Oslo  20160509.
F.v.: statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre under partilederdebatten på Industrikonferansen 2016 i Oslo mandag ettermiddag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20160509. F.v.: statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre under partilederdebatten på Industrikonferansen 2016 i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Kampen om makta

Heftig oppgjør om forskjells-Norge

Regjeringen fører en politikk som øker forskjellene i Norge, hevder Jonas Gahr Støre. - Støre snakker ikke sant, svarer Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Aps politikk har ikke virket. De har kommet med garanti på garanti, men ingen er oppfylt, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

I kveld barker toppene i norsk politikk sammen i valgkampens første store TV-sendte oppgjør på NRK, om skatt, ledighet, jobbskapig og økte forskjeller.

ØKER FORSKJELLENE: Jonas Gahr Støre mener Høyre og Frp fører en politikk som øker forskjellene i samfunnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØKER FORSKJELLENE: Jonas Gahr Støre mener Høyre og Frp fører en politikk som øker forskjellene i samfunnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Øker forskjellene

Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager Høyre og Frp for å føre en politikk for økte forskjeller.

- Frp/Høyre-regjeringen må ta et stort ansvar for at forskjellene har økt, fordi den ikke har en politikk mot økte forskjeller. Og når de fører en skattepolitikk med så skjev fordeling, skjønner alle at det bidrar til økte forskjeller, sier Støre til Dagbladet.

Han mener en passiv arbeidslivspolitikk forsterker den viktigste årsaken til økte forskjeller, forskjellen mellom de som er i arbeid og de som er utenfor.

- Når de ikke tar tak i useriøsiteten i arbeidsmarkedet, så forsterker det en annen kilde til økte forskjeller. Og når de er nesten fraværende i debatten om forebygging i helsepolitikken, så forsterker det ulikhet i helse, som er en av de tyngste driverne for ulikhet.

Det er en regjering som danser etter Siv Jensens pipe. I hennes program står det at det ikke er en politisk oppgave å utjevne inntektsulikhet. Og når en finansminister går på jobben hver dag med det som sitt oppdrag, da blir det ikke politikk mot økte forskjeller, sier Støre.

Siv Jensen mener en streng innvandrings- og integreringspolitikk er det viktigste våpenet mot økte forskjeller.

- Det viser jo hvor overmodent det er å få byttet ut Siv Jensen. Hun gjentar en forenkling av politikken som fjerner oss fra hva dette handler om. Det er alvorlig i seg selv.

Og så bekrefter det bare at Frp er et parti for de med mest, de som har gunstige posisjoner. Det har de vist gjennom hele denne perioden, i spørsmålet om søndagsåpne butikker gikk de mot de butikkansatte. De gikk inn for midlertidige ansettelser, mot arbeidstakernes organisasjoner. I skattepolitikken har de gitt mest til de som har mest fra før.

- «Frp – partiet for folk flest» er egentlig en vits. Det er for dem med mest fra før. De snakker om eldrepolitikk, men de skal kutte titalls milliarder i kroner fra kommunene. Da rammer de eldrepolitikken, som er kommunenes ansvar, og hvem blir rammet hardest? Jo, de eldre med svakest utgangspunkt, tordner Støre.

SNAKKER USANT: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke snakker sant om regjeringens politikk. Hun mener regjeringen gjør mye som løfter de svakeste og sier at en inkluderende og god skole er det viktigste grepet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SNAKKER USANT: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke snakker sant om regjeringens politikk. Hun mener regjeringen gjør mye som løfter de svakeste og sier at en inkluderende og god skole er det viktigste grepet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Støre går på autopilot, men en bløff blir ikke mer korrekt om det gjentas ofte. En vanlig familie har fått over 8000 i skattelette med Frp i regjering. De store skattelettelsene har gått til folk flest, samtidig har vi vist at vi klarer å kutte sykehuskøene, øke byggingen av vei og jernbane, og gi rekordmange lærere etter- og videreutdanning, sier Siv Jensen til kritikken fra Støre.

Hun advarer mot et «innvandringsfrislepp» hvis Ap kommer til makta.

- Høy innvandring gir økte forskjeller, og det kan ha store konsekvenser for vår velferd og for norske verdier, sier Jensen til Dagbladet.

- Løfter de svakeste

Statsminister Erna Solberg sier dette er hul retorikk fra Støre fordi Ap ikke har noen alternativ politikk å vise fram.

- Det er ikke sant det Jonas sier! Vi har løftet forebyggende helse, særlig for psykisk helse i kommunene med over en millard kroner, til helsesøstre og psykologer. Vi har innført arbeidsplikt for sosialhjelp. De er faktisk et viktig tiltak for at ungdom ikke snur livet sitt og ender opp med å gjøre seg selv arbeidsudyktige.

Så er det riktig at vi har gjort noen endringer i skattepolitikken for å skape flere jobber. Og det er egentlig det aller viktigste. For uten jobber klarer vi ikke å gjøre noe for de som står utenfor arbeidsmarkedet.

Men vi må gjøre mer enn å skape flere jobber. I den forrige store jobbskapingsperioden, fra 2004 fram til 2008, klarte man ikke å få flere som sto utenfor inn i jobb, til tross for at det ble skapt ganske mange nye jobber. Ap har ikke noen målrettet politikk. Deres politikk har ikke virket. Det har kommet med garanti på garanti på disse områdene, men ingen er oppfylt, sier Solberg.

Hun viser også til at regjeringen har redusert antallet bostedsløse fra 6000 til 3200 personer.

- Selvfølgelig virker vår politikk for de svakeste. Men Ap er mest opptatt av å utjevne på toppen. Vi er opptatt av å løfte de svakteste, sier Solberg.

- Ap inviterte en flom av migranter

ADVARER MOT INNVANDRINGSEKSPERIMENT: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier den viktigste årsaken til økte forskjeller er innvandring. Derfor er det viktigste å føre en streng innvandrings- og integreringspolitikk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ADVARER MOT INNVANDRINGSEKSPERIMENT: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier den viktigste årsaken til økte forskjeller er innvandring. Derfor er det viktigste å føre en streng innvandrings- og integreringspolitikk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg hører mange snakker om forskjeller, men at få peker på den viktigste årsaken til at den øker – nemlig innvandring, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

- Uten Frp hadde ikke innvandringspolitikken vært så streng som den er i dag. Det var Ap som inviterte en flom av migranter til Norge i 2015, de har avvist Frps krav om å skjerpe reglene for familieinnvandring og stemt mot å fjerne særfordeler for flyktninger, og gi dem samme ordninger som nordmenn, sier Jensen, og fortsetter:

- Landet vårt har ikke råd til nye hodeløse innvandringseksperiment. I Sverige har de prøvd den varianten. Her må vi ta kontroll.

Det er umulig å stoppe økende sosial uro og fattigdom om ikke Norge holder fast på en streng innvandringspolitikk og en integreringspolitikk som stiller krav.- Det eneste velgerne kan stole på, er at Støre kommer til å øke skattene kraftig. Folk får ikke bedre råd og forskjeller blir ikke mindre av at Ap skattlegger deres hjem og tar mer av vanlige folks sparepenger og inntekt, sier Jensen.

Dagbladet har stilt alle partiene spørsmål om forskjells-Norge. Alle svarene leser du i sin helhet på Dagbladet Pluss/ Dagbladet.no.