«Havsel» på vei til Island

Selfangstskuta «Havsel» fra Tromsø, som sprang lekk mellom Jan Mayen og Grønland tidlig søndag morgen, satte søndag kveld kursen mot Island for reparasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mannskapet på selfangstskuta med 13 mann om bord har søndag ettermiddag og kveld arbeidet med nødreparasjoner og forsterkninger av dem for å kunne returnere til Norge eller Island. I 21-tiden satte de kursen mot Island for egen maskin.

- Skipet går med sakte fart, 8 knop i timen, fordi det er mye is i området. Men de regner med å bruke rundt 30 timer på overfarten, sier redningsleder Erling Herstad ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Trygt

Skuta har søndag ligget i le av iskanten i området mellom Jan Mayen og Grønland. Mannskapet lappet på skrapen i skutesida som drivisen hadde laget, og ventet på at vinden skulle løye. Det blåste søndag morgen og formiddag storm i området, men ifølge værmeldingen er det varslet roligere vær i løpet av kommende døgn.

Ifølge Herstad testet skipperen om nødreparasjonen holdt, før de tok avgjørelsen om å gå til Island. Skipper Bjørne Kvernmo mener at skipet nå er i såpass god stand at de har opplyst at de ikke har behov for eskorte av det danske kystvaktskipet «Vædderen». Skipet gikk ut fra Reykjavik søndag morgen i retning «Havsel». Kystvaktfartøyet vil antakelig likevel oppholde seg i farvannet nært «Havsel» i tilfelle det skulle bli problemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.