RENNER OVER: Orkanen «Lane» er i ferd med å nå øygruppa Hawaii. Den største øya Big Island har allerede fått kjenne på de enorme nedbørsmengdene som følger med. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Hawaii frykter det verste. Går berserk i matbutikkene

«Lane» med vinder på over 200 kilometer i timen nærmer seg faretruende.

Orkanen «Lane» er blitt nedgradert til kategori 3 i det den kommer inn over Hawaii med vind og massivt regn, ifølge The Guardian.

HAMSTRER MAT: Folk forberedte seg på orkanen ved å hamstre mat i en butikk i Honolulu torsdag. Foto: NTB Scanpix
HAMSTRER MAT: Folk forberedte seg på orkanen ved å hamstre mat i en butikk i Honolulu torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Lane» herjer i Stillehavet rundt 225 kilometer sørøst for Kailua-Kona.

Ifølge Kelly Wooten, talsperson for Hawaii County Civil Defence agency, har det med orkanen kommet over 300 millimeter regn på østsida av øya.

Den siste beskjeden fra National Weather Service på Hawaii er at enkelte områder på Hawaii er trygge for orkanen. Dette gjelder Big Island Interior, Big Island Nord og Øst, Kohala, Kona, Big Island Summits og South Big Island.

Folk oppfordres likevel til å være forberedt på endringer. «Lane» kommer med vinder som er på over 200 kilometer i timen.

Orkanen beveger seg mot nord-nordvest og er forventet å snu seg mot vest lørdag og søndag med økt styrke.

Ifølge NTB ble Lane var først klassifisert som kategori 5, som er den høyeste kategorien på Saffir Simpson-skalaen, før den onsdag ble nedjustert til 4. Samme dag som den er ventes å treffe øyene, ble orkanen altså nedjustert igjen.

RENNER OVER: Orkanen «Lane» er i ferd med å nå øygruppa Hawaii. Den største øya Big Island har allerede fått kjenne på de enorme nedbørsmengdene som følger med. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Det er fortsatt en sterk orkan, med vindstyrke opp til 57 meter per sekund, og værvarslingstjenesten påpeker at den fortsatt kan forårsake store skader.

Minst 14 veier er blitt stengt på grunn av oversvømmelser på øya.

Hamstrer mat

Guvernør på Hawaii, David Ige, oppfordret befolkningen torsdag om å forberede seg på orkanen Lane ved å skaffe mat og nødvendigheter for 14 dager framover.

- Jeg vil be alle om å forberede seg på å søke ly og ha med seg mat og vann for 14 dager, oppfordret han på en pressekonferanse, ifølge CNN.

Selv om «Lane» for øyeblikket ikke treffer land, har det vært ventet at den vil komme nær nok til å føre med seg ødeleggelser og store mengder regn.

TROSSER ADVARSLER: 
Strendene i Honolulu ble beordret stengt på grunn av orkanen «Lane», men dette ble ignorert av surferne. Foto: NTB Scanpix
TROSSER ADVARSLER: Strendene i Honolulu ble beordret stengt på grunn av orkanen «Lane», men dette ble ignorert av surferne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

CNN melder at hyllene i butikkene er blitt tomme for brød og vann. Folk har flokket seg til butikkene for å hamstre mat.

Folk har kjøpt generatorer, dopapir, vann og andre nødvendigheter.

- Det kommer til å bli nære, men jeg håper på det beste og med er vi heldige er vi alle klare. Hvis vi ikke blir truffet, så er det bra, forteller beboer Vesega Pili til tv-stasjonen KHON2 News.

Advarer turister

Turister rådes til å holde seg unna en populær attraksjon på Maui kalt Seven Sacred Pools, som er en klynge av fossefall og grotter.

Bilder fra Hawaii viser at surfere, til tross for advarsler, ikke klarer å holde seg unna bølgene.

STORE MENGDER VANN: Folk flykter fra vannmassene på i Hilo på Hawaii torsdag. Foto: NTB Scanpix
STORE MENGDER VANN: Folk flykter fra vannmassene på i Hilo på Hawaii torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer