Havnet på høyreekstrem liste - nå skal komikerne ta hevn

Komikerne Markus Gaupås Johansen, Sturle Vik Pedersen og Johan Golden dukket ufrivillig opp på det høyreekstreme partiet Alliansens liste. Nå krever de partilederens avgang.

OPPVASK: Johan Golden lover sammen med kollegene Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen oppvask i Alliansen, etter at de tre komikerne havnet på Alliansens partiliste. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
OPPVASK: Johan Golden lover sammen med kollegene Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen oppvask i Alliansen, etter at de tre komikerne havnet på Alliansens partiliste. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Ingen av dem var klar over det, men da det høyreekstreme partiet Alliansen la fram sin liste for valget dukket Markus Gaupås Johansen, Sturle Vik Pedersen og Johan Golden opp. Nå varsler komikerne et oppgjør med partiet - og ikke minst partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

- Det går et spøkelse gjennom Alliansen – komikernes spøkelse. Våren 2019 førte leder i Alliansen , av en eller annen grunn, oss opp på partiets valglister til årets kommunevalg i Oslo. Vi visste ikke at det var mulig å føre opp uskyldige sivile, men sånn er visstnok demokratiet. Og er det noen som har respekt for demokratiet, så er det oss, skriver de tre i ei pressemelding.

Det var Dagsavisen som først omtalte saken.

Krever lederens avgang

Komikerne skriver videre at de anser det som en partikrise i Alliansen, på grunn av svært dårlig oppslutning. Derfor mener de at lederen selv må gå.

- Det er ingen meningsmålinger som tyder på at Alliansen skal gjøre det bedre i dette valget. Med andre ord: det beste for Alliansen er at lederen trekker seg. I alle andre partier ville dette vært en selvfølge, heter det i pressemeldinga, hvor det også legges til:

- Vi gir oss ikke før Lysglimt går av. Nok er nok! Nei til Lysglimt! Ingen Lysglimt i våre partilokaler!

FORSØKT REKRUTTERT: Sebastian (17) ble satt ut da den politiske lederen kalte ham et "prakteksemplar av den ariske rase". Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg er Alliansen

Partileder Lysglimt har på sin side stor tro på at de tre komikerne vil tilføre det høyreekstreme partiet mye godt. Selv har han full tillit til det han omtaler som «utrolig kjekke karer», som han personlig har valgt til å representere Alliansen.

- De er på mange måter personaliseringen av vårt slagord, nasjonalisme med et smil, sier Lysglimt.

Til tross for komikertrioens utspill om at lederen må gå, føler han seg ikke utrygg. Han understreker samtidig at det ikke vil være enkelt å bli kvitt ham fra lederposisjonen.

- Jeg er selv partiets utøvende organ. Jeg er partiet, sier Lysglimt.

- Partiet, det er deg?

- Ja, ikke sant. Jeg er Alliansen. Alliansen det er meg. Så det er vanskelig å se hvordan det skal foregå. Vi er en folkebevegelse og det er velgerne som har gitt sin stemme og gir oss tillit, svarer politikeren.

Alliansen fikk ved forrige valg 3300 stemmer. Lysglimt mener på sin side at støtten er mye større enn valgresultatene viser. Han mener en stor andel av sofavelgerne støtter partiets politikk.

- Hva bygger du det på?

- Folk som ikke stemmer er dem som har gitt opp både den offentlige diskusjonen, mediene og demokratiet. Og vi er de som prøver å peke på hva som er feil, sier Lysglimt til Dagbladet.