PÅ TO UKERS TUR:  Heddda Kristin Bergo (12) holder opp fanen - mens de ni medlemmene av Militærhistorisk Gruppe i Bergen, viser fram noen av de seks militærvognene som nå er i bruk til en to ukers tur gjennom andre verdenskrigs Europa.  Foto: Asbjørn Svarstad
PÅ TO UKERS TUR: Heddda Kristin Bergo (12) holder opp fanen - mens de ni medlemmene av Militærhistorisk Gruppe i Bergen, viser fram noen av de seks militærvognene som nå er i bruk til en to ukers tur gjennom andre verdenskrigs Europa. Foto: Asbjørn SvarstadVis mer

Hedda Kristin (12) fikk to uker skolefri for å markere D-dagen

På tur med bestefar i militære kjøretøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAEN (Dagbladet): Hedda Kristin Bergo (12) fikk fri fra skolen for å kjøre i kolonne med militærbiler gjennom Europa.  Bestefaren hennes er en av frontfigurene i «Militærhistorisk gruppe» fra Bergen.

- Vi har med seks kjøretøyer nedover til Normandie. Først dro vi til Danmark, og tok ferge over til Portsmouth i England, hvor vi kikket nærmere på stedene hvor den store invasjonen ble forberedt.  Etterpå kom vi over hit til Frankrike, hvor vi skal tilbringe de nærmeste dagene, forteller Ove Bergo.

Lærer mye En begeistret Hedda Kristin — som kommer fra Noreneset - forteller med overbevisning i stemmen om hvor mye verdenshistorie hun har lært på turen, og hvor fint det har vært å — med egne øyne - få se noen av den andre verdenskrigs viktigste adresser.

- Det hadde nok ikke vært snakk om å gi meg fri fra skolen for å dra på badeferie til Syden.  Men for å reise på historietur med besteforeldrene mine, var det stor forståelse hos ledelsen, forteller 12-åringen.

Bare vent til hun kommer hjem og forteller klassekameratene om overnatting under åpen himmel — akkurat på samme sted som amerikanerne kom i land den 6. juni 1944.

«Norsk jeep» Rolf Eidem og kona ankommer også i stilig Willy?s jeep fra krigens dager — og med forskriftsmessig, norske merker på sidene.

- Faren min var mekaniker i den norske 331-skvadronen og gjorde fram til 1944 to års tjeneste på flyplassen North Weald.  Avdelingen hans kom hit til Normandie i august 1944 og etablerte base utenfor Villon-les-Buisson, forteller Eidem.

Karsten Eidem døde for åtte år siden — bare 68 år gammel.

Kjører med bergenserne - Han var nedover hit for å delta på markering av flere runde dager, sist for 10 år siden da han også hadde med seg min mor og min søster. Far ble her i området fram til september 1944, da 331-skvadronen brøt opp her og ble lagt nærmere fronten.

Kona Bjørg Stamsø og Rolf Eidem har tre voksne barn; eldstemann har gjort karriere som flyger i 332-skvadronen, mens nestemann har vært flere år i sjøforsvaret.

- Vi støtte tilfeldigvis borti gruppa fra Bergen, og har kjørt sammen med dem i kolonne hit til Normandie, forteller Rolf Eidem.