Munch-museet:

Heftig ordkrig

Prisen på en croissant har utløst en voldsom ordveksling mellom en gjest og daglig leder ved kafeen Muma.

KRANGEL: Denne croissanten har ført til en heftig krangel mellom en gjest og daglig leder ved kafeen Muma. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
KRANGEL: Denne croissanten har ført til en heftig krangel mellom en gjest og daglig leder ved kafeen Muma. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag skrev Dagbladet om Tony Burner som fikk bakoversveis da han besøkte kafeen Muma på Munch-museet i Oslo. Burner reagerte kraftig på prisen på 125 kroner for en croissant med ost og skinke, og 185 kroner for det som han omtaler som «brødskive med noe pålegg». Han endte opp med å ikke kjøpe noen av delene.

Niklas Granlund, daglig leder for Muma, svarte at dette er prisen de må ta for å kunne dekke utgiftene kafeen har. Han understreker at de blant annet har store lønnskostnader og at de bruker norske råvarer.

- Sjokkerende

Nå går Granlund i strupen på Tony Burner, og mener at han ikke har respekt for kokkeyrket.

- Når en omtaler kvalitetsmat som «en brødskive med noe pålegg», så vitner det om at vedkommende har null kunnskap om råvarer og ingen respekt for kokkeyrket, skriver Niklas Granlund i en mail til Dagbladet.

Granlund påpeker at kafeen bruker råvarer av ypperste kvalitet.

- Vi kunne selvsagt servert «brødskive/smørbrød med kneippbrød og First Price-skinke fra Kiwi til 100 kroner», men det ønsker vi selvsagt ikke. Vi bruker Norges beste brød, bakt av Ille brød, og det er en faglært kokk som har laget remuladen, syltet løken, stekt og håndskåret roastbiffen, også videre, skriver Granlund.

URETTFERDIG?: Innehaverne av «Handsome Her» i Melbourne vil illustrere forskjellen mellom kvinner og menn. Er du mann og vil kjøpe kaffe her, betaler du 18 prosent mer enn kvinner. Det er for å markere at menn tjener 17,7 prosent mer enn kvinner i Australia. Video: AP Vis mer

- Kongelunsj for en tusenlapp

Tony Burner skriver i en SMS til Dagbladet at han tviler på at gjestene som besøker Munch-museet tenker gourmetmat, og at det kan de finne andre steder.

IKKE IMPONERT: Signe Myklebust og Tony Burner besøkte Munch-museet og kafeen Muma sist mandag. Det er ikke imponert over utvalget og prisnivået på kafeen. Foto: Privat
IKKE IMPONERT: Signe Myklebust og Tony Burner besøkte Munch-museet og kafeen Muma sist mandag. Det er ikke imponert over utvalget og prisnivået på kafeen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg forstår godt at kritikken treffer, siden det har vært nærmest unison tilbakemelding fra andre om samme erfaring. Du skal ikke måtte punge ut 1000 kroner hvis du har med familien på museet og vil spise en enkel lunsj, sier Burner, som ikke endte opp med å kjøpe eller spise maten.

Granlund i Muma fnyser av dette utspillet, og tror den unisone tilbakemeldingen Burner henviser til stammer fra hans egen Facebook-post.

- Jeg antar tilbakemeldingen kommer fra ekkokammeret på vedkommendes eget Facebook-innlegg, som jeg forøvrig ikke har lest. Ut ifra det er det ikke belegg for at det er en allmenn oppfatning. Det stemmer heller ikke med de tilbakemeldingene vi normalt sett får, sier han.

TUSENFRYD: Dagbladets reporter Kaja Storrøsten tok med seg kjøkkensjef hos Grand Kafé, Roar Sandvik for å teste maten på Tusenfryd, slik ble dommen. Foto: Shad Madian. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Han legger til at hvis Burner mener man bare får en enkel lunsj for en tusenlapp, så vitner det om at han ikke har satt seg inn i kafeens meny.

- En familie på fire kan fint spise en kongelunsj i vår kafé for 1000 kr, men kan også komme langt rimeligere unna om de ønsker en mindre lunsj. Påstanden og summen han refererer til er tatt helt ut av luften, sier Granlund.

- Kan ikke velge

Granlund hevder at uttalelsene Burner kommer med rett og slett kan være med på å skade kokkeyrket, og bidra til å svekke rekrutteringen til faget.

- Det er rett og slett utrolig ufint og sjokkerende at en SV-politiker bruker ferien sin til å trekke hele kokkefaget ned i søla.

Tony Burner er alt annet enn enig i det.

- Hvis reaksjonen på overprisa kafé er «å dra kokkefaget ned i søla», må jeg si kokkefaget har svært lav selvtillit, svarer han.

Burner synes dessuten at Granlund avsporer når han trekker inn hans rolle som politiker. Burner sitter i kommunestyret i Drammen for SV, og presiserer at han uttalte seg som turist i Oslo, ikke som politiker.

125 KR: SÅ mye koster det for en croissant ved kafeen Muma. Foto: Kaia Hauge Nustad / Dagbladet
125 KR: SÅ mye koster det for en croissant ved kafeen Muma. Foto: Kaia Hauge Nustad / Dagbladet Vis mer

- Jeg har mange hatter ellers i livet, men i dette tilfellet var jeg med en venn og besøkte museet. Vi ser at svært mange andre reagerer på samme måte, uavhengig av hva de ellers driver med utenom museumsbesøk, sier Burner.

Granlund på sin side mener at Burner ikke kan velge om han er politiker eller ikke.

- En politiker kan ikke være politiker bare når det passer for ham. Det finnes nok av eksempler der andre politikere har prøvd seg med «jeg uttalte meg bare som privatperson», og den er det vel ingen som kommer unna med nå, sier Granlund.

- Angriper hattene

Burner på sin side mener at Granlund burde tatt i mot kritikken på en annen måte enn å angripe hans politikerhatt, turisthatt og kulturhatt.

- Reaksjonen kunne vært at de ser at folk flest reagerer på både prisnivået og utvalget, og at de dermed heller går inn for å få et bedre tilbud, mer innbydende disk og litt mer normale priser, mener Burner.

Daglig leder for Muma mener at premisset alltid er at det skal være billigst mulig.

«SKRIK»: I Munchmuseets magasin er de nøye med hvordan de behanlder «Skrik» av Edvard Munch. Reporter: Mathilde Lea. Video: Christian Roth Christensen. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

- Burner påberoper seg å være prisjeger i turistenes navn, og mener at turistene utelukkende vil ha billigst mulig mat. Det stemmer sikkert for noen, for andre ikke, sier han og legger til:

- Burde vi ikke heller vise fram det beste Norge har av råvarer og norsk matproduksjon? spør Granlund.

- Ignorerer en rekke verdier

Videre sier han at mener det er relativt enkelt å servere det han kaller for billig industrimat, og mener det sikkert er mange som er villig til å betale rundt en 50-lapp for en «industripølse» i lompe.

- Jeg synes det er ufattelig dyrt og trist. Ved bare å fokusere på billigst mulig mat, ignorerer man gjerne ofte også en rekke verdier som er viktige for oss – blant annet bærekraft, dyrevelferd, anstendig arbeidsliv, norske mattradisjoner og yrkesstolthet, sier Granlund.

Tony Burner som besøkte kafeen på mandag står fortsatt på sitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer