Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hed-Opp på Fornebu

Ryktene viste seg å være riktige. Hed-Opp-alliansen mellom Øystein Hedstrøm og Kjell Opseth gjør alvor av å ta Fornebu-saken ut av Lars Sponheims hender og innsette seg selv som saksbehandlere. Det kan ikke Sponheim finne seg i. Ikke Bondevik heller. Fornebu blir neppe noe regjeringsslakteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare et høyt parlamentarisk spill som nå drives omkring Fred. Olsens gigantplaner på Fornebu. Hele prosjektet er i faresonen hvis Lars Sponheim får inn anbud som passer ham bedre. Og flere anbud vil komme før fristen 18. mai. Det har Sponheim selv sagt. Antakelig vil det være prosjekter som er tilpasset forslaget fra det såkalte Spjøtvoll-utvalget, og som er langt mer beskjedent enn det Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ønsker. De vil som kjent ha tomteareal til et par tusen boliger i tillegg til IT-senteret, og med staten som tung deltaker. En slik boligdel skal redusere risikoen til de private investorene. Milliardærene ønsker seg et statlig sikkerhetsnett. At opplegget er skreddersydd Fred. Olsens IT-Fornebu, er også en kjent sak.

  • Det er Kjell Opseth og Øy-stein Hedstrøm som fronter sine partier i denne saken. I Arbeiderpartiet er det hittil registrert bare én utbryter. Det er til gjengjeld partiets førsterepresentant fra Fornebu-fylket Akershus, Anneliese Dørum. Hun er bekymret for eksisterende IT-sentra som Kjeller, Blindern og Trondheim. Det er likevel Fremskrittspartiet som får størst problemer i egne rekker i denne saken, ikke minst fordi staten skal inn i et enormt investeringsselskap. Carl I. Hagen går inn for dette også på et mer generelt grunnlag, og fikk betydelig motbør på partiets landsmøte sist helg. Men det viktigste er at Fremskrittspartiet allerede har sagt at IT-Fornebu ikke er verdt en regjeringskrise.
  • Det kan bli både Sponheims og Bondeviks redning, og dermed blir Arbeiderpartiet stående alene igjen. Det er mulig dette kan utnyttes som bevis på at vi nå har etablert en såkalt borgerlig blokk igjen. Det kan Thorbjørn Jagland trenge som ammunisjon i valgkampen. Men da ser han bort fra SV, som er det eneste partiet som går imot et IT-senter på Fornebu uansett størrelse og eiere. Alle andre partier har jo for lengst forpliktet seg til et IT-senter i en eller annen form. Noen angrer nok på det i dag. Når Arbeiderpartiet har valgt å kjøre denne saken så hardt og med så uvanlige midler som vi nå ser, vil samarbeidet med Fremskrittspartiet være umulig å snakke seg unna. At det nettopp er Øystein Hedstrøm som står sammen med Kjell Opseth, er neppe noe lystelig syn for partistrategene.
  • Hardkjøret mot Sponheim bekymrer ham trolig lite. For ham er dette en god sak. Det gjorde han klart på Venstres landsmøte sist helg. Der sa han at vi ikke kan ha to køer i dette landet, en for nyskapende mennesker med gode kontakter, og en for dem som bare er nyskapende. Fred. Olsens prosjekt hviler i stor grad på LO, Arbeiderpartiet og statskassa. Det er slike nettverk Sponheim vil rive ned. Ja, det er hovedbegrunnelsen for Venstres regjeringsdeltakelse, slik det står i partiets årsmelding. Da må motstand mot IT-Fornebu og Hed-Opp være en drømmesak.
  • Sponheim skal legge fram sitt forslag til Fornebu-utbygging 1. juni, bare to uker etter anbudsfristen. Maken til rask behandling av en så stor sak har neppe skjedd tidligere. Men Opseth og Hedstrøm får det enda travlere. Deres forslag blir lagt fram i Stortinget mandag, og så sendes det til komiteen, som må være ferdig samtidig med Næringsdepartementet. Det finnes selvsagt bare én mulig løsning på slikt hastverk, og det er å ta en kopi av IT-Fornebus anbud, slik meningen hele tida har vært. Da er det bare å ta en telefon til Gudmund Hernes og be ham hive seg inn i en drosje til Stortinget. Det går jo vanligvis raskt.