Hawaii har testet atomalarmen for første gang siden den kalde krigen

- Vi må være forberedt.

A tsunami warning tower is seen nestled in between palm trees at Kakaako Waterfront Park in Honolulu, Hawaii, November 28, 2017.  REUTERS/Marco Garcia
A tsunami warning tower is seen nestled in between palm trees at Kakaako Waterfront Park in Honolulu, Hawaii, November 28, 2017. REUTERS/Marco Garcia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tirsdag kveld skjøt Nord-Korea opp sin nye langtrekkende rakett, Hwasong-15. Nord-Korea opplyste at missilet kan nå hele USAs fastland. En opplysning som har blitt bekreftet av Sør-Korea.

Missilet kan fly 13 000 kilometer, og fra Pyongyang til USAs hovedstad Washington er det omkring 11 000 kilometer.

Testet atomalarm

En del nærmere den nordkoreanske hovedstaden ligger Hawaii. Og Nord-Koreas stadige missiltester, og atomtester, den siste i september, har ført til at de har økt beredskapen.

Fredag testet Hawaii en sirene, atomalarmen. Den har ikke blitt brukt siden den kalde krigen, skriver Honolulu Star Advertiser.

Klokka 11.45 lokal tid kunne beboerne på øya høre den kjente alarmen som er ment for å varsle om orkaner eller tsunamier, men denne gangen ble den etterfulgt av et ett minutts varslingssignal.

Dette signalet skal varsle folk om et mulig nordkoreansk atomangrep.

Sirene på Hawaii testes den første hver eneste måned. Sirenene brukes til å informere folk om enhver nødssituasjon som kan utgjøre fare for liv eller eiendom. Det er et signal til folk om at de må skru på TV eller radio for å få informasjon og instruksjoner.

Vern Miyagi, lederen for Hawaii Emergency Agency, sa tirsdag at lydmeldinger som omtaler den nye tonen følger sirenetestene,

- Det er utrolig viktig at folk forstår hva den tonen betyr, sa Miyagi.

Atomalarmen sier i praksis at folk bør søke ly umiddelbart fordi et nordkoreansk missil kan komme til Hawaii bare 20 minutter etter at den har blitt skutt ut.

Guvernør på Hawaii, David Ige, kaller den nordkoreanske trusselen for «den nye normalen».

- Muligheten for et angrep i dag er veldig liten, men vi tror det er viktig at vi er proaktive, at vi planlegger og er forberedt for alt, sier Ige, ifølge Reuters.

Kan nå neste hele verden

Etter den siste testen tirsdag hevdet Kim Jong-un at Nord-Korea nå «endelig har realisert det store historiske målet om å få statlige atomvåpen».

Nord-Korea sa etter testen at missilet de skjøt opp er et interkontinentalt ballistisk missil, med et veldig stort stridshode. Missilet nådde en svært høy bane, 4500 kilometer over jordas overflate, og ble skutt opp på kveldstid lokal tid.

Utregninger som er gjort viser at missilet har en evne til å treffe det meste av verden, med unntak av Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Antarktis.

Så seint som i sommer testet Nord-Korea det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-14. Pentagon sa da at det var en ny type de aldri hadde sett før.

Kim Jong-un har gjennomført en rekke missiltester de siste årene. Siden han kom til makta i 2011 har han testet 19 langtrekkende missiler, det vil si missiler med rekkevidde over 2000 km.

17 av disse testene har funnet sted de to siste årene.

Vil neppe bruke våpnene

Så er det store spørsmålet om Nord-Korea vil gjøre noe med våpnene sine. De har selv sagt at deres våpen ikke truer noe så lenge Nord-Koreas interesser ikke krenker.

Tidligere denne uka sa Palle Ydstebø, oberstløytnant ved Forsvarets stabsskole, at han ikke tror det noen fare for at de komme til å bruke våpnene.

- Poenget er ikke å ha det for sin egen del, men de skal ha dem for å ha en troverdig avskrekking for at ingen skal finne på å kaste dem. Skrekkscenarioet er Libya, der Gaddafi avviklet sitt atomprogram og ble kastet kort tid etter. Det ligger i bakhodet på regimet i Nord-Korea, sa Ydstebø til Dagbladet.

Også i sommer forberedte Hawaii sine innbyggere på hva de skal gjøre dersom atomangrep-signalet går.

Da lanserte de en informasjonsbrosjyre som viser hva innbyggerne må gjøre dersom Hawaii blir angrepet med kjernefysiske våpen.

Dersom Hawaii blir angrepet ønsker myndighetene at innbyggerne skal gjøre følgende:

«Gå inn, bli inne og følg med».

Myndighetene opplyste også at man må holde seg unna vinduer når man har kommet seg inn, og om man skulle oppdager missilet må man ikke se på det.

- Vær innendørs til du blir fortalt at det er trygt å gå ut eller vent i to uker. De 14 første dagene er kritiske, opplyser myndighetene i brosjyren.

I tillegg står det at befolkningen må lytte på radioen for informasjon fra myndighetene, ettersom TV, internett og telefon kan bli utilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer