FIKK ET UVENTET SPØRSMÅL: Under søndagens «Washington Journal»-program, fikk gjest Heather McGhee et uventet spørsmål. McGhee er leder for den amerikanske tenketanken Demos. Foto: Thos Robinson / AFP
FIKK ET UVENTET SPØRSMÅL: Under søndagens «Washington Journal»-program, fikk gjest Heather McGhee et uventet spørsmål. McGhee er leder for den amerikanske tenketanken Demos. Foto: Thos Robinson / AFPVis mer

Heather skulle svare på spørsmål da den hvite mannen ringte inn: - Jeg har fordommer mot svarte

Ble tydelig rørt da hun hørte hva han hadde å si. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ringte en mann inn til den amerikanske TV-kanalen C-SPANs program «Washington Journal».

Programmet åpner for innringere som kan diskutere problemstillinger med gjestene som er hentet inn i studio.

Denne søndagen var det Heather McGhee som svarte på samtalene.

McGhee leder tenketanken Demos, som blant annet jobber for likestilling og demokrati og som ofte ytrer liberale meninger om den amerikanske økonomien.

- Jeg er en hvit mann og jeg har fordommer

Heather McGhee er selv afroamerikaner. Da den hvite mannen begynte å snakke, ble hun tydelig rørt, skriver Washington Post.

- Jeg hadde håpet at dere kunne hjelpe meg med å endre tankegangen min. Jeg er en hvit mann og jeg har fordommer. Ikke fordi noen har lært meg det, men på grunn av ting jeg har erfart. Når jeg åpner avisene mister jeg motet når jeg ser hva svarte, unge menn gjør mot hverandre, og når jeg leser om kriminaliteten. Jeg skjønner at de befinner seg i miljøer med mye narkotika - at man må skaffe seg penger til narkotika - og det er problemer som stikker dypere enn som så. Men, jeg opplever at jeg har en frykt for det, og jeg vil ikke at denne redselen skal bli virkelig. Så jeg prøver å unngå det, likevel kan jeg virke fordomsfull, men det er bare frykt. Jeg liker ikke å bli tvunget til å like folk. Jeg liker å begynne å like folk fordi de framstår som gode eksempler. Hva kan jeg gjøre for å endre meg? Du vet, for å bli en bedre amerikaner?

McGee starter med å takke mannen for at han ringer inn og sier hun er glad for at han er ærlig.

- Det er en av de viktigste samtalene vi kan ha i dette landet.

Oppfordrer til å bli kjent med svarte

Videre sier hun at mangfold er en av grunnene til at USA er et vakkert land, men at det også byr på utfordringer.

- Vi er alle fordomsfulle, selv om de fleste ikke er det bevisst. Din evne til å legge det på bordet og fortelle om det er en av de sterkeste tingene vi kan gjøre på dette tidspunktet i historien.

Hun oppfordrer innringeren til å bli kjent med svarte familier, fordi majoriteten av dem ikke er involvert i kriminelle miljøer og til å skru av nyhetene på kvelden.

- Vi ser at mange medier faktisk har en overrepresentativ dekning av afroamerikanere som begår kriminelle gjerninger og at de dekker kriminelle gjerninger begått av hvite i mindre grad enn hva statistikken skulle tilsi.

- Vi er nødt til å begynne å bli kjent med hverandre, som de menneskene vi er, uavhengig av rase, klasse, kjønn og alder.

- Vi kan alle bli bedre på dette

Tenketanken lastet i ettertid opp videosnutten på Facebook. Den er nå sett mer enn 1,4 millioner ganger.

Noen skriver i kommentarfeltet at de ikke klarte å holde tårene tilbake.

«Dette er et perfekt eksempel på hvordan vi burde snakke sammen i landet vårt. Vi kan alle bli bedre på dette. Vi må respektere forskjellene, samtidig som vi omfavner likhetene», skriver én.

Washington Post snakket med Heather McGhee i etterkant av samtalen. Når journalisten spør hva som gikk gjennom hodet på henne mens innringeren snakket, svarer hun:

- På mange måter var det heller hva som skjedde i hjertet mitt, det oppsto på en måte en kontakt med den sårbarheten han viste. Han er en som svømmer mot et tidevann som betår av rasistiske uttalelser, fortellinger og stereotyper som er like gamle som landet vårt og som har fått nytt liv i dag, men som alltid har blitt brukt til å rettferdiggjøre den lave posisjonen som svarte mennesker har i samfunnet.