Heftig og begeistret i Tomra

Opticom ble den store taperen på Oslo Børs tross 'positive' nyheter. Investorene flokker seg heller om Tomra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det aller meste stupte på Oslo Børs torsdag. Oljeserviceaksjene ble presset av fallende oljepriser og ditto nedgang for sektoren i USA i går. IT-aksjen stupte etter at førbørsindikatorene i USA pekte ned, og markedet senere falt fra start. Opticom ble den store taperen, men også Frontline fortsatte å slite tungt.

Det var imidlertid også noen hederlige unntak. Tomra fortsatte gårsdagen opptur på resirkulerte argumenter. Norske Skog leverte knalltall og ble belønnet med oppgang, og RCL trosset den senere tiden motgang.

Samlet sluttet totalindeksen ned 1,16 prosent til 1.335,74 poeng. Omsetningen på hovedlisten stanset på 3,75 milliarder kroner.

Heftigst var handelen igjen i Tomra. I går steg Tomra-kursen 8 prosent til 155,50 kroner per aksje. Kursoppgangen ble utløst av at det tyske Bundeskabinettet vedtok å fremme forslaget om pant på engangsemballasje. Imidlertid var dette vedtaket helt i tråd med forventningene. I dag var oppgangen på nye 3,9 prosent til 161,50 kroner. Omsetningen var på solide 465 millioner kroner.

DnB Markets mener Tomra-kursen skal videre opp. Meglerhuset oppjusterte Tomra til kjøp i forrige uke.

IT-indeksen falt hele 3,1 prosent etter at investorene i USA bestemte seg for at det var nok med fire dagers opptur i USA.

Børsstyret godkjente i dag Opticoms datterselskap Fast Search & Transfer for notering på Oslo Børs. Fast har i snart et år varslet en børsnotering, men måtte før jul gi opp et forsøk da ingen var interessert i å tegne aksjer i selskapet. Nå er et nytt forsøk på trappene.

Tradisjonelt går et selskap på børs fordi det har et kapitalbehov. Fast har imidlertid ingen planer om å trykke nye aksjer, selv om selskapet kun har finansiert arbeidskapitalbehovet ut året gjennom en mindre emisjon i februar. Et annet argument for børsnotering kan være å underlette annenhåndsomsetningen i aksjer. Aksjonærstrukturen i Fast er svært lukket, med det meste knyttet opp på Opticom, innsidere og to strategiske storeiere. Det betyr at likviditeten er dårlig.

Oslo Børs setter som betingelse at det blir større aksjonærspredning i Fast før noteringen, men hos Fast er det ingen planer om at dagens aksjonærer i dag skal selge seg ned før notering. Med en markedsverdi på 3,1 milliarder kroner vil det imidlertid være en del indeksfond som vil vekte seg opp i aksjen. Det gir muligheten for en del av innsiderne til å selge seg ned etter notering.

Fast sluttet uendret på 14 kroner i gråmarkedet. Opticom fikk ingen opptur på nyheten. Kursen stupte i stedet 13,8 prosent til 640 kroner. Aksjen ble omsatt for 130 millioner kroner.

Nera leverte svake kvartalstall i dag og ble straffet med et kursfall på 4 prosent til 31,40 kroner. Også Telenor (-3,5%) og InFocus (-2,2%) bidro til nedturen for IT-aksjene.

Mens Nera skuffet, overrasket Norske Skog positivt. Utviklingen i første kvartal var bedre enn det analytikerne hadde forutsett. A-aksjen steg 1 prosent til 151,50 kroner. Omsetningen i Norske Skog endte tilslutt på 182 millioner kroner.

RCL steg 3,3 prosent til 189 kroner og er med det på vei opp igjen kursraset som ble utløst av selskapets nedjusteringer av forventningene fremover.

Norsk Hydro gikk eks. utbytte på 9,50 kroner i dag, noe som forklarer brorparten av kursfallet på 16 kroner til 376 kroner i dag. Resten av kursfallet kan tilskrives en fallende oljepris som tynger olje- og oljeserviceaksjer i USA. Omsetningen i Hydro var på 439 millioner kroner.

PGS (-4,65%), TGS Nopec (-4,1%), Northern Offshore (-5%), DNO (-4,4%) og Northern Oil (-4,4%) hadde også en tung dag.

Frontline falt nye 3,8 prosent til 163,50 kroner. Nyhetstrømmen innen tank er for tiden negativ, og det er vanskelig å se en utløsende årsak som skal reversere de seneste dagens kursfall.

Kryssingen av Vattenfalls aksjer i Hafslund i forbindelse med salget til Sydkraft førte til at Hafslund toppet omsetningslisten med til sammen 1.263 millioner kroner i A- og B-aksjene.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.