Heftige valgprotester i Haiti

Politiet tok i bruk tåregass da hundrevis av haitiere protesterte mot valget forrige helg i dag.

PROTESTERER:Presidentkandidater som stilte i valget forrige helg og opposisjonsledere hevder at den sittende regjeringen til René Préval har stått bak omfattende valgfusk. Demonstrantene vil nå at valgkommisjonen skal avskjediges. Her fra demonstrasjoner i Haiti 2. desember. Foto:AFP PHOTO/Thony BELIZAIRE
PROTESTERER:Presidentkandidater som stilte i valget forrige helg og opposisjonsledere hevder at den sittende regjeringen til René Préval har stått bak omfattende valgfusk. Demonstrantene vil nå at valgkommisjonen skal avskjediges. Her fra demonstrasjoner i Haiti 2. desember. Foto:AFP PHOTO/Thony BELIZAIREVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Haiti tok i bruk tåregass da hundrevis av haitiere søndag strømmet ut i gatene med krav om at valget sist helg blir vraket.

- Arrester (president) René Préval! Gi valgkommisjonen avskjed! lød ropene til sinte demonstranter som marsjerte gjennom Port-au-Prince.

Da demonstrantene begynte å kaste stein, blant annet mot en FN-lastebil med fredsbevarende styrker, gikk politiet til motangrep med tåregass.

Valgkommisjonens leder Pierre Louis Dupont har varslet at han vil offentliggjøre de foreløpige valgresultatene mandag eller tirsdag.

Internasjonale observatører har bedømt valget i det store og hele som troverdig. Men både presidentkandidater som stilte i valget og opposisjonsledere hevder at den sittende regjeringen til René Préval har stått bak omfattende valgfusk.

Det er også en utbredt oppfatning at valgkommisjonen og regjeringen står i ledtog med hverandre for å sørge for at regjeringens kandidat Jude Celestin vinner valget.

De endelige resultatene er ventet 20. desember. Dersom ingen av kandidatene får rent flertall, blir det en ny valgomgang i januar.

(NTB)