Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hedret den Røde Armé

Ordfører Rune Rafaelsen og veteraner fra Sør-Varanger hedret i dag den Røde Armé som frigjorde Øst-Finnmark.

HYLLET RUSSERNE: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger la ned krans og holdt tale da 75 års dagen for frigjøringen av den russiske byen Nikel ble markert. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HYLLET RUSSERNE: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger la ned krans og holdt tale da 75 års dagen for frigjøringen av den russiske byen Nikel ble markert. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

NIKEL i RUSSLAND (Dagbladet): I god gammel russisk tradisjon ble armene løftet og det ble det skålt i fulle glass med vodka, før selve markeringen av at det er 75 år siden Den røde armé – arbeidernes og bøndenes hær i Sovjetunionen frigjorde grensebyen Nikel, etter nazistenes okkupasjon.SKÅLTE: Russlands generalkonsul i Kirkenes Sergej Shatunovskiy-Byurno (t.v.), ordfører Aleksandr Morozov i Nikel og den russiske grensekommissæren Segej Ambrosov takket for hilsningen fra ordfører Rune Rafaelsen med en skål. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SKÅLTE: Russlands generalkonsul i Kirkenes Sergej Shatunovskiy-Byurno (t.v.), ordfører Aleksandr Morozov i Nikel og den russiske grensekommissæren Segej Ambrosov takket for hilsningen fra ordfører Rune Rafaelsen med en skål. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Noen dager før tyskerne ble jaget ut av Kirkenes og Sør-Varanger, flyktet tyske soldater fra Nikkel. I dag ble jubileet for frigjøringen behørig markert i grensebyen, bare noen km fra grensa til Norge.

- Takknemlig

Ordfører Aleksandr Morozov i Petsjenga kommune på Kolahalvøya var svært glad for at hans norske kollega – ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger og oberst Roger Jakobsen – grensekommisær - kom i spissen for den norske delegasjonen.

- Jeg er svært glad for at dere vil være med og feire frigjøringen av Nikel, sa ordfører Morozov.

Thorvald Brochs (78) fra Pasvik i Sør-Varanger hilste russerne på vegne av veteranene som overlevede krigen. Brochs var tre år da han og familien måtte gjemme seg for ikke å bli tvangsflyttet sørover av nazistene.

- Jeg er evig takknemlig for at dere frigjorde oss, sa en tydelig rørt, Brochs.

Etter skåling og takketaler, gikk den norske delegasjonen sammen med russerne og innbyggerne i Nikel i prosesjon fra ordførerens kontor, hvor det ble holdt taler og lagt ned kranser til minne om de mange sovjetiske soldatene som mistet livet i kampene mot den tyske okkupasjonsmakta.

Grusom krig

- På slike kalde og stille høstdager er det nesten umulig å forestille seg at her pågikk det krigshandlinger for 75 år siden.

- Det er umulig å forestille seg hvilke prøvelser de unge soldatene gikk gjennom for å forsvare sitt eget land, og nabolandet.

- Hva deres mødre, koner, søstre gikk gjennom mens de tok vare på barna sine og hjemmene sine, sa Rune Rafaelsen.

Ordføreren i Sør-Varanger var også helt klar på at det må jobbes for mer samarbeid og forståelse på tvers av landegrensene.

MARKERTE: Anført av ordfører Aleksandr Morozov og ordfører Rune Rafaelsen ble frigjøringsdagen for den russiske grensebyen Nikel markert. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MARKERTE: Anført av ordfører Aleksandr Morozov og ordfører Rune Rafaelsen ble frigjøringsdagen for den russiske grensebyen Nikel markert. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi må arbeide for mer samarbeid mellom våre folk – å skape fred er å skape sivilisasjon, fastslo Rafaelsen.

Skulle utryddes

Daværende generalsekretær i kommunistpartiet Josef Vissarionovitsj Stalin, Sovjetunionens diktator beordret høsten 1944 en stor offensiv for å omringe og de tyske troppene på Kola-halvøya.

Ordren fra Stalin var at de tyske styrkene skulle utslettes.

- Sovjet satt inn over 200.000 soldater, og var mannskapsmessig overlegne de 60.000 tyske soldatene, forteller forsker Gunnar D. Hatlehol ved Institutt for Forsvarsstudier til Dagbladet.

Den tyske hæren og en divisjon med nazistenes fryktede elitestyrke – Waffen SS (den militære grenen av den tyske nasjonalsosialistiske organisasjonen Schutzstaffel SS) ble knust.

Mange tusen drept

PUTINS MENN: De russiske soldatene i Nikel marsjerte gjennom gatene i den lille grensebyen, for å markere 75 års jubileet for frigjøringen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PUTINS MENN: De russiske soldatene i Nikel marsjerte gjennom gatene i den lille grensebyen, for å markere 75 års jubileet for frigjøringen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Flere tusen tyske soldater ble drept, og resten ble drevet på flukt. Flere tusen sovjetiske soldater ble også drept, før tyskerne ble jaget. Nikkel ble frigjort den 22. oktober 1944, mens tyskerne flyktet fra Kirkenes den 25. oktober 1944, forteller Hatlehol.

Opplysninger om antallet drepte under krigshandlingene på Kolahalvøya varierer, fra vel 15.000 til 60.000 soldater.

Krigshandlingene på Kolahalvøya blir beskrevet som særdeles brutale.

STORE TAP: Forsker Gunnar D. Hatlehol ved Institutt for Forsvarsstudier. Foto: NTNU
STORE TAP: Forsker Gunnar D. Hatlehol ved Institutt for Forsvarsstudier. Foto: NTNU Vis mer

Fredag kommer blant annet Kong Harald V, statsminister Erna Solberg og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til Kirkenes for å markere frigjøringen av Øst-Finnmark.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media