Geir Lippestad

Headhuntet til partilederjobb

Han drømte om et parti som setter kamp mot utenforskap og diskriminering først. Muligheten bød seg da tidligere Ap-politiker Geir Lippestad og en gruppe KrF-avhoppere fant tonen. Lippestad takket ja til å være frontfigur.

DELMÅL NÅDD: Målet om nok underskrifter til å bli registrert som politisk parti er nådd. Men målet om å komme på Stortinget synes fjernt for Sentrums partileder Geir Lippestad. Her med over 7500 skjemaer med underskrifter til støtte for partietableringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DELMÅL NÅDD: Målet om nok underskrifter til å bli registrert som politisk parti er nådd. Men målet om å komme på Stortinget synes fjernt for Sentrums partileder Geir Lippestad. Her med over 7500 skjemaer med underskrifter til støtte for partietableringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landets ferskeste parti har dannet lag i alle fylker og stiller lister i alle valgkretser.

I helga avholder Sentrum sitt første landsmøte, der partiprogrammet blir vedtatt. Så langt har velgerne uteblitt.

- Vi tar mål av oss til å bli et parti med helhetlig politikk. Stikkord er sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft. Sak nummer én er arbeid mot utenforskap. Det å bygge ned samfunnsskapte hindringer slik at flest mulig kan delta i samfunnet, er det som haster mest å ta tak i. Altfor mange opplever å bli diskriminert i Norge i dag, sier partileder Geir Lippestad til Dagbladet.

Advokaten ble kjent for det norske folk og utenfor landets grenser som forsvarer for Anders Behring Breivik etter 22. juli-terroren. I åra 2015 til 2017 var han byråd for næring og eierskap i Oslo. Lippestad har også hatt verv i organisasjoner for funksjonshemmede.

«Meld fra»

24. januar 2019 var Geir Lippestad invitert til kulturkveld i Byåsen menighet i Trondheim, - i en møteseiere som fotballegenden Rune Bratseth hadde ansvar for. Etter samtalen med soknepresten møttes Lippestad og tidligere KrF-topp Odd Anders With til en kaffeprat i sakristiet.

FRA KRF: Tidligere nestleder i KrF, Odd Anders With, gikk ut av partiet etter retningsvalget, og har meldt overgang til Sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FRA KRF: Tidligere nestleder i KrF, Odd Anders With, gikk ut av partiet etter retningsvalget, og har meldt overgang til Sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

With, som har vært nestleder og statssekretær i KrF, var en tydelig stemme i kampen mellom «røde» og «blå» i KrF i 2018. Da KrF endte med å søke regjeringsmakt med Frp, meldte With seg ut av KrF. Vinteren 2019 var han en av initiativtakerne til nettverket «Drivkraft», som i hovedsak samlet røde KrF-ere og sympatiserer. Nå var han nestleder i dette nettverket. Etter samtalen i sakristiet sa Lippestad: «Bare si fra hvis dere vil bruke meg». Dette signalet merket With seg og sendte videre til styret i «Drivkraft».

Flere var seg bevisst at de måtte ha en kjent og profilert person som frontfigur for et helt nytt parti. Først etter sommeren i fjor begynte ideen om et nytt parti å ta form. En håndfull personer møttes for å drøfte det politiske grunnlaget. 24. september ble Sentrum stiftet av Kristin Walstad, Irene Solli, Dag Sele, Kristoffer O. Stavseng, Tom Sverre Tomren og Geir Lippestad. De fem første hadde bakgrunn fra KrF, Tomren også fra MDG og Lippestad fra Arbeiderpartiet. Styret i etablererforeningen besto i tillegg av John Harald Bondevik, Lillian Razafimandimby Våje og Tone Grøttum.

Hvem som ringte hvem først og tok initiativer, er hovedpersonene vage om. Kristin Walstad understreker at flere av personene kjente hverandre fra ulike sammenhenger, fra politisk arbeid og arbeid for funksjonshemmede blant annet. Flere var seg bevisst at de måtte ha en kjent og profilert person som frontfigur for et helt nytt parti. Lippestad ble spurt.

Før stiftelsen meldte han seg ut av Arbeiderpartiet. Om veien ut av Ap sier Lippestad:

- Jeg er overordnet opptatt av at politikken bør ligge i sentrum, og ikke at Ap strekker seg mot SV og Rødt. Jeg var heller ikke fornøyd med politikken mot utenforskap og diskriminering, sier han.

KRF OG SENTRUM: Tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik og sønnesønn Simen Bondevik. KrF-vetarenen blir i KrF, mens Simen er blitt leder for Sentrums ungdomsorganisasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB
KRF OG SENTRUM: Tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik og sønnesønn Simen Bondevik. KrF-vetarenen blir i KrF, mens Simen er blitt leder for Sentrums ungdomsorganisasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
SENTRUMSPARTIET: Flere sentrale KrF-ere og tidligere Ap-byråd i Oslo, Geir Lippestad, skal lage nytt parti. Det bekrefter Lippestad selv til NRK. Foto: NTB Vis mer

KrF-avhoppere

Etter partistiftelsen har KrF-profiler som tidligere nestleder Dagrunn Eriksen meldt seg inn. Simen Bondevik med bakgrunn fra KrFU og KrF i Akershus er blitt leder for Sentrums ungdomsorganisasjon. Fra Venstre har tidligere sekretariatsleder Atle Hagtun kommet, fra MDG tidligere nasjonal talsperson Hilde Opoku.

- Det kan se ut som Sentrum er dannet av folk som er frustrerte over tapte kamper i partiene de var med i. Hvem er Sentrum til for?

TIL SENTRUM: Tidligere nestleder og stortingsrepresentant for KrF Dagrun Eriksen forlot KrF tilfordel for Sentrum. Foto: Ned Alley / NTB
TIL SENTRUM: Tidligere nestleder og stortingsrepresentant for KrF Dagrun Eriksen forlot KrF tilfordel for Sentrum. Foto: Ned Alley / NTB Vis mer

- Det er riktig at flere av oss har bakgrunn fra andre partier. Men vi har veldig mange som ikke har noen politisk erfaring, men som har et samfunnsengasjement, og som mener de har funnet et parti som verdsetter mangfoldskompetanse. Det er et parti for alle som tenker at det er på tide med et nytt parti som tenker helhet og ikke særinteresser. En stemme på oss er en stemme på en ny regjering med kurs mot sentrum hvor de beste løsningene ligger. Vi er et næringsvennlig parti som forstår at kroner må tjenes før de brukes, sier Lippestad.

Partiprogrammet legger FNs menneskerettserklæring og FNs bærekraftsmål til grunn.

Rettigheter, ikke dugnad

- Det er vel mål og programerklæringer mange partier er enige i. Hva skiller Sentrum fra andre partier?

- Det hjelper ikke å si at man er enige i FN bærekraftsmål om det ikke konkretiseres i politikk. Når du styrer på Frps nåde, vil verken klimapolitikk, arbeid mot polarisering eller en planmessig næringspolitikk mot en grønn avtale kunne gjennomføres, sier Lippestad.

Han viser til et forslag fra SV om å inkorporere FNs menneskerettighetserklæring for mennesker med nedsatt funksjonsevne i norsk lov. Saken var oppe i Stortinget 9. mars. Høyre, Frp, Frp og Venstre stemte mot.

- Skal vi lykkes med å få 100 000 mennesker med nedsatt funksjonsevne inn i arbeid, må lovverket endres. Rettigheter må på plass. Dugnad fungere ikke, sier Lippestad.

Han mener Norge bør lage en «Green Deal», en grønn avtale.

- Den kan bygges over samme lest som trepartssamarbeidet. Vi er det eneste partiet som foreslår at sette av 1 prosent av Oljefondet til et grønt fond som er med på å investere i grønne næringer over hele landet. Dette er et krafttak som gjør at vi virkelig setter i gang omstillingen, sier Lippestad.

Også på Sentrums landsmøte blir det abortdebatt, men trolig stiller landsmøtet seg bak landsstyrets innstilling om å opprettholde dagens lov med selvbestemmelse fram til uke 12 i svangerskapet og et nemndsystem etter det.

- Dagens lov gir en god balanse mellom kvinnens selvbestemmelse og fosterets rettsvern, mener Lippestad.

Få velgere

Målingene tyder ikke på at velgerne strømmer til Sentrum. Ipsos målte Sentrum til 0, 7 prosent i oktober i fjor, den første målingen etter partistiftelsen. I april fikk Sentrum bare en oppslutning på 0, 2 prosent på Ipsos’ måling. Det hindrer ikke Sentrum i å sette seg store mål.

- Vi har satt oss delmål. Først: Samle nok underskrifter til å bli registrert som politisk parti. Så danne lag og lage lister i alle fylkene. Det har vi klart. Nå skal vi vedta partiprogram. Drømmen er å komme på Stortinget. Målet er å få så mange stemmer som mulig. Det tar tid å bygge opp et parti, og vi er ingen døgnflue, forsikrer Lippestad.

Valgforsker Johannes Bergh mener Sentrum ikke er i nærheten av mandat noen steder.

- Det er riktig at det tar tid å bygge opp et parti. MDG kan jo være et eksempel. Partiet ble stiftet i 1988 og kom på Stortinget først i 2013. Så man skal aldri si aldri. Men jeg kan vanskelig se for meg at Sentrum tilbyr noe det er stor etterspørsel etter blant velgerne, sier Bergh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer