Hedret sin far med latter i begravelsen

STAVANGER (Dagbladet): - Far elsket livet, han var familiens sjefklovn. Derfor var målet å få folk til å le i kirken, det klarte jeg. Det var en fin måte å hedre far på, sier Janne Johnsen (30), datter til stortingsrepresentant Jan Johnsen, som nylig druknet under en komitéreise til Costa Rica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Janne Johnsen valgte en svært utradisjonell måte å minne sin far på under bisettelsen i Stavanger domkirke. Der satt stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl, partileder Jan Petersen, flere stortingsrepresentanter og tidligere statsråder.

Alle var preget av sorg og savn, familien selvsagt mest av alle. Så gikk datteren Janne på prekestolen og ba de frammøtte trekke på smilebåndet og le sammen over alle de sprellene hennes far fant på.

- Trist nok

- Nei, det var ikke vanskelig å velge en slik vri. En begravelse er trist nok. Ingen kunne tvile på vår sorg og vårt savn. Jeg ville huske far slik han var. Kanskje satte jeg en standard, det er lov til å le også i en slik sammenheng, sier Janne til Dagbladet.

Og folk humret i kirken. Etterpå kom mange bort til Janne og sa at hun minnet sin far akkurat slik han var.

Janne fortalte blant annet fra selskapet der faren oppdaget at han hadde tatt på seg strømper med hull på hælen. Tida var knapp og gode råd dyre, datteren måtte male hælen hans med svart tusj.

Stortingsrepresentant Johnsen var direktør ved Sola Strand Hotell, det var hans livsverk sammen med pengeinnsamlingen til utstyr ved Sentralsykehuset i Rogaland. Høyre-politikeren ble revet bort fort og brutalt.

«Skabe modene sjøl»

Datteren rusler på stranda ved hotellet og håper at hennes far skal bli husket med glede.

Under høytidsstunden i kirken fortalte hun hvor flaut det var å følge faren i hans umoderne antrekk i Oslo.

- Frakken var altfor liten og så ut som et pølseskinn, han hadde Oluf-lue, snowjogg og slalåmhansker. «Eg skabe modene sjøl,» forklarte han.

- Far elsket jo å få folk til å le, han storkoste seg når han kunne herje med folk. Mange har blitt utsatt for et eller annet spetakkel han fant på. Det var godt og naturlig å le sammen i kirken, forteller Janne Johnsen.

per.lars.tonstad@dagbladet.no

HUMØRFYLT: -Far elsket spetakkel, derfor var det naturlig for meg å be folk le i kirken, sier Janne Johnsen (30).