Hawaii rammet av det kraftigste jord­skjelvet på 40 år

1 700 personer har fått pålegg om å evakuere.

UTBRUDD: Etter flere dager med jordskjelv på Hawaii, har vulkanen Kilauea-vulkanen utbrudd. Flere tusen er evakuert fra det bebyggede området. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et jordskjelv med styrke på 6,9 rammet Hawaii fredag, dagen etter at Kilauea-vulkanen brøt ut. Det er det kraftigste skjelvet på øya siden 1975.

Skjelvet rammet hovedøya klokken 12.30 lokal tid, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. En time før inntraff et annet skjelv med en styrke på 5,4.

De to skjelvene fant sted 18 og 16 kilometer fra vulkanrammede Leilani Estates, hvor glohet lava begynte å velte opp fra sprekker i bakken midt mellom vanlige bolighus torsdag. Skjelvene har ført til nye utbrudd.

Lokale myndigheter sier at det ikke er meldt om skadde eller skader på bygninger, men at folk er redde og stresset. Det er heller ikke fare for tsunami.

Hus brant ned

Om lag 1.700 beboere ved Leilani Estates fikk pålegg om å evakuere før utbruddet, mens 10.000 ble oppfordret til å evakuere.

- Vi visste at vi bygde på vulkansk grunn, men jeg trodde et utbrudd var lite sannsynlig. Det trodde jeg også for sju dager siden da vi pakket for å evakuere, sier Julie Woolsey, en av de evakuerte beboerne.

- Men du vet aldri hva Pele kan finne på. Jeg bare håper ikke huste vårt brenner ned, sier hun og viser til den hawaiiske vulkangudinnen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer