Hedda i farta

Navn: Hedda Berntsen Alder: 24 Yrke: Student og alpinist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Jentene fosser fram i skiidretten, enten det skjer bortover eller nedover. Ikke før har den blide vestlandsjenta Liv Grete Skjelbreid Poirée rukket å imponere alle med sine kjappe skøytetak og tidvise blinkskudd på standplass, før et lite fantom fra Hurumlandet suser ned til en heller uventet slalåmbronse i alpin-VM. Hedda Berntsen er kommet for å bli i alpineliten, og Ski-Norge har fått en ny blomst i knapphullet.
  • Men fullt så uventet kom ikke denne tredjeplassen på Heddas nære omgivelser. Pappa Dag er stolt, slik fedre skal være, men at den ivrige og humørfylte jentungen skulle utvikle sin idrettsglede til konkrete resultater, forbauser ham ikke. Pappaen er lærer ved Hurum ungdomsskole og har sittet i rullestol de siste 20 årene, men mamma Marte var på ski med ungene hver eneste søndag. Så ble det da også tre idrettsutøvere ut av flokken: Storebror Bjarte driver basehopping, og lillesøster Ingrid er juniorverdensmester i kulekjøring.
  • Slikt er mer enn egnet til å gjøre foreldre engstelige for barnas fysiske ve og vel. Men i familien Berntsen har utferdstrang og idrettsglede alltid stått i høysetet. Hedda begynte å hoppe på ski som femåring, drev seinere med terrengløp og tilbrakte tre år på farens gamle college i USA, hvor fotball og telemarkskjøring fylte fritida. Familien ervervet seg hytte i Hemsedal da Hedda var tretten, og dette la grunnlaget for at hun satset på alpint. Hun gikk nemlig skigymnaset på Geilo.
  • - Men det var ikke jentas ambisjoner som gjorde utslaget, tror faren: - Hun hadde slik en ekte glede av å stå på ski. Hun likte godt å konkurrere også. Men hun har aldri vært en dårlig taper. Tåler du å tape, slipper du å slite med negative følelser, sier han. Og bedyrer at han aldri har pisket barna ut i løypa og forlangt resultater: Er ambisjonene for høye, blir gleden borte.
  • Likevel signaliserer unge Hedda fra Filtvedt at hun har ønsker om å nå langt. Veien til alpinlandslaget var kronglete nok, hun var ikke ansett for å være god nok for landslaget da hun gikk ut av skolen. Det løsnet først da hun fikk støvlene til alpinkollega Trine Bakke. På dette tidspunkt hadde Trines kjæreste, Øivind Rognmo, fått Hedda med på universitetslaget i Trondheim.
  • Hedda er alpingjengens store fargeklatt. Og regnes som en spilloppmaker. For oss utenforstående forsterkes dette inntrykket når vi hører herrene Aamodt og Kjus snøvle inn i mikrofonene. Kanskje blir hun også vår første kvinnelige verdensmester i slalåm siden Inger Bjørnbakken i 1958?
  • Tenk det, Hedda!