Heftig og begeistret i IT

Teknologiaksjene på Oslo Børs stiger kraftig fra start. Både vinnerlisten og omsetningslisten domineres av IT-aksjer, og IT-indeksen stiger over 4 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en kraftig rekyl i etterbørshandelen i USA etter at Intel la frem et resultat som var bedre enn ventet, åpner Europa kraftig opp i dag.

Oslo Børs følger opp oppgangen og teknologiaksjene er totalt dominerende etter den første handletimen.

På en slik dag våkner spekulantene til live igjen og hiver seg over Opticom. Selskapet har som kjent en viktig avtale med nettopp Intel, og kanskje styrker de svake marginene i Intel troen på at den amerikanske IT-giganten for alvor vil satse på utvikling av en såkalt killer application - et produkt som ene og alene kan forsvare en helt ny teknologi. Og kanskje er Opticoms hybridbrikke en slik nyvinning?

Opticom stiger ihvertfall kraftig onsdag morgen med kursoppgang på 12,6 prosent til 724 kroner og etter tre kvarters handel er det omsatt Opticom-aksjer for 120 millioner kroner.

Tandberg er også heftig omsatt den første halvtimen. Aksjer for 70 millioner kroner har skiftet eier, og kursen stiger med 5,7 prosent til 92,50 kroner.

Selskapet legger frem resultat for første kvartal senere i dag og ifølge estimater som er innhentet av nyhetsbyrået TDN Finans er det ventet en omsetning på 231 millioner kroner og et resultat på 37,3 millioner.

Usikkerheten er imidlertid stor ettersom den mest optimistiske analytikeren venter et resultat på 53 millioner som er omtrent dobbelt så høyt som den mest pessimistiske.

Navnebroren Tandberg Television gjør det enda bedre og kursen stiger med hele 10 prosent til 67,50 kroner.

IT-yndlinger som InFocus, Eltek og Nera stiger også markert fra åpning. InFocus er opp 5,1 prosent til 166 kroner, Eltek stiger 5,5 prosent til 145 kroner, mens Nera er opp 4,1 prosent til 35,60 kroner.

Indeksetunge selskaper som Merkantildata og Telenor kan også vise til solid oppgang. Merkantildata stiger med hele 7 prosent til 29 kroner, mens Telenor følger en svært positiv utvikling for europeiske telekomaksjer og legger på seg 1,8 prosent til 38,70 kroner.

Etter at meglerhuset Orkla Enskilda Securities har krysset en betydelig aksjepost i Telenor er omsetningen i dette selskapet 390 millioner kroner.

Orkla Enskilda Securities har forøvrig også krysset en stor aksjepost på 1,25 millioner aksjer i Gjensidige NOR Sparebank, noe som bringer selskapet opp på andreplass på omsetningstoppen med aksjer for 340 millioner kroner omsatt.

Tungvekterne utenom TMT-sektoren som Tomra, RCL og Norsk Hydro korrigerer opp etter en nedtur i går. Tomra stiger med en drøy prosent til 142,50 kroner, mens RCL som sammen med andre cruise-aksjer hadde en tung dag i USA i går reagerer litt opp igjen i dag. RCL noteres klokken 10.55 til krus 187 kroner.

Oljeaksjer faller i kjølvannet av oljeprisfall i USA. Amerikanske oljelagre steg med 7 millioner fat og lagrene ligger nå på det høyeste nivået på 20 måneder.

Energisektoren er også en av de svakeste i Europa for øvrig og dette sender kursen på aksjer som DNO, Petrolia Drilling og Northern Oil ned fra starten av. Alle disse aksjene ligger høyt opp på en ellers tynn taperliste.

Som følge av lageroppbyggingen og dårligere utsikter til økt oljetransport faller også tankaksjene i kurs.

Frontline faller med 1,50 kroner til 181,50 kroner. Også Mosvold og Awilco faller i kurs, mens Bergesen d.y. som er mindre av et rendyrket tankspill er opp 2,3 prosent (A-aksjen).

Klokken 11 ligger totalindeksen på Oslo Børs på 1.313,20 peong som er opp 1,1 prosent fra tirsdag. IT-indeksen er opp 4,3 prosent. Omsetningen er langt friskere enn i går, og på hovedlisten er det omsatt aksjer for 1,1 milliarder kroner.