FORNØYD: Pionerdykker Jahn Steinkjær er fornøyd med den økonomiske kompensasjonen arbeidsminister Robert Eriksson tilbyr dykkerne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Pionerdykker Jahn Steinkjær er fornøyd med den økonomiske kompensasjonen arbeidsminister Robert Eriksson tilbyr dykkerne. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Hedrer dykkerne med minnesmerke

Arbeidsminister Robert Erikssons millionkompensasjon til nordsjødykkerne legges fram i statsråd i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som en anerkjennelse av pionerdykkernes innsats for oljenasjonen Norge foreslår regjeringen å sette opp et minnesmerke på Oljemuseet i Stavanger.

- Vi ønsker å vise vår anerkjennelse i mer enn ord og penger. Ved dette merket kan dykkerne og deres etterlatte komme for å kjenne på savn, men også stolthet over innsatsen de gjorde, sier Robert Eriksson.

Før sommeren Han forutsetter at Stortinget behandler proposisjonen raskt.

- Slik at vi kan betale ut pengene før sommeren. Dykkersaken har versert alt for lenge og det er på høy tid å sette et verdig punktum, sier Robert Eriksson til Dagbladet.

260 dykkere og etterlatte får 1,7 mill kroner hver i kompensasjon, i tillegg til 65.000 kr, som ble pålagt den norske staten i Strasbourg-dommen 5. desember.

- Rent juridisk kunne vi nøyd oss med å gi 8000 euro til de syv dykkerne som fremmet saken for EMD, men vi valgte å gjøre dommen gjeldende for alle 260 som har dokumentert sine skader for Pionerdykkernemnda, sier Eriksson.

Ros til Høyre Frp-ministeren opplyser at det har vært en tøff politisk kamp å få gjennomslag i regjeringen for en ytterligere kompensasjon.

- Jeg vil berømme statsministeren og Høyre for å la Fremskrittspartiet få denne seieren i en sak som har vært så viktig for oss.

Selv om noen dykkere skulle ønsket seg mer, mener jeg 1,7 mill kr er en anstendig og god kompensasjon.

Dette kommer tross alt på toppen av de 40G Stortinget bevilget den enkelte dykker i 2004, sier Eriksson.

Setter pris på Pionerdykker Jahn Steinkjær tror de fleste av dykkerne er fornøyd med kompensasjonen.

- Vi er utrolig glad for å motta den gaven regjeringen nå gir oss. Alle dykkerne jeg har kontakt med setter pris på denne løsningen, sier Jahn Steinkjær, som i flere år har sittet i styret for Dykkerkontakten.

- Mange av dykkerne sliter fysisk og psykisk, noen har alkoholproblemer, noen har mistet alt. Derfor betyr det mye for oss at staten anerkjenner jobben vi gjorde på dypet, sier Steinkjær.

Stor takk Robert Eriksson mener dykkerkompensasjonen aldri ville blitt realisert uten Fremskrittspartiet.

- På vegne av staten vil jeg rette en stor takk for den innsatsen dykkerne har gjort, et pionerarbeid som har skaffet oss inntekt og velferd vi for 50 år siden ikke kunne drømme om.

Jeg vet at mange har betalt en høy pris.

Beklager - Jeg beklager at Norge som oljenasjon ikke var ute med god nok informasjon om helsefarene ved pionerdykkingen, som har forårsaket fortvilelse, smerte og tårer for mange familier.

Men jeg har respekt og forståelse for at noen vil føle at penger ikke kan gjøre opp for tapet de har lidd, sier arbeidsminister Robert Eriksson.