Healer hadde sex med 12-åring

NORDLAND: Med jentas mor og andre voksne kvinner som vitner hadde healeren i 40-årene gjentatte ganger sex med ei 12 år gammel jente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Healeren er dømt til 3 år og tre måneders fengsel og må betale 100000 kroner i erstatning til fornærmede, fastslo lagmannsretten i sin kjennelse forrige uke.

Healeren ble dømt for sexovergrep mot jenta og for å ha påført henne en kjønnssykdom. Retten la vekt på at healeren overhodet ikke viste tegn til anger.

Overgrepene fant sted i 1997.

Mannen påstår å ha unike evner, og reiste på 90-tallet rundt som foredragsholder i sin egen lære. Da herredsretten behandlet saken i fjor høst, fortalte mannen om sin evne til å styre energistrømmer og utføre behandlingsteknikker fra urgamle kulturer.

Han oppdaget evnene 12. august 1987 klokka 10.14, og har siden den gang drevet kursing og helbredervirksomhet. Ifølge vitner skal han ha kurert alt fra hørselshemminger og svaksynthet til eggstokkbetennelse og sammenvokste knokler.

Eget forbund

Mannen har framstått som kunnskapsrik og veltalende, og slått om seg med tall for å virke overbevisende.

I et rettspsykiatrisk avhør kunne han slå fast at det var 1346 hovedfluer til stede i rommet, og at rypebestanden i Lierne akkurat da var 4014.

Da lagdommerne ville høre litt mer om hva hans lære «Tai Den» går ut på, forklarte han at renset mat og vann hadde en sentral plass.

For å drive virksomheten på heltid dannet han et forbund der folk med tro på hans gjerninger kunne betale 2000 kroner i årskontingent. I tillegg har forbundets medlemmer spleiset på billetter og andre utgifter slik at han kunne reise landet rundt.

Tok over boligen

Healeren tok i perioder total kontroll over boligen til fornærmede og hennes mor. Mannen brukte huset til å holde kurs, og mange av kursdeltakerne, alle kvinner, bodde i huset mens kursene pågikk.

Vitneforklaringer fra noen av kvinnene danner bildet av en skremmende utvikling i huset i den lille nordlandsbygda.

Det var ikke mangel på seksualpartnere som drev ham til overgrepene. Ifølge dommen pleide mannen seksuell omgang med flere av kvinnene i husstanden. Forklaringen på utukten mot jenta var en noe uortodoks form for seksualundervisning.

I lagmannsretten framholdt mannen sågar at den seksuelle lavalderen i Norge er feil. En kvinne er moden ved første menstruasjon, hevdet han.

Overgrepene skal ifølge dommen ha blitt begått fordi hun sto på terskelen til å bli kvinne, og måtte innvies til voksenlivet.