- Havstigning vil sluke Miami og New Orleans

Dømt til å havne under vann, ifølge ny rapport.

HAVNER UNDER VANN: Miami er en av to amerikanske byer som er dømt til å bli slukt av vannmasser, ifølge en ny rapport. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HAVNER UNDER VANN: Miami er en av to amerikanske byer som er dømt til å bli slukt av vannmasser, ifølge en ny rapport. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Si adjø til Miami og New Orleans. Uansett hva vi gjør for å bremse global oppvarming, vil disse to ikoniske amerikanske byene bli liggende under vann når havnivået stiger, ifølge en ny rapport.

Men ved å kutte kraftig i CO2-utslippene og gå over til fornybar energi kan hjemmene og byene til millioner av mennesker som bor i utsatte kystområder i USA, fortsatt berges, heter det i en artikkel i et amerikansk forskningstidsskrift. Hovedforfatter for artikkelen i Proceedings of the National Academy og Sciences 12. oktober er Ben Strauss, og artikkelen er redigert av den kjente NASA-forskeren James Hansen, en av de første som advarte mot klimaendringene.

Uklart tidsperspektiv Forskerne har allerede fastslått at om vi ikke gjør noe for å redusere bruken av fossil energi fram til 2100, ligger planeten an til en havstigning på mellom 4,3 og 9,9 meter, sier Strauss i Climate Central.

Det store spørsmålet er når.

- Det kan skje i dette århundre, men det kan også ta flere århundrer. Bare tenk på is i et varmt rom. Man vet det vil smelte, men det er verre å si når, sier Strauss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.