«Havsel» på vei til Island

Selfangstskuta «Havsel» fra Tromsø, som sprang lekk mellom Jan Mayen og Grønland tidlig søndag morgen, satte søndag kveld kursen mot Island for reparasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannskapet på selfangstskuta med 13 mann om bord har søndag ettermiddag og kveld arbeidet med nødreparasjoner og forsterkninger av dem for å kunne returnere til Norge eller Island. I 21-tiden satte de kursen mot Island for egen maskin.

- Skipet går med sakte fart, 8 knop i timen, fordi det er mye is i området. Men de regner med å bruke rundt 30 timer på overfarten, sier redningsleder Erling Herstad ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Trygt

Skuta har søndag ligget i le av iskanten i området mellom Jan Mayen og Grønland. Mannskapet lappet på skrapen i skutesida som drivisen hadde laget, og ventet på at vinden skulle løye. Det blåste søndag morgen og formiddag storm i området, men ifølge værmeldingen er det varslet roligere vær i løpet av kommende døgn.

Ifølge Herstad testet skipperen om nødreparasjonen holdt, før de tok avgjørelsen om å gå til Island. Skipper Bjørne Kvernmo mener at skipet nå er i såpass god stand at de har opplyst at de ikke har behov for eskorte av det danske kystvaktskipet «Vædderen». Skipet gikk ut fra Reykjavik søndag morgen i retning «Havsel». Kystvaktfartøyet vil antakelig likevel oppholde seg i farvannet nært «Havsel» i tilfelle det skulle bli problemer.

Tett kontakt

Hovedredningssentralen i Nord-Norge har tett kontakt med den islandske redningssentralen om selfangstskutas situasjon.

- Hvis mannskapet nå har lyktes med å tette flengen i skroget, er situasjonen en ganske annen enn den var i dag tidlig da den lå med hull i skutesida. Da var det alvorlig, sier Herstad.

Redningssentralen vil fortsatt opprettholde kontakten med den norske selfangstskuta hver time under overfarten.

Alt vel

Mannskapet om bord på «Havsel »har i løpet av søndagen beroliget bekymrede pårørende på fastlandet via telefon og sms.

- Det går bra både med båt og mannskap. Ingen fare, sier styrmann Johan Gjernes til TV 2.

Det norske kystvaktskipet KV «Tromsø», som søndag ettermiddag befant seg litt over 700 kilometer nordøst av Jan Mayen, er omdirigert tilbake til Norge.

Et islandsk Super Puma helikopter som var i beredskap i byen Isafjordur på nordvestkysten av Island, ble søndag kveld kalt tilbake til basen i Reykjavik.

Hull i skroget

Polimester Bernt Fredrik Moe i Salten politidistrikt sa søndag til NRK at drivisen rundt båten er en belastning på fartøyet og en ekstra risiko. Det var drivisen som forårsaket flengen i skroget til «Havsel».

Hovedredningssentralen fikk nødmeldingen fra «Havsel» klokka 6.42 søndag morgen, og har hele tiden hatt kontakt med mannskapet på selfangstfartøyet via kystradio.

«Havsel» er eid av Troms Havfiske, og hører hjemme i Tromsø. Fartøyet ble bygd i 1980.

NTB