VARMT: En hetebølge rir USA i disse dager. Foto: National Weather Service Weather 
VARMT: En hetebølge rir USA i disse dager. Foto: National Weather Service Weather Vis mer

«Heat dome» har lagt seg som et lokk over USA

Temperaturer over 40 grader flere steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka har det skylt inn en hetebølge utenom det vanlige over store deler av USA.

Med temperaturer som har ligget på rundt 40 grader denne uka, og som er ventet å bikke 45 grader denne, er det ikke rart at avisene allerede har døpt værfenomenet for «heat dome».

Hetebølgen har beveget seg fra vest og østover i landet, og er ventet å legge seg over 26 stater, fra Texas i sør til New England i nordøst denne helgen.

Over 120 millioner amerikanere har fått utstedt OBS-varsel med råd om å få i seg nok væske, og selv president Obama har sett seg nødt til å gå ut og oppfordre borgerne om å holde seg i skyggen.

Landet er i varmeberedskap, men hva er en såkalt «heat dome»?

Ikke rekordvarme

- En «heat dome» er et resultat av en rekke faktorer. Det oppstår når høyt lufttrykk i øvre del av atmosfæren fungerer som et lokk og forhindrer varmluft å slippe ut. Lokket skaper et område som fungerer som en kuppel, og sender varmluft tilbake mot jorda, sier NBC News meteorolog Sherri Pugh.

I byer som Des Moines, Kansas, St. Louis, Minneapolis, Oklahoma og Chicago er det ventet at temperaturen vil holde seg på 40-tallet i flere dager framover.

- Utfordringen med en heat dome, som også er farlig, er at den forlenger en heteperiode. Det er dager med hete, og selv på nattestid blir det ikke veldig kjølig, så man får ikke mulighet til å kjøle seg ned, sier hun.

«Heat domes» skal likevel ikke være sjeldne, men hvis størrelsen og lengden vedvarer, kan det i verste fall være dødelig, ifølge Pugh.

Varm sommer

Det har vært ekstremvarme å spore i store deler av USA den sommeren. I juni har det vært temperaturer rett i underkant av 50 grader i flere stater i sørvest.

Folk oppfordres til å gå med våte klær og drikke mye vann, og flyselskapene har fulgt nøye med på temperaturene fordi varmen kan slå ut kalkuleringsmekanismene og dermed hindre fly i å ta av.

De høye temperaturene sørger også for å holde brannvesenet i arbeid i flere delstater. Skogbranner har svidd av store områder i så vel California som New Mexico og Arizona i løpet av sommeren.

SPRER SEG LYNRASKT: En skogbrann som begynte i nordre Santa Clarita i Los Angeles fredag 22.juli, spredte seg til over 80 000 mål på ett døgn. Se hvordan brannen utvikler seg. Video: David Fogg via Storyful / Reuters / NTB Scanpix Vis mer