Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hedret for heltedåd

Erna Solberg reddet moren fra å drukne.

 Hedret:  Høyreleder Erna Solberg og nevøen Are Fotland ble i dag hedret for å ha reddet Ernas mor, Inger-Wenche Solberg, fra å drukne. Foto: Tommy Ellingsen
Hedret: Høyreleder Erna Solberg og nevøen Are Fotland ble i dag hedret for å ha reddet Ernas mor, Inger-Wenche Solberg, fra å drukne. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble Høyres partileder Erna Solberg og hennes nevø Are Fotland hedret av Norges livredningsselskap etter å ha reddet Ernas mor, Inger-Wenche Solberg (86) fra å drukne. De fikk begge Norges livredningsselskaps eksklusive diplom, samt blomster og bokgaver. 

- Denne utmerkelsen er kun utdelt tre-fire ganger i år, sa redningsdådskoordinator Elin Elisabeth Gullaksen i Norges Livredningsselskap.

Nær drukningsdøden
Det var i fjor sommer at Inger-Wenche Solberg måtte reddes fra å drukne. 

- Vi var ute og svømte i sjøen, da jeg merket at jeg ble helt tung i kroppen, og merket at jeg ikke klarte å holde meg flytende, forteller hun. 

- Jeg trodde jeg ropte på Erna, men det hadde visst bare vært babbel. Heldigvis skjønte Erna hva som skjedde og fikk tak i meg, fortsetter hun. 

Erna forteller at moren hadde fått et drypp, og at det var svært tungt å holde både seg selv og moren flytende. 

- Jeg klarte å svømme innover mot land, men skjønte at jeg trengte hjelp. Are var på land, og stupte uti. 

Inger-Wenche husker lite av hendelsen, men er veldig glad datteren og barnebarnet var i nærheten.

- Jeg har svømt både alene og med andre i over 80 år. Jeg er glad jeg ikke var alene denne gangen, sier hun.


Naturlig
Selv synes ikke Erna at det hun gjorde var en heltedåd.

- Det er selvsagt en sterk opplevelse å ha reddet moren sin fra å drukne, men jeg handlet slik jeg anser det naturlig å handle i en slik situasjon, sier hun. 

Hun har også følt seg skyldig i ulykken. 

- Det var jeg som tok med mor på en kanskje litt for lang svømmetur, sier hun.

Heller ikke nevøen Are tvilte når han skjønte at tanten og mormoren trengte hjelp, selv om vannet var i kaldeste laget. 

Viktig lærdom
John-Inge Austad er generalsekretær i Norges Livredningsselskap, og mener at slike heltedåder setter fokus på noe veldig viktig - viktigheten av å lære og svømme allerede som barn.

- Vi ønsker at skole og familie skal bidra til at barn får gode verdier med tanke på sikkerhet til havs. Dersom barna er nøye på å bruke redningsvest for eksempel, vil det ofte bidra til å "smitte over" på foreldrene, sier han. 

Også Erna Solberg mener at dette er et svært viktig tema. 

- Kan man svømme selv, vil man være i stand til selvberging, og er man i stand til selvberging vil man også kunne klare å redde andre.