Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hedret med «Kong Per»

- Ikke siden foreldrene mine gjorde stor krus på meg da jeg var liten, har jeg følt meg så beæret som nå. Mange tusen takk skal du ha, Per. Og mine varmeste og aller hjerteligste gratulasjoner på din 95-årsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Marit Jacobsen var både skjelven og rørt til tårer da hun i går mottok Per Aabels Ærespris.

Hun ga jubilanten en varm omfavnelse, rettet litt på nervene og ga jubilanten et strålende stev med på veien videre.

Venner

Nationaltheatrets publikumsrestaurant var fylt til randen av kolleger og gode venner.

Teatersjef Ellen Horn hadde invitert til fest, og sa:

- Ord blir fattige når man skal snakke til en levende legende som Per Aabel, norsk teaters nesten hundreårige historie.

Eller kong Per, som Rolf Berntsen kalte jubilanten. Skuespillerkollegaen hadde tatt veien fra Bergen for å hylle en nær venn og god kollega.

Gullmedalje

Som om ikke det var nok, hadde Berntsen med seg fra ordføreren i Bergen byens høythengende gullmedalje, som er utdelt bare en gang før - til kong Harald.

Norsk teaters grand old man ble feiret med taler og champagne. Det offisielle Norge var grundig representert. Blant annet Oslos ordfører, Per Ditlev Simonsen, som på vegne av hele hovedstadens befolkning takket ham inderlig for et utall uforglemmelige teaterminner.

Svak til beins

Per Aabel selv, som er svak til beins etter både en hofteoperasjon og et beinbrudd, reiste seg stolt til slutt, og takket for alle vakre ord:

- Jeg er dypt rørt over dette. Jeg vet jo ikke hvor mange år jeg har igjen. Men trøster meg med et telegram jeg fikk fra Gerda Rind da jeg fylte 90, og hvor det sto: «90 år er ingen alder, hjertelig hilsen, Gerda Ring». Hun fyller 106 år i neste måned.