HB-liga får krav på 17 millioner

TRONDHEIM (Dagbladet): En hjemmebrentliga, som hadde hovedkvarter på et avsidesliggende småbruk i Løten på Hedemarken, vil få et krav om å betale hele 17 millioner kroner av en antatt fortjeneste av spritsalget til staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ligaen, som besto av åtte menn fra slutten av 20-åra til midten av 40-åra, skal ha produsert 110 000 liter hjemmebrent. Utgangspunktet var ca. 210 000 liter teknisk sprit fra et firma i Fredrikstad, ifølge tiltalen.

Skalkeskjul

Den tekniske spriten ble solgt til et fiktivt firma, som var opprettet for å gi virksomheten et skalkeskjul.

Løten har som kjent rike tradisjoner i produksjon av sprit av edleste vare, men det var andre ting enn nettopp å ta vare på tradisjoner som fikk ligaen til å starte opp i kommunen:
En av de tiltalte har nemlig oppgitt et skattekrav som grunn for at han ble med i ligaen, som skal ha solgt 98 000 liter av spriten fra Løten. HB-produksjonen var ment å skulle gi en rask fortjeneste.

For høyt

En av forsvarerne, advokat Per Sjong Larsen, sier at hans klienten i retten vil bestride politiets beregninger av spritproduksjonens omfang.

- Vi mener at tallet på antall liter er satt for høyt, og det kjempestore inndragningskravet på til sammen 17 millioner kroner, er ubegripelig høyt, sier forsvareren. Ifølge statsadvokatens tiltalebeslutning skal produksjonen ha pågått siden i januar 1995. Rettssaken starter på Hamar om kort tid.