Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hedensk prest får lov til å ha geitehorn på førerkortbilde: - En del av mitt religiøse antrekk

Har gått med hornene siden 2009.

RELIGIØSE HORN: Den hedenske presten Phelan Moonsong har fått ja til å bruke geitehornene på førerkortbilde. Foto: Phelan Moonsong via AP / NTB scanpix
RELIGIØSE HORN: Den hedenske presten Phelan Moonsong har fått ja til å bruke geitehornene på førerkortbilde. Foto: Phelan Moonsong via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ordinerte hedenske presten Phelan Moonsong har vunnet fram i sin kamp mot delstatsmyndighetene i Maine i USA, skriver nyhetsbyrået AP.

Har dem alltid på

Historien er som følger:

Da Moonsong i august skulle oppdatere førerkortet sitt, ønsket han å bruke et bilde av seg selv der han hadde på seg geitehorn.

Moonsong er ordinert hedensk prest og når han ikke sover eller bader har han alltid på seg geitehornene, som er hans spirituelle antenne og hjelper ham med å lære andre om paganismen.

Men da han skulle oppdatere førerkortet ble han nektet å ha horn på bildet.

Det var først denne måneden, da han tok kontakt med myndighetene og fortalte at han var i kontakt med American Civil Liberties Union, at han fikk gjennomslag for det uvanlige ønsket.

Religiøse grunner

Ifølge en talsperson for innenriksministeren i Maine hadde Moonsong ikke innledningsvis oppitt at det var religiøse grunner til at han ville ha på seg hornene. Det hevder Moonsong ikke stemmer.

- De fortalte meg at jeg måtte sende inn dokumentasjon eller en religiøs tekst for å bevise at det var nødvendig for meg å ha hornene på. Jeg sa: «Ok, jeg skal gjøre det», men det virker som en tungvinn løsning, sier Moonsong til Washington Post.

Hornene ble godtatt av staten fordi han oppga religiøse grunner og fordi de ikke dekket Moonsongs ansikt.

Og for noen ganske få dager siden fikk han førerkortet med bilde av seg selv med horn tilsendt i posten.

Horn fra venns geit

Den hedenske presten har gått med hornene siden 2009. Da var han samlet med en rekke andre mannlige paganister, like etter at geita til en av hans venner hadde dødd.

Da ingen andre ville ha hornene til geita, tok Moonsong dem og festet dem til hodet med et fiskesnøre.

- Som utøvende hedensk prest føler jeg meg veldig knyttet til hornene, og de har blitt en del av min spiritualitet. Hornene er en del av mitt religiøse antrekk, sier han, ifølge New York Post.

Moonsong håper hans kamp vil gi andre paganister frimodighet til å være åpne om hvem de er og hva slags religion de bekjenner seg til.

- Mange paganister er i skapet, og, som med LHBT-miljøet, de står overfor mange misoppfatninger og diskriminering. Mange praktiserende paganister er redd for å være åpne om det, men når de ser mine horn minner det dem om at det er ok å være seg selv, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!