Hedret den Røde Armé

Ordfører Rune Rafaelsen og veteraner fra Sør-Varanger hedret i dag den Røde Armé som frigjorde Øst-Finnmark.

HYLLET RUSSERNE: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger la ned krans og holdt tale da 75 års dagen for frigjøringen av den russiske byen Nikel ble markert. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HYLLET RUSSERNE: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger la ned krans og holdt tale da 75 års dagen for frigjøringen av den russiske byen Nikel ble markert. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NIKEL i RUSSLAND (Dagbladet): I god gammel russisk tradisjon ble armene løftet og det ble det skålt i fulle glass med vodka, før selve markeringen av at det er 75 år siden Den røde armé – arbeidernes og bøndenes hær i Sovjetunionen frigjorde grensebyen Nikel, etter nazistenes okkupasjon.

Noen dager før tyskerne ble jaget ut av Kirkenes og Sør-Varanger, flyktet tyske soldater fra Nikkel. I dag ble jubileet for frigjøringen behørig markert i grensebyen, bare noen km fra grensa til Norge.

- Takknemlig

Ordfører Aleksandr Morozov i Petsjenga kommune på Kolahalvøya var svært glad for at hans norske kollega – ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger og oberst Roger Jakobsen – grensekommisær - kom i spissen for den norske delegasjonen.

- Jeg er svært glad for at dere vil være med og feire frigjøringen av Nikel, sa ordfører Morozov.

Thorvald Brochs (78) fra Pasvik i Sør-Varanger hilste russerne på vegne av veteranene som overlevede krigen. Brochs var tre år da han og familien måtte gjemme seg for ikke å bli tvangsflyttet sørover av nazistene.

- Jeg er evig takknemlig for at dere frigjorde oss, sa en tydelig rørt, Brochs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer