Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hege fikk mer penger ruset enn som rusfri

Mor til narkoman datter fortviler over saksbehandlingsfeil og uforståelige regler hos NAV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da narkomane Hege Jacobsen (29) var ruset fikk hun over 4000 kroner i støtte fra Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV). Men da hun i januar i år la seg inn på rusklinikken Narconon i Danmark var det slutt på støtten fra det norske hjelpeapparatet.

- Hege fikk mer penger da hun var ruset enn som rusfri, sier moren Else Jacobsen.

Hege startet ruskarrieren allerede i 15 års alderen. Hun har vært lagt inn på en norsk rusklinikk én gang, men avbrøt selv oppholdet. I flere år bestod behandlingen av én samtale i uka på Distriktpsykiatrisk senter (DPS), noe som kvalifiserte til over 4000 kroner i måneden i rehabiliteringspenger fra NAV.

Pengene ble utbetalt til tross for at Hege ofte møtte ruset opp til samtalene.Siste sjanse

Familien Jacobsen vurderte den danske klinikken som Heges siste sjanse til å komme seg ut av rushelvete. Helse Øst ville ikke støtte oppholdet, som har kostet familien rundt 220 000 kroner. Sammen med ektemannen Frode pantsatte Else huset for å betale for behandlingen.

Etter seks måneder i Danmark har Hege nå kommet hjem til Norge rusfri, men NAV vurderer ikke oppholdet på klinikken som tilstrekkelig for å få rehabiliteringspenger.

Familien er uenig i avslaget, i tilegg er de svært skuffet over at det tok seks måneder fra de søkte om denne støtten til svaret kom.

- NAV mottok vår søknad 18. januar i år og vi fikk skriftlige løfter om at den skulle behandles innen seks uker. Men svaret fikk vi i postkassa i går, og det var etter at Hege selv ringte til NAV tidligere i uka, forteller Else

image: - Hege fikk mer penger ruset enn som rusfri

Under telefonsamtalen fikk Hege beskjed om at avslaget var sendt i posten i mai. Men NAV sendte brevet til en leilighet som 29-åringen flyttet ut av i fjor høst.

- Her betalte NAV husleien, og det var også NAV som tømte leiligheten da Hege flyttet. Hvordan kan de sende brevet dit, undrer Else.

En ekstra belastning

Hun og ektemannen har fullmakt til å ta hånd om den byråkratiske prosessen for Hege, og tidligere korrespondanse er sendt til deres adresse. De to har også ringt flere ganger for å etterlyse svaret. Da har de stadig måttet forholde seg til nye saksbehandlere, de har også opplevd at papirer er blitt borte.

- Dette har vært en byrde vi ikke skulle bli pålagt. Vi føler systemet jobber mot oss i stedet for å hjelpe oss. Det virker som NAV vil at vi skal bli så slitne at vi gir opp, sier Else.

Usikkerheten rundt rehabiliteringspengene utgjorde en ekstra belastning for Hege da hun oppholdt seg på Narconon.

- Det var ikke noe gøy å ringe hjem til mamma og pappa for hver krone jeg trengte, sier hun.

29-åringen vurderte å avbryte oppholdet for å reise hjem og ordne opp med NAV, det gjorde foreldre svært bekymret for om det viktige avvenningsforsøket ville gå i vasken.Narconon er en omstridt klinikk, og har fått kraftik kritikk av norske rusforskere som betegner behandlingsstedet som bløff og kvakksalveri.

Bryter egne frister

Hege fikk noen penger fra NAV under oppholdet i Danmark. Hver måned mottok hun 1350 kroner i såkalt «støtte til livsopphold».

- Hadde Hege vært på en institusjon i Norge hadde behandlingen vært gratis, det samme hadde time hos lege og tannlege vært. Rusomsorgen snakker om individuell tilpasning, men fordi vi valgte en klinikk i utlandet fikk ikke Hege noe av denne støtten, sier Else.

1350 kroner var ikke tilstrekkelig for Heges utgifter i Danmark.

- Som andre rusmisbrukere har Hege hatt store utgifter til tannlege og nye klær på grunn av vektøkning. I tillegg røyker hun og bruker kontaktlinser, sier moren.

Familien Jacobsen er ikke alene om være skuffet etter møte med byråkratiet. Tirsdag meldte NRK at NAV per dags dato har brutt sine egne tidsfrister i rundt 14 000 saker.

Ulike begrunnelser

Etter åtte telefonoppringninger og samtaler med fire ulike informasjonsarbeidere, blir det klart at det er Erik Oftedal, direktør for NAV arbeid og aktivitet, som skal uttale seg til Dagbladet.no om den lange saksbehandlingen i Heges tilfelle.

- Jeg vet ikke hva som er årsaken i dette tilfellet, vi bestreber oss på å ha en kort saksbehandlingstid. Det er viktig for oss å få fram alle fakta på bordet, jeg vet ikke om det er dette som har tatt tid i denne saken eller om forsinkelsen skyldes lang saksbehandlingstid, ser han.

Oftedal betegner det som høyst beklagelig at Hege fikk mer penger fra NAV da hun var ruset enn da hun la seg inn til rusavvenning. NAV har som politikk at jo mer man holder på med en aktivitet som fører fram til arbeid, jo større skal de økonomiske gevinstene være.

- Men når man er til behandling i utlandet på en institusjon som ikke kvalifiserer til norsk støtte, har man heller ikke krav på rehabliteringspenger. Skal man ha krav på rehabiliteringspenger må man være lagt inn på en institusjon på norsk offentlig regning.

- I avslaget familien fikk var begrunnelsen at Hege ikke hadde hatt jobb eller motatt sykepenger...

- Det kan være flere grunner til at man ikke får rehabiliteringspenger. Denne saken klagebehandles, og jeg vil ikke gå lengre inn i den nå.  

- Hva synes du om at Hege og foreldrene føler de har kjempet mot NAV?

- Vi ønsker å finne gode løsninger sammen med de pårørende. Samtidig har vi ansvar for å følge de lover og regler som Stortinget har vedtatt. Det fører til at ikke alle får den støtten de mener de skulle hatt, sier Oftedal.

<B>SKUFFET:</B> Seks ukers ble til seks måneder da NAV behandlet Heges Jacobsens (29) søknad om rehabiliteringspenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!