Hawaii forbyr solkrem som skader miljøet

To stoffer er skadelige for korallrevet som omgir øyene.

FORBYR TO STOFFER: UV-filteret i noen solkremer blir nå forbudt. Foto: Caleb Jones / AP / NTB Scanpix
FORBYR TO STOFFER: UV-filteret i noen solkremer blir nå forbudt. Foto: Caleb Jones / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tirsdag kom nyheten om at Hawaii forbyr solkrem som inneholder to stoffer som kan skade miljøet, ifølge USA Today.

- Utrolig nok er vi de første i verden som innfører dette, skriver senator Mike Gabbard i en e-post til Star Advertiser.

- Når du tenker på at vårt øyparadis er omgitt av korallrev, er det et perfekt sted å sette gullstandarden som verden kan følge, skriver Gabbard videre til nettstedet.

Loven har nå passert representantenes hus og senatet på Hawaii. Når loven signeres av guvernøren, vil den tre i kraft 1. januar 2021.

Stoffene det er snakk om, oksibenzon (også kjent som benzofenon-3) og oktinoksat (også kjent som etylheksyl metoksycinnamat), skal bidra til UV-filteret i solkremen.

Anbefaler svanemerkede solkremer

Lovforslaget, som altså har gått gjennom to kamre, henviser til studier som viser at stoffene kan gjøre betydelig skade på havmiljøet rundt Hawaii, deriblant korallrevene. De kan blant annet drepe korall under utvikling, øke blekinga av korallrev og skade genene til korallrevet og andre havorganismer.

I Norge har disse stoffene lenge vært på lister over mistenkte hormonforstyrrende stoffer som Forbrukerrådet følger. De er også på lista til den uavhengige organisasjonen ChemSec, som har en søkefuksjon man kan bruke for å sjekke stoffer.

I 2017 laget Forbrukerrådet en solkremtest, der de blant annet markerte hvilke som var miljøskadelige.

Gunstein Instefjord, fagdirektør handel i Forbrukerrådet, oppgir at det har skjedd mye på solkrem-markedet, og at det derfor ikke kommer flere slike tester.

- Mange solkremer har fått svanemerking, så da prioriterer vi ikke å teste solkremer i år, sier han til Dagbladet.

I stedet oppfordrer han folk til å sjekke at solkremen er svanemerket.

Dersom en solkrem er svanemerket, finnes ingen av disse to stoffene i solkremen.

Et produkt blir bare svanemerket dersom det ikke inneholder en rekke stoffer som kan skade miljøet eller være helsefarlig for mennesker.

Tillater en lav prosent

Dersom en solkrem ikke er svanemerket, opplyser Mattilsynet til Dagbladet at det ifølge kosmetikkforskriftene er tillatt med opptil seks prosent oksybenzon og opptil ti prosent oktinoksat.

I tillegg er det lov med opptil 0,5 prosent av stoffet dersom produktet i seg selv skal UV-beskyttes (men formålet med kremen ikke er UV-beskyttelse, slik det er i solkremer).

Kosmetikkforskriften gir altså lov til bruk i Norge opp til en viss prosent, mens en solkrem som er svanemerket ikke inneholder noen av disse to stoffene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer