Hawaii advarer om «hjerneorm»

Det har blitt påvist tre nye tilfeller av personer som har blitt infisert med «hjerneorm» på Hawaii. Trolig ble de infisert etter å ha spist snegle, salat eller frukt som ikke var blitt vasket.

RUNDORM: Helsedirektoratet på Hawaii advarer om rundorm etter å ha påvist tre nye tilfeller av infeksjon. Foto: Punlop Anusonpornperm
RUNDORM: Helsedirektoratet på Hawaii advarer om rundorm etter å ha påvist tre nye tilfeller av infeksjon. Foto: Punlop AnusonpornpermVis mer

Hawaii har utstedt en advarsel til besøkende om en potensielt livsfarlig «hjerneorm». Dette skjer etter at de har oppdaget tre nye tilfeller av infeksjon blant personer som har besøkt øya.

- Det er viktig for oss å forsikre oss om at våre besøkende kjenner til hvilke forholdsregler man skal ta for å forhindre å bli infisert med rundorm, som kan føre til alvorlige, langsiktige skader, sier helsedirektør Bruce Anderson.

Rundormen lever av å spise hjernevev, og infiserte personer får vanligvis hodeverk og stiv nakke.

I verste fall kan infeksjonen føre til hjernehinnebetennelse. Sykdommen kan føre til permanente hjerneskader, og i noen tilfeller være dødelig.

Tre nye tilfeller

I en pressemelding fra helsedirektoratet på Hawaii opplyses det at de tre nye tilfellene ikke kan knyttes til hverandre.

Alle tre som ble påvist infeksjon, er amerikanske statsborgere som har vært på reise på øya.

«En av dem besøkte østsiden av Hawaii i desember 2018, og ble trolig infisert etter å ha spist en snegle som følge av et veddemål», skriver de og opplyser at vedkommende ble syk, men ble ikke innlagt på sykehus.

Dermed ble det totalt påvist 10 tilfeller i 2018. I løpet av 2019 har Hawaii oppdaget ytterligere fem tilfeller av personer som har blitt infisert med rundormen.

Innlagt

«De to andre personene reiste på vestsiden av Hawaii i løpet av oppholdet. En av dem ble syk, men ikke innlagt, i januar 2019. Hvordan vedkommende ble infisert er foreløpig ikke kjent, men personen husker å ha spist mange hjemmelagede salater mens de var på ferie.»

Den tredje personen ble imidlertid innlagt i februar. Heller ikke i dette tilfellet er det kjent hvordan vedkommende ble infisert, men personen har oppgitt å ha spist frukt, grønnsaker og planter som ikke var blitt vasket.

Rundormens vitenskapelige navn er angiostrongylus cantonensis. Typisk vokser rundormen fram i snegler, som ofte blir spist av rotter. Der lever den vanligvis av å spise rottas lungearterier - noe som har ført til det engelske tilnavnet «rat lungworm», ifølge Sky News.