Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hedret av kronprinsen for innsatsen under 2. verdenskrig

Pelle-gruppas Sverre Kokkin (88) har endelig har nådd målet sitt.

KRONPRINSEN: Sverre Kokkin (88) har tidligere sagt til Dagbladet at han håper på en takk fra kongen. I dag var kronprinsen en av de om lag 1000 gjestene som var samlet i Oslo Rådhus for å hedre Pelle-gruppa og kanskje spesielt de to gjenlevende medlemmene. Foto: Erik Five/ Samlerhuset
KRONPRINSEN: Sverre Kokkin (88) har tidligere sagt til Dagbladet at han håper på en takk fra kongen. I dag var kronprinsen en av de om lag 1000 gjestene som var samlet i Oslo Rådhus for å hedre Pelle-gruppa og kanskje spesielt de to gjenlevende medlemmene. Foto: Erik Five/ Samlerhuset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pelle-gruppa var ei sabotasjegruppe som opererte i Oslo-området det siste krigsåret under 2. verdenskrig, og utførte en av de største norske aksjonene under krigen.

23. november 1944 sprengte de seks skip, en tørrdokk og ei kran ved Akers Mek og Nylandsverkstedet ved Oslo havn.

Som Dagbladet tidligere har skrevet var det Max Manus som fikk æren for denne aksjonen, men i dag er det godt dokumentert at det var Pelle-gruppa som faktisk sto bak.

Men mange mener likevel at gruppa fram til nå ikke har fått den anerkjennelsen de fortjener for innsatsen under krigen.

Ønsket en takk fra kongen En av gruppas to gjenlevende medlemmer, Sverre Kokkin (88) har tidligere uttalt at han i det minste håper på en takk fra kongen.

- Vi har aldri fått en eneste deltakermedalje, og nå er jeg ganske sikker på at ingen fra Pelle-gruppa vil få det mens vi lever, sa Kokkin til Dagbladet i sommer.

Han tok - til sin og mange andres glede - feil.

Kronprinsen til stede For i dag, 69 år etter det som betegnes som norgeshistoriens største skipssabotasjeaksjon, ble motstandsheltene fra Pelle-gruppa hedret med et minnesmerke for deres innsats under 2. verdenskrig.

Kongen var ikke til stede, men det var derimot Kronprins Haakon. Ordfører Fabian Stand deltok også, i tillegg til om lag 1000 andre gjester.

FIKK ANERKJENNELSE: Sverre Kokkin (88), som er en av to gjenlevende medlemmer av sabotasjeorganisasjonen Pelle-gruppa, ble i dag i Oslo rådhus hedret av over 1000 gjester for Pelle-gruppas innsats under 2. verdenskrig. Her er 88-åringen fotografert i sommer, på Damplassen i Oslo hvor gruppa holdt til. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FIKK ANERKJENNELSE: Sverre Kokkin (88), som er en av to gjenlevende medlemmer av sabotasjeorganisasjonen Pelle-gruppa, ble i dag i Oslo rådhus hedret av over 1000 gjester for Pelle-gruppas innsats under 2. verdenskrig. Her er 88-åringen fotografert i sommer, på Damplassen i Oslo hvor gruppa holdt til. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- For meg er dette en gledens dag. Oslo kommune og Samlerhuset har hjulpet meg å nå målet om å øke kjennskapen rundt Pelle-gruppas innsats under 2. verdenskrig, sier Sverre Kokkin.

- Jeg er svært glad for at vi nå får anerkjennelse for den jobben vi gjorde, og at jeg endelig har nådd målet mitt, fortsetter 88-åringen.

Dokumentarfilm Det er Oslo kommune som i samarbeid med Samlerhuset har bidratt til realiseringen av monumentet. Monumentet er utført av billedkunstneren Kirsten Kokkin - datteren til Sverre Kokkin.

Det er også blitt laget en dokumentarfilm om Pelle-gruppa. I filmen «Det siste vitnet» har filmskaperne Morten Conradi og Øystein Rakkenes fulgt Pelle-gruppas gjenlevende medlemmers kamp om å få en anerkjennelse for innsatsen de gjorde under andre verdenskrig.

MINNESMERKET: Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset, Pelle-medlem Sverre Kokkin og hans datter og Kirsten Kokkin, samt ordfører Fabian Stang står her foran det nylig avdukede minnesmerket. Minnesmerket er laget av Kirsten Kokkin, datter av Sverre Kokkin. Monumentet er plassert på Aker Brygge i nærhet av stedet motstandsgruppens største sabotasjeaksjon ble utført.
Foto: Erik Five/ Samlerhuset
MINNESMERKET: Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset, Pelle-medlem Sverre Kokkin og hans datter og Kirsten Kokkin, samt ordfører Fabian Stang står her foran det nylig avdukede minnesmerket. Minnesmerket er laget av Kirsten Kokkin, datter av Sverre Kokkin. Monumentet er plassert på Aker Brygge i nærhet av stedet motstandsgruppens største sabotasjeaksjon ble utført. Foto: Erik Five/ Samlerhuset Vis mer