Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hawaii vil ta Trumps nye innreiseforbud for retten

Innreiseforbudet «lider under de samme konstitusjonelle og lovfestede defektene».

FÅR MOTBØR: Staten Hawaii vil ha Donald Trumps innreiseforbud for retten, for å få stanset det. Foto: AP Photo / Andrew Harnik / NTB scanpix
FÅR MOTBØR: Staten Hawaii vil ha Donald Trumps innreiseforbud for retten, for å få stanset det. Foto: AP Photo / Andrew Harnik / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka utstedte Donald Trump en ny presidentordre med et nytt og revidert innreiserforbud, etter at hans første presidentordre fikk store problemer med å komme gjennom det amerikanske rettssystemet.

For retten

Og ikke uventet blir det nye rettsrunder med det nye innreiseforbudet, for nå varsler Hawaii å ta det for retten.

Ifølge CNN vil Hawaii onsdag be en føderal dommer utstede en midlertidig forføyning mot Trumps innreiseforbud, for å blokkere implementeringen enn så lenge.

- For å være sikker så omfatter den nye presidentordren færre folk enn den gamle, sier Neal Katyal, som representerer Hawaii.

Han mener det nye innreiseforbudet «lider under de samme konstitusjonelle og lovfestede defektene».

Varslet dommere

Justisdepartementet leverte mandag inn en rekke merknader til føderale domstoler, der de varslet dommere om den nye ordren og argumenterer for at den «faller utenfor» det som blokkerte det opprinnelige forbudet.

Departementet peker på at de har gjort store endringer, slik at de som allerede har gyldige visum ikke lenger inngår i innreiseforbudet.

Hawaii trakk også Trumps første innreiseforbud for retten, men den saken ble satt på vent mens en annen føderal dommers midlertidige forføyning fremdeles var gjeldende.

Det nye innreiseforbudet trer i kraft 16.mars, og både Hawaii og departementet har bedt domstolen om en hurtig behandling av saken, slik at alt er på plass før innreiseforbudet skal tre i kraft.

Innreiseforbudet

Årsaken til Trumps nye innreiseforbud er det samme som sist. Det skal forhindre utenlandske terrorister inngang til USA.

Det opprinnelige forbudet omfattet personer som har statsborgerskap i sju hovedsaklig muslimske land; Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen.

I tillegg satte forbudet en stopper for alle flyktninger fra Syria på ubestemt tid.

I det nye innreiseforbudet er Irak fjernet fra lista. Det er også flere andre endringer.

  • Personer fra de aktuelle landene som har visum eller oppholdstillatelse i USA, slipper inn i USA. Det risikerte de å ikke gjør sist gang.
  • Presidentordren grunngir denne ganger mer i detalj hvorfor de aktuelle landene er blitt svartelistet. Begrunnelsene er så langt ikke kjent.

I praksis vil innreiseforbudet bety at USA fra og med 16.mars ikke vil behandle visumsøknader fra personer med iransk, syrisk, sudansk, jemenittisk, libyisk eller somalisk statsborgerskap i 90 dager.

USAs flyktningprogram settes i tillegg på vent i 120 dager, men de som allerede har fått innvilget opphold, får ankomme landet. Innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger er fjernet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media