnespy her er alvorlig da det er sannsynlig at det fort kan spres videre med båtene som ligger til kai der, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.