Heftig natt for Oslo-politiet

Flere masseslagsmål, ransforsøk og truende innbruddstyver.

TRAVELT: Politiet i Oslo fikk det travelt natt til søndag. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRAVELT: Politiet i Oslo fikk det travelt natt til søndag. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Natt til lørdag ble av operasjonsleder Line Skott ved Oslo politidistrikt beskrevet som den roligste hun kunne huske. Det var rett og slett stille før stormen, for natt til søndag har politiet for alvor fått ting å henge fingrene i.

Masseslagsmål 1

Den travle natta tok for alvor til da det brøt ut masseslagsmål på Nationaltheatret T-banestasjon like før klokka 01 i natt. Politiet fikk nemlig inn flere meldinger om slåssing mellom mange personer på østgående perrong.

- Innledningsvis fikk vi beskjed om at det var en bevisstløs person også, men vi har ikke funnet noen skadde personer, sier Skott til Dagbladet.

Da politiet ankom stedet var det ganske mange personer der, og «veldig aggressiv stemning, også mot politiet».

- Det var i alle fall 10 - 12 stykker som var aggressive. Vi får kontroll, men så kommer det flere til som begynner å engasjere seg. Det får en framtoning som gjør at vi må sende enda flere patruljer til. I mellomtida har det også kommet flere til på utsida av stasjonen. De er ganske aggressive mot politiet, sier Skott.

Det ble krevende for politiet å få kontroll på situasjonen, men til slutt roet det seg ned. Etter alt å dømme har det hele startet med et slagsmål mellom noen personer, før det har eskalert.

Minst fem personer er pågrepet i forbindelse med hendelsen, flere av dem for vold mot politiet. De pågrepne er menn i alderen 19 - 25 år.

- Ingen av politibetjentene er fysisk skadd, og det er vi selvsagt veldig glad for, sier Skott.

Masseslagsmål 2

Dette var bare nattas første masseslagsmål, for rundt to og en halv time seinere kom det på nytt melding om at «opp mot 20 personer slåss» ved en kebabsjappe i Sandviksveien i Bærum.

- Når vi kommer til stedet med første patruljen så får vi raskt kontroll på to personer. Det er fremdeles personer som slåss når vi kommer fram, og slåssingen opphører ikke selv om vi er der, sier Skott.

Politiet må dermed få på plass flere patruljer før situasjonen roer seg ned. Til sammen har de anholdt ti stykker i forbindelse med slagsmålet.

- Det er nok 10 stykker som er pekt ut, var aktive og som vi kunne se slåss da vi kom dit, sier Skott.

Hele situasjonen endte med at politiet tok med seg to personer, som ikke kunne ta vare på seg selv, til arresten. Ingen personer ble skadet, og ingen ønsket å anmelde saken.

- Men det var veldig mange som slåss. Det var flere som løp inn og gjemte seg inne, blant annet på do, da vi kom, sier Skott.

- Men dette ser ut til å være fyllebråk i matkø?

- Ja, det virker sånn.

Flere ransforsøk på Storo

Det er ikke bare slagsmål politiet i Oslo har måttet hanskes med natt til søndag. Klokka 00.34 fikk Oslo-politiet inn melding om et ransforsøk på Storo i Oslo.

- Vitner meldte om at to maskerte gjerningspersoner forsøkte å true til seg en bil utenfor Circle K på Storo. Vitner har også sett at håndvåpen ble vist. Vi har ikke kontroll på fornærmede der. Kort tid seinere fikk vi melding om et nytt ransforsøk, denne gangen utenfor Storo senter, sier Skott.

Politiet har kommet i kontakt med personene som ble utsatt for det siste ransforsøket. Der satt det tre personer i bilen. De skal være oppjaget av hendelsen, og blir tatt hånd om av helsepersonell, men skal være fysisk uskadd.

De klarte å kjøre bort fra gjerningspersonene.

- Vi tror de to gjerningspersonene sto bak begge ransforsøkene. De ble sett løpende fra stedet. Vi søker ed mange biler og hundepatruljer, sier Skott.

Politiet har ikke lyktes i å komme i kontakt med de fornærmede i det første ransforsøket, men har altså flere vitner. Så langt er ingen pågrepet i saken, men politiet har sikret seg gode bilder fra videoovervåkningen på Circle K.

Gjerningspersonene bar på bager og var mellom 170 og 180 cm høye, ifølge vitnebeskrivelser. De to personene ble sett løpende vekk fra stedet.

Truet av innbruddstyver

Seinere på natta, i 03-tida, tok en person to innbruddstyver på fersken i noen boder i Hegdehaugsveien.

Personen ble da truet av de to personene, med noe vedkommende oppfattes som en kniv. Politiet fikk en ganske god beskrivelse av de to gjerningspersonene og satt flere patruljer i søk.

- Hundepatruljen vår fulgte et spor og påtraff to personer ikke langt fra åstedet Beskrivelsen av de to passet godt overens med det vi hadde fått fra fornærmede, sier Skott-

På veien ble det funnet en bag som kunne knyttes til boden det hadde blitt begått innbrudd i.

- Den ene gjerningspersonen hadde også en bag med et innhold som kunne knyttes direkte til bodene der. hundepatruljen fant også en skrutrekker og en lommebok, sier Skott.

På bakgrunn av funnene tror politiet at innbruddstyvene truet med en skrutrekker og ikke en kniv. De to personene er en mann i 45-årsalderen og en kvinne.

Russebråk

Mot slutten av natta kom det også inn flere meldinger om russebråk til politiet, etter at det hadde vært stille natta i forveien. Klagene knyttet seg til McDonalds på Alnabru. der det relativt ofte kommer klager på russen.

- Det har vært en relativt travel natt for dere?

- Ja, det kan vi trygt slå fast, sier Skott.

Ellers i landet er det «bare» meldt om hendelser politiet må hanskes med hver eneste helg: Berusede kranglefanter, fyllekjøring, bråk og trafikkuhell.

Vest politidistrikt oppsummerer på følgende vis:

Der har de også hatt en episode der en jente blir anmeldt for truende og plagsom adferd etter å ha filmet og kommet med rasistiske utsagn mot ansatte på en kiosk.

«Hendelsen blir fulgt opp av Ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon», skriver politiet på Twitter.