Hedret av Frelsesarmeen

Thorvald Stoltenberg og hans datter Nini ble i går kveld hedret med Frelsesarmeens Boothpris for at de har stått fram med historien om Ninis kamp ut av narkotikamisbruket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er helt overveldet. Vi tenkte på mange ting da vi skrev kapittelet om de mørke sidene i vår familie sammen i boka, men at vi skulle få en pris, og det av Frelsesarmeen, det var det ingen av oss som hadde ventet. Jeg føler meg privilegert, sa Nini Stoltenberg da hun og faren mottok diplomet.

Hennes historie ble offentliggjort i Thorvald Stoltenbergs bok « Det handler om mennesker», som ble lansert like før jul i fjor.

Gitt mot og håp

I begrunnelsen fra juryen heter det at Nini og Thorvald Stoltenberg gjennom sin åpenhet og ærlighet har gitt mot og håp til mange mennesker som også opplever smerte og livskamp som rusmisbrukere eller som pårørende til rusmisbrukere.

- Ved å påpeke at rusmisbruk kan ramme i alle samfunnslag og i alle familier, har mange foreldre kunne rette ryggen på en ny måte i sitt eget nærmiljø. Mange seere, lyttere og lesere har fått ny kunnskap om den utslitende hverdagen som både rusmisbrukere og pårørende opplever, sa kommandør B. Donald Ødegård.

Han overrakte prisen til far og datter Stoltenberg i Tempelet Korps i Oslo til stående applaus fra publikum i salen i kveld.

Han understreket også at det i kjølvannet av familien Stoltenbergs åpenhet oppsto en viktig offentlig debatt om ruspolitikken og rusomsorgen i Norge.

- Det krever stort mot å slippe mennesker og medier så nært inn på livet, sa han.

Ikke fortjent

Rørt over prisen takket Nini Stoltenberg også på vegne av andre narkotikamisbrukere som ikke har fått en slik oppmerksomheten.

- Først følte jeg at jeg ikke fortjente noen pris, fordi jeg ikke har frosset nok og alltid hatt klær å gå med. Men jeg tar imot prisen på vegen av dem som har frosset, og håper at det kan bidra til å bedre forholdene for dem, sa Nini i sin takketale.

Thorvald Stoltenberg supplerte sin datter ved å fremheve at de var svært stolte over prisen, spesielt siden den var fra Frelsesarmeen, fordi de vet hva organisasjonen står for.

- Og vi håper at folk nå har tatt budskapet «om den forbudte sykdommen», narkotikamisbruk, til seg, slik at rusmisbrukere kan bli kvitt skammen, sier Thorvald Stoltenberg.

Hele familien Stoltenberg var møtt fram for å overveie prisutdelingen.

I armeens ånd

Boothprisen tildeles en eller flere personer som har utført handlinger som Frelsesarmeen ønsker å uttrykke sin takknemlighet for, eller som organisasjonen definerer som «i Frelsesarmeens ånd».

Formålet med prisen er å rette oppmerksomheten mot et verdifullt og uegennyttig engasjement som har rettet søkelyset mot noe som er grunnleggende for Frelsesarmeen og viktig for medmennesker.

Booth-prisen er oppkalt etter Frelsesarmeens grunnlegger William Booth.

Det var i år andre gang Boothprisen ble delt ut, og i fjor gikk prisen til Baste Fanebust, som i 20 år har engasjert seg i å drive Frelsesarmeens barnehjem i Bolivia.

(NTB-Gøril Huse)

Nini og Thorvald Stoltenberg ble i går kveld tildelt Frelsesarmeens Boothpris for sin åpenhet rundt Nini Stoltenbergs kamp ut av narkotikamisbruket.
Hele familien Stoltenberg var til stede under utdelingen. Her far og datter før utdelingen. Bak (til venstre) Jens Stoltenberg.