-HB-fylla har skylda

TRONDHEIM (Dagbladet): Dag Hovelsen, Frp-politiker i Nord-Trøndelag, er anmeldt til politiet for vold mot samboeren. - Hjemmebrent er styggedom. Jeg skal aldri mer drikke HB, sier Hovelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets Dag Hovelsen (49) fra Steinkjer, partiets toppkandidat til fylkestinget, innser nå at den politiske karrieren er over, for godt.

Samboerforholdet endte natt til tredje juledag i fjor, da det plutselig gikk over styr for Frp-politikeren i et juleselskap med venner og kjente. Hovelsen hadde drukket hjemmebrent, og var beruset.

Ifølge anmeldelsen skal han ha slått og skadd samboeren. Hovelsen tilbrakte resten av natta og neste formiddag på glattcelle. Samboeren måtte til lege.

- Det er flott at det blir satt fokus på hjemmebrenten, sier Dag Hovelsen i en åpenhjertig samtale med Dagbladet.

Han er medlem av kommunestyret i Steinkjer, og var altså partiets førstevalg til fylkestingsvalget - helt til dette skjedde. Nå har han trukket seg fra vervet, og han må også regne med å miste jobben som fylkessekretær i partiet.

Etter sammenstøtet med samboeren har han latt seg innlegge ved psykiatrisk sykehus. Her får han hjelp til å bearbeide sorgreaksjonene.

- Jeg gjorde det jeg gjorde under påvirkning av hjemmebrent. Jeg ber om forståelse for det, sier den sykmeldte Frp-politikeren.

Var beruset

- Var du full?
- Jeg vil ikke si at jeg var overstadig beruset, men jeg var i meget godt humør. Det var et helt vanlig juleselskap - og jeg var ikke direkte full. Men på grensa, kanskje. Det spørs hvor du legger lista. Jeg var beruset av hjemmebrent.

- Men hjemmebrent er ingen lovlig vare?
- Nei, det er ikke lovlig.

- Hvor fikk du den fra?
- Det vet jeg ikke... Det var ikke jeg som skaffet den.

- Hvilket forhold har du hatt til HB?
- Jeg har aldri kjøpt hjemmebrent. Ingen har noen gang sett meg kjøpe HB.

- Har du brent selv?
- Det har jeg aldri gjort.

- Men du har drukket?
- Jeg har drukket. Det skal jeg aldri gjøre mer. Jeg vil arbeide mot hjemmebrentkulturen i Nord-Trøndelag. Jeg vil bruke meg selv som eksempel på hvor store konsekvenser og skader det kan få for andre. Det er en styggedom. Det er fint at dere setter fokus på dette, sier Dag Hovelsen.

Mister jobben

Frp-politikeren har en fortid som maskinist og markedsøkonom, før han satset på det politiske livet for fem år siden.

Nå er han usikker på hva framtida bringer. I går kunne han lese i Trønder-Avisa at fylkesstyret i partiet ikke lenger vil ha ham som fylkessekretær. Han blir bedt om å si opp jobben.

- Se hvilken situasjon jeg har havnet i. Nå må vi få bukt med hjemmebrentkulturen. Det kan forresten bare gjøres ved at vi får gjennomslag for Fremskrittspartiets politikk. Det er den eneste løsningen, sier Dag Hovelsen.

- Er du selv ferdig med politikken for godt?
- Ja, det er jeg. Det fins heller ingen unnskyldning for det jeg har gjort. Jeg vet hva jeg har gjort, og jeg tar den straffen jeg får, sier Dag Hovelsen.

ANGRER: Hjemmebrent er en styggedom. Jeg skal aldri drikke det mer, sier Dag Hovelsen.