HAWAII: Myndighetene på Hawaii har laget informasjon til innbyggerne om hva de skal gjøre dersom det blir varslet at en missil fra Nord-Korea treffer øystaten. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HAWAII: Myndighetene på Hawaii har laget informasjon til innbyggerne om hva de skal gjøre dersom det blir varslet at en missil fra Nord-Korea treffer øystaten. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Hawaii forbereder innbyggerne på atomangrep fra Nord-Korea

Myndighetene på Hawaii har satt i gang en informasjonskampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist Nord-Korea avfyrte et missil, hadde den kapasitet til å nå USA, ifølge sørkoreanske myndigheter.

Nå forbereder den amerikanske delstaten Hawaii innbyggerne på hva de skal gjøre dersom atomangrep-signalet går.

- Enten det er orkan eller tsunami, så må vi ha en plan, sier Vern T. Miyaha, sjef i sikkerhetsetaten (HEMA) i delstaten i en uttalelse til avisa Honolulu Star Advertisor.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Kort varsel-kampanje

Fredag lanserte myndighetene en informasjonsbrosjyre som viser hva innbyggerne må gjøre på kort varsel dersom Hawaii blir angrepet med kjernefysiske våpen.

For ifølge Hawaii News Now vil en langdistanserakett fra Nord-Korea nå Hawaii på bare 20 minutter, og innbyggerne vil bli varslet åtte til tolv minutter før en eventuell missil lander på øya.

Dersom Hawaii blir angrepet ønsker myndighetene at innbyggerne skal gjøre følgende:

«Gå inn, bli inne og følg med»

- Vent i to uker

Myndighetene opplyser at innbyggerne må søke ly innendørs så fort som mulig, og at når man har kommet seg inne, må man holde seg unna vinduer. Og skulle man oppdage missilet, må man ikke se på den, opplyser myndighetene.

- Vær innendørs til du blir fortalt at det er trygt å gå ut eller vent i to uker. De 14 første dagene er kritiske, opplyser myndighetene i brosjyren.

I tillegg står det at befolkningen må lytte på radioen for informasjon fra myndighetene, ettersom TV, internett og telefon kan bli utilgjengelig.

I starten av november skal også myndighetene teste sirenene som varsler om atomangrep.

- Vi ønsker ikke å stresse innbyggerne, men vårt ansvar er å informere om farene. Det er klare bevis på at Nord-Korea forsøker å utvikle ballistiske missiler som en dag kan treffe delstaten. Derfor kan vi ikke vente med å starte en informasjonskampanje som skal sikre at innbyggerne på Hawaii vet hva de skal gjøre dersom en slik hendelse oppstår, sier Vern T. Miyaha.

- Feiltolket

Turistnæringen på Hawaii er imidlertid ikke fornøyd med informasjonskampanjen og mener at den vil skremme turister i å komme til øystaten i Stillehavet.

- Vi støtter innsatsen til myndighetene, men vi vet at slike kampanjer kan bli feiltolket, og det kan føre til at færre turister reiser til Hawaii, sier Charlene Chan, kommunikasjonsdirektør i HTA, turistmyndighetene på Hawaii, til Honolulu Star Advertisor.

USS CARL VINSON: Dette hangarskipet ble flyttet til farvannet utenfor Koreahalvøya for å opprettholde beredskap i forholdet til Nord-Korea. Video: AP Vis mer

Nord-Korea hittil i år gjennomført elleve missiltester. Sist Nord-Korea avfyrte en missiltest var 4. juli. Ifølge CNN forbereder Nord-Korea seg på nye tester.

Da Kim Jong-uns regime avfyrte langdistanseraketten 4. juli, hevdet han etterpå at det nyeste missilet kan bære et atomstridshode.

- Med et stort smil fortalte han tjenestemenn, vitenskapsmenn og teknikere at USA kommer til å være misfornøyd ... ettersom de ble gitt «gaver» på sin uavhengighetsdag, uttalte det statlige nyhetsmediet KCNA om Kim Jong-uns opptreden etter den siste missiltesten.