KJOS TRUKKET INN.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos er trukket inn i krangelen mellom SAS og Norwegian, gjennom en e-post fra SAS' advokat Vidar Strømme. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KJOS TRUKKET INN. Norwegian-sjef Bjørn Kjos er trukket inn i krangelen mellom SAS og Norwegian, gjennom en e-post fra SAS' advokat Vidar Strømme. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Heftig krangel mellom SAS og Norwegian: SAS beskyldes for svertekampanje

Den bitre striden har utspring i en feide om fagorganisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen i sommer ble beskyldt for lekkasjeformidling om et Norwegian-tilknyttet selskap, reagerte han kraftig.

- Totalt løgnaktig, sa Johansen til Dagbladet i slutten av juli, og utba seg en forklaring.

Nå har saken i stedet utløst nye anklager. Begeret er fullt - på begge sider.

BEGERET FULLT: «Ingen ydmykhet å spore!», skriver SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen om Norwegians reaksjon. Men nå er begeret fullt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEGERET FULLT: «Ingen ydmykhet å spore!», skriver SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen om Norwegians reaksjon. Men nå er begeret fullt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

«Intetsigende svar»

Nå er Johansen lei av å vente på hva Norwegian finner ut. Han har fått nok av det han mener er «intetsigende svar».

Det har Norwegian liten forståelse for.

«Vi har gjentatte ganger sagt at dette er noe vi i Norwegian ikke har kjennskap til», skriver Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i en epost til Dagbladet.

Nå begynner Sandaker-Nielsen også å bli lei.

- SVERTEKAMPANJE: «Det som dog er godt dokumentert er SAS' svertekampanje mot Norwegian i USA», skriver Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet. Foto: Halvor Solhjem Njerve, Aftenposten  
- SVERTEKAMPANJE: «Det som dog er godt dokumentert er SAS' svertekampanje mot Norwegian i USA», skriver Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet. Foto: Halvor Solhjem Njerve, Aftenposten   Vis mer

- Svertekampanje

«Det som dog er godt dokumentert er SAS' svertekampanje mot Norwegian i USA. SAS har ved flere anledninger skrevet brev til amerikanske myndigheter i forsøk på hindre at vår internasjonale virksomhet får de nødvendige tillatelser til å fly mellom Europa og USA», skriver Sandaker-Nielsen.

Noe sånt vil ikke Knut Morten Johansen ha sittende på seg.

«Ingen ydmykhet å spore! SAS har ved to anledninger i løpet av de siste tre årene besvart amerikanske myndigheters invitasjon om å komme med en høringsuttalelse», repliserer Johansen overfor Dagbladet.

Ifølge Johansen har SAS sammen med 35 andre flyselskap, organisasjoner og myndighetsinstanser gitt innspill i saken. Han mener at SAS må få delta i «denne demokratiske prosessen», uten at «disse to saklige brevene» karakteriseres som en svertekampanje.

Fagorganiserings-strid

Det som nå har blitt en krangel, startet i sommer med meldinger på Facebook.

Meldingene inngår i en fagforeningsstrid i USA: I det Norwegian-tilknyttede bemanningsselskapet OSM Aviation blir det denne uka klart om Norwegian Cabin Crew Association (NCCA) får flertall for å fagorganisere de ansatte.

OSM Aviation ledes av tidligere SAS-pilot Espen Høiby, som også er kjent som kronprinsessens bror.

I en screenshot av en Facebook-melding som Dagbladet har tilgang til, ble Johansen beskyldt for å ha mottatt lekket, konfidensiell informasjon om OSM Aviation. Han skal deretter ha formidlet informasjonen videre til blant annet pressen.

Kjos trukket inn

Johansen kalte anklagene «totalt løgnaktige», og forlangte en beklagelse fra både OSM og Norwegian:

- Vi forventer at de bringer klarhet i hva dette dreier seg om, og kommer med en behørig beklagelse, sa Johansen til Dagbladet.

Saken ble tatt opp via SAS' advokat Vidar Strømme i advokatfirmaet Schjødt, i en epost til blant annet Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos.

«SAS ser svært alvorlig på dette», skrev Strømme i eposten.

SCREENSHOT: Denne screenshot-en av en amerikansk Facebook-post inneholder sterke beskyldninger mot SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen. 
SCREENSHOT: Denne screenshot-en av en amerikansk Facebook-post inneholder sterke beskyldninger mot SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen.  Vis mer

- Undersøker saken

Mannen som ser ut til å ha lagt ut Facebook-meldingen om Johansen i sommer har vært aktiv i en ansatte-kampanje for å unngå fagorganisering i OSM Aviation.

Blant annet fordi kampanjens webside - som tirsdag kveld ikke var tilgjengelig - ga assosiasjoner til Norwegian, mente Johansen at det hele var «så nært knyttet opp til og assosiert med Norwegian at de er nødt til å ta et ansvar».

Men fortsatt venter Johansen på et svar han er fornøyd med, både fra Norwegian og fra OSM Aviation.

«(Vi) merker oss med undring at OSM og Norwegian, verken vil ta avstand fra det som er dokumentert av løgner og falsknerier, eller ønsker å bringe klarhet i hva som har skjedd», skriver Knut Morten Johansen.

«Vår samarbeidspartner OSM Aviation undersøker saken og dersom de finner brudd på de etiske retningslinjene, vil det bli behandlet som en personalsak. Det skal selvfølgelig ikke være slik at våre medarbeidere fremsetter usanne påstander om bransjekolleger», skriver Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Dagbladet.

«Hva våre over 5 500 medarbeiderne til enhver tid gjør i sosiale medier er ikke alltid like lett å ha oversikt over», skriver han også.

- Behandles internt

Heller ikke OSM Aviation kan hjelpe Knut Morten Johansen noe mer.

«Som vi tidligere har uttalt, behandler vi denne saken internt hos oss. Vi har ikke avdekket noe som gir grunnlag for å kommentere saken ytterligere i media», skriver kommersiell direktør Fredrik Øygard i OSM Aviation i en epost til Dagbladet.

Konfrontert med det Johansen skriver, at han undrer seg over at OSM ikke vil ta avstand og ikke bringe klarhet i saken, skriver Øygard følgende:

«OSM Aviation har ingen rolle i denne saken, og våre undersøkelser har ikke avdekket noe som gjør det riktig å kommentere saken ytterligere i media. Vi vil imidlertid gjenta at det er beklagelig dersom noen føler at de urettmessig har vært utsatt for kritikk».

Vil fortsatt følge med

SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen er slett ikke fornøyd med de svarene han har fått.

«Imidlertid har vi ikke ønsker om å bruke mer ressurser på denne fagforeningskampen i USA som er SAS helt uvedkommen. Vi vil likevel fortsatt følge med dersom det kommer fram flere opplysninger om det som har skjedd, og slå ned på tilsvarende forhold i fremtiden», skriver Johansen til Dagbladet.

Så gjenstår det å se om siste punktum er satt.