Heftig ferie gir sur svie

I ferie- og festivalrusen i sommer vil mange ungdommer pådra seg klamydia hvis de ikke bruker kondom. - Gutta tar aldri initiativet til å sjekke seg for kjønnssykdommer. At dette bare skal være jenters ansvar er irriterende, sier Mathilde Martinsen og Caroline Ingeberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor fikk 10 000 diagnosen klamydia, og hele 80 prosent av dem var jenter. Men hos guttene er mørketallene store, trolig fordi de engster seg for undersøkelsen og lar være å gå til lege.

Både Mathilde Martinsen (20), Caroline Ingeberg (20), Fridjof Nilsen (22) og Andreas Prestmo (22) er enige om at gutter er for sløve, selv om hederlige unntak finnes.

- De fleste synes nok det er flaut å teste seg, mener Fridjof. Situasjonen på venterommet er klam og ventetida blir lang.

- Og har du ikke en fast kjæreste blir poenget med å teste seg «for sikkerhets skyld» borte, tror Andreas.

- Selv om det kanskje var nettopp da en burde gjøre det, legger han til.

En stor Oslo-undersøkelse viser at 75 prosent av de spurte ungdommene gir blaffen i kondombruk første gang de går til sengs med et ukjent menneske.

- Mytene om at jenter som har kondomer i veska er «lette på tråden» lever i beste velgående - blant jentene. Sannheten er at gutta liker jenter som foreslår bruk av kondom, sier Lisbeth Nordtvedt. Hun er sykepleier og daglig leder på Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.

Klamydia-spøkelset

- At brorparten som tester positivt på klamydia, er unge kvinner, betyr bare at gutta ikke tester seg. Jentene føler et større ansvar for å beskytte seg mot uønskede svangerskap, klamydiaspøkelset kommer nok i andre rekke. Gutta er redde for hiv, og tester seg for det. Klamydia, som virkelig er et problem, tenker de ikke så mye på, sier Nordtvedt.

Mange vegrer seg nok mot det de tror er en smertefull undersøkelse. Men nå kan en enkel urinprøve avsløre om du har klamydia. Alle bør teste seg for klamydia når de bytter kjæreste, mener Nordtvedt.

Nordtvedt sier mange unge gutter har et naivt forhold til kjønnssykdommer.

- De tror at jenter som er oppvokst på vestkanten, lever i en klamydiafri sone. Dette er naturligvis bare tull. Det er like mye klamydia i Oslo 3 som i Groruddalen, sier hun.

Klar for Roskilde

Fridjof, Mathilde og Andreas er klare for årets store rotbløyte - Roskildefestivalen i Danmark. Alle tre har vært der før og vet at dagsorden består av rock, øl og sex.

- Roskilde er et eventyr og musikken er det viktigste, hevder gutta. Men de innrømmer at noen danske bayere får fart på blodomløpet og kan føre til amorøse eventyr.

- Skjer det, så skjer det - du kan ikke planlegge å treffe noen, det vil stemningen og alkoholinntaket avgjøre. Men på tidligere festivaler har nå vi holdt oss i skinnet, ler Andreas og Fridjof.

I år er det ventet nesten 90000 ungdommer til Roskilde. Da kan liggeunderlaget i teltet fort få kjørt seg. Det har festivalledelsen tatt konsekvensen av.

- Det oppfordres til bruk av kondomer, det er gratis og lett tilgjengelig. På Roskilde er det en avslappet stemning, helt annerledes enn på Quart-festivalen i Kristiansand hvor det var en sinnssyk sjekking i fjor. En kan jo lure på hvor mange som pådro seg en klamydiainfeksjon der, sier Fridjof.

FLAUT: - De fleste synes nok det er flaut å teste seg, sier Fridtjof Nilsen (22).