Havnet på eksklusiv liste

Den tidligere finske statsministeren Sanna Marin står oppført på en fornem liste som kan gi henne fordeler livet ut.

TREKKER SEG: Den tidligere finske statsministeren Sanna Marin annonserte nylig at hun skal trekke seg ut av politikken. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP / Finland OUT
TREKKER SEG: Den tidligere finske statsministeren Sanna Marin annonserte nylig at hun skal trekke seg ut av politikken. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP / Finland OUT Vis mer
Publisert

Tidligere i år tapte den finske politikeren Sanna Marin valget, og måtte derfor tre av som statsminister. Hun har imidlertid ikke mistet alle fordelene som følger med den prestisjetunge stillingen.

Medlemmer av den finske regjeringen får nemlig et diplomatisk pass, som de må levere inn etter endt tjeneste, skriver den finske avisa Iltalehti.

Det finnes imidlertid et unntak fra hovedregelen.

Presidenten, statsministeren, utenriksministeren, ministeren for utenrikshandel og utvikling og ministeren for nordisk samarbeid og likestilling får nemlig beholde passet livet ut.

- En livslang rett

Også statsråder som sitter i minst fire år, kan få et diplomatpass etter endt tjeneste.

Leena Ritola, leder for pass- og notartjenesteenheten i det finske utenriksdepartementet, sier overfor avisa at retten til diplomatpass er livslang.

- Det samme gjelder for ektefellen, hvis ekteskapet allerede var inngått når man fikk den offisielle stillingen, forklarer hun videre.

I dette tilfellet må man betale for passet selv. For øyeblikket ligger prisen på rundt 235 euro, som tilsvarer om lag 2700 norske kroner. Passet er gyldig i fem år.

Uvisst omfang

Ifølge Ritola er det uvisst nøyaktig hvor mange tidligere statsråder som har diplomatiske pass.

Hun kan ikke bekrefte hvorvidt Marin har fått utstedt et slik pass, men påpeker at de fleste som kvalifiserer seg til et, trolig har benyttet seg av det.

Ved å bruke et diplomatpass blir det enklere å krysse grenseoverganger, og kan i tillegg skape ytterligere sikkerhet og trygghet ved offisielle oppgaver i utlandet.

Omkring 2000 diplomatpass utstedes i Finland hvert år, men flesteparten av disse utløper kort tid etter oppdragets slutt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer