b id="ext-gen1335">TAKKER FOR SEG: Jens Stoltenberg forklarte hvorfor han alltid vil være sosialdemokrat, og gikk gjennom resultatene av Aps politikk da han takket for seg som partileder i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
b id="ext-gen1335">TAKKER FOR SEG: Jens Stoltenberg forklarte hvorfor han alltid vil være sosialdemokrat, og gikk gjennom resultatene av Aps politikk da han takket for seg som partileder i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

Hedret ofrene for 22. juli-terroren

- Vi skal ta med oss savnet og sorgen, men også livskraften, sa Jens Stoltenberg i sin avslutningstale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Savnet og tomrommet vil fortsatt fylle oss, sa Stoltenberg.

Han fortalte om møtet for noen uker siden på Svalbard, der han møtte foreldre til ofre på Utøya: Johannes, Simon og Viljar.
Bare Viljar overlevde.

-  Vi kan ikke få Johannes og Simon tilbake, men vi kan minnes, huske og hedre dem, sa Stoltenberg.

Takket for tilliten - Denne dagen måtte komme. Det var ikke spørsmål om eg skulle gå av, men r jeg skulle gå av, sa Stoltenberg da han startet sin avgangstale som partileder i formiddag.

Dagbladet fulgte talen direkte - se livesendingen her.

Han brukte talen til å forklare hvorfor han er og alltid vil være sosialdemokrat, og hvorfor sosialdemokratiet er det beste redskapet mot totalitarisme, fattigdom og klimaproblemer.

Han hyllet den sosialdemokratiske metode, pragmatisme og komprimiss.

- Jeg vil alltid være sosialdemokrat i mitt hjerte, sa Stoltenberg.

- Sosialdemokratiet har alltid avvist fundamentalismen. Fundamentalisme i sin mest nakne og brutale form opplevde vi den 22. juli 2011, sa Stoltenberg.

Mest robust   - Jeg er sosialdemokrat fordi jeg tror på rettferdighet. Fordi jeg mener vi som samfunn og nasjon gir hverandre frihet gjennom fellesskapet.

Jeg er sosialdemokrat fordi jeg er imot fundamentalisme. Og jeg har, som dere, sett at våre sosialdemokratiske løsninger virker. De har vist seg å være de sterkeste, mest robuste, mest vedvarende samfunnsomformende krefter i vår tid.

- Takk for meg
Jeg har tillit til sosialdemokratiet.

Men nå er det jeg som skal takke for tilliten dere har vist meg, ansvaret dere har gitt meg, troen dere har hatt på meg,
Arbeiderpartiet skal videre, kjempe nye kamper, tåle mye motgang, vinne nye seire, takk for meg, avsluttet Stoltenberg sin siste tale som partileder.

Vokste opp i sosialdemokratiet Stoltenberg fortalte om sin oppvekst i et sosialdemokratisk hjem, der faren Thorvald var internasjonal sekretær i LO. Der møtte han fagforeningskjempen Tor Aspengren.

Han ble styrket i troen på på sosialdemokratiet som frihetsbevegelse han møtte mennesker som Trygve Bratteli, Kritian Ottosen og Åsmund Faremo, som var i nazistenes fangenskap.

- Jeg ble også overbevist sosialdemokrat gjennom møtet med Einar Gerhardsen og Haakon Lie og deres kamp mot kommunisme og totalitarisme.

Mot fundamentalisme og totalitarisme - Vi må fortsatt være på kompromissløs vakt mot totalitarisme, for demokrati, sa Stoltenberg.

VEMOD: Jens Stoltenberg (foran) og Jonas Gahr Støre sammen med stortingsrepresentant Anette Trette bergstuen bak. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
VEMOD: Jens Stoltenberg (foran) og Jonas Gahr Støre sammen med stortingsrepresentant Anette Trette bergstuen bak. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Han fortalte om sine møter med Nelson Mandela, som helt til sin død var en av de sterkeste forkjemperne mot fattigdom. Stoltenberg slo fast at Ap skal slå ring om en prosent-måldet, det vil si at en prosent av bruttonasjonalbudsjettet til bistand.

Vår solidaritet stopper aldri ved noen landegrense, sa Stoltenberg.

Han sa at klimaproblemene må løses i kombinasjon med kamp mot fattigdom og for økonomisk vekst.
Kombinere arbeid og miljø er en bærekraftig utvikling, det lærte vi av sosialdemokraten Gro Harlem Brundtland.

Til venstre - Av Reiulf Steen lærte vi at sosialdemokratiet hører hjemme på den venstre siden, sa Stoltenberg.

Sa at for mye marked er feil, men også for mye stat, er feil. Offentlig sektor ikke noe mål i seg selv, men et virkemiddel, sa Stoltenberg.
- Thorbjørn Jagland minnet oss om at sosialdemokratiet alltid må være en fornyende kraft, sa Stoltenberg, og viste til fornyingen av de store statlige selskapene Jernverket, Televerket, Postverket og Statoil.

Dagbladet fulgte talen direkte. Se den her og les hva som ble sagt.

SOMMERFUGLER I MAGEN: Jonas Gahr Støre blir ny Ap-leder i dag. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet.
SOMMERFUGLER I MAGEN: Jonas Gahr Støre blir ny Ap-leder i dag. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet. Vis mer