Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hedrer søppelplukkende nazister

Amerikanske nazister hedret med eget veiskilt. Slikt blir det bråk av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er utenfor byen Salem i Oregon USA skiltet står.

Som takk for at de har påtatt seg å rydde søppel langs den rolige veistrekningen, har fylket satt opp æresskilt for «American Nazi Party, NSM»

Det er i forbindelse med rusken-aksjonen «Adopt-A-Road» (Adopter en vei) at nazistene har fått sitt navn påskrevet skiltene. To ganger i året forplikter de seg til å plukke søppel på veistrekningen.

Som takk setter fylket opp takkeskilt.

Sammen med speidere

Mens andre veier i kommunen er adoptert av diverse speidergrupper og idrettslag, har nazistene fått adoptere Sunnyview Road NE, og får et skilt i hver ende til ære lik de andre frivillige.

Mandag ble det offentlige veiskiltet satt opp, med den lokale snauskallegjengens partinavn.

Skiltene spanderes av fylket - prislappen er om lag 3200 kroner.

PROVOSERER: Dette offentlige skiltet møter de som kjører inn i Sunnyview Road NE. Her har amerikanske nazister ansvaret for søppelplukkingen. Nabo Mike Navarro viser sin harme med å sette opp sitt eget underskilt. Foto: AP
PROVOSERER: Dette offentlige skiltet møter de som kjører inn i Sunnyview Road NE. Her har amerikanske nazister ansvaret for søppelplukkingen. Nabo Mike Navarro viser sin harme med å sette opp sitt eget underskilt. Foto: AP Vis mer

Kraftige reaksjoner

Og ikke uventet har det satt sinnene i kok blant mange i USA, spesielt blant de lokale i Oregon. Det er med flau smak i munnen for mange at skiltet, med myndighetenes velsignelse, har fått komme opp samme uke som resten av verden har markert 60-årsdagen for frigjøringen av utrydningsleiren Auschwitz.

Og myndighetene vedgår på sin side at de visste det ville bli bråk, men at de ikke har lov til å nekte nazistene. Deres jurister har fastslått at det ville være et konstitusjonsbrudd å nekte dem å være med på rusken-aksjonen. Et brudd på ytringsfriheten.

- Selv har jeg fått minst 30 klager. Vi visste det ville bli store protester, sier rådmann Dan Estes i Marion County Board of Commissioners til CNN.\'

En hån

Hvor lenge skiltene får stå, er usikkert. Flere lokale privatpersoner og grupperinger har varslet at de egenhendig vil fjerne skiltene hvis ikke myndighetene tar affære.

En av innbyggerne, Mike Navarro, mener lokalmyndighetene utviser svært dårlig dømmekraft når de med skiltene viser støtte til en hat-gruppe.

- For meg vitner det om feighet når de tillater dette i frykt for å bli saksøkt. De støter sannsynligvis majoriteten i sitt eget fylke bare for å føye seg etter kravene til en høyst spesiell gruppe mennesker som lever på å hate, sier Navarro til The Stateman Journal

Selv har han laget egne plakater og hengt dem under skiltene, med påskriften «They only pick up white trash» - (De plukker bare opp hvitt søppel). Teksten spiller på utrykket «white trash», som også brukes nedsettende om \'enkle/usle hvite mennesker\'.

Ku Klux Klan

I Missouri har en tilsvarende sak vært i fokus, der en forgrening av rassistgruppa Ku Klux Klan rusken-adopterte en vei. Der havnet skiltingen i en rekke rettsaker, der dommerne til slutt avgjorde at de ville være et brudd på ytringsfriheten å nekte dem å være med på søppelplukkingen.

Mens fylkesordføreren i Marion County ønsket å nekte nazistene skiltingen i Salem - uansett om det ble søksmål eller ikke - var flertallet i fylkesrådet for å tillate skiltene for å unngå konfrontasjon.